Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ТУР ДЕ ФРАНС»? НА ЛИЖАХ? «ТУР ДЕ СКІ»!

1955 року журналіст відомого фрацузького видання «Екіп» Габріель Ано увічнив своє ім’я, розробивши сучасну концепцію змагання найкращих футбольних клубів Європи. Понад півстоліття звання «володар Кубка європейських чемпіонів» не піддається жодній девальвації — у тривалому турнірі виграють справді найсильніші.

На лаври Габріеля Ано в лижному спорті нині претендують директор лижногоночного комітету Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) Йорг Каполь (цю посаду він обіймав кілька років тому) і триразовий олімпійський чемпіон Вегард Ульванг.
Каполь і Ульванг знають один одного з 80-х, коли були суперниками на лижні. Одна з їхніх дружніх зустрічей у серпні 2003 року традиційно закінчилася походом до сауни. «Під час двогодинної сесії в сауні нас переповнювали ідеї, й так народилася ідея «Tour de Ski», — згадує Йорг Каполь.— Початкова ідея, народжена в сауні, практично не змінилася під час ретельного опрацювання. Головні цілі було сформульовано ще тоді — визначити найуніверсальнішого, «справжнього» лижника і привернути пильну увагу громадськості до лижних гонок протягом десятиденного карнавалу».
Питання визначення найкращого в лижному спорті стало дискусійним одразу після того, як з’явилися розбіжності в техніці (класичний і коньковий хід) — привести до спільного знаменника всі вміння і отримати загальне визнання могли хіба що «мегамонстри» на кшталт легендарного норвежця Бйорна Делі. Та згодом у окрему дисципліну відмежувався ще й спринт, і визначення «короля лиж» здавалося нереальним. Саме «Тур де Скі» має назвати найсильніших універсалів у рамках одного змагання, яке складається з восьми різнопланових гонок, що проводяться протягом десяти днів.
Спершу «велосипедну» ідею лижники не зрозуміли. Головною проблемою бачили складність відновлення кондицій, адже звичний розподіл сил передбачає один-два старти протягом тижня з наступним кількаденним відпочинком. «Та коли ми розробили конкретний план з усіма деталями, скептицизм зник, і нас почали всюди підтримувати. Багато хто з лижників сприймає «Тур де Скі» як головний старт сезону, найважливіший навіть за чемпіонат світу», — каже нинішній голова комітету з лижних гонок Міжнародного союзу лижного спорту Вегард Ульванг.
Початкова концепція передбачала змагання в трьох країнах — Австрії, Німеччині та Італії. Згодом Австрію замінили на Чехію, про що, вочевидь, нині шкодують — погодні катаклізми в Європі не дозволили змагатися в Нове Мєсто, а саме там планувалося проведення прологу і гонки переслідування за його результатами.
Відтак історичний старт «Тур де Скі» стався в Мюнхені на всесвітньо відомому «Олімпіаштадіоні». Колишнє рідне поле «Баварії» (нині тут грає клуб другої бундесліги «Мюнхен-1860») засипали штучним снігом і провели змагання спринтерів.
З-поміж жінок (їхні змагання цікавлять нас найбільше, бо в Україні є спортсменка міжнародного рівня Валентина Шевченко) тріумфувала норвежка Маріт Бйорген, на другій позиції фінішувала переможниця кваліфікаційних змагань італійка Адріанна Фоліс, третє місце утримала олімпійська чемпіонка на дистанції 1 кілометр 100 метрів канадка Чанда Кроуфорд. Наша представниця ніколи не вважала спринт своєю «коронкою», тож вимушений дебют завершився прогнозовано — 55-те місце серед 60 учасниць.
Чоловічий спринт завершився нелогічно і драматично. Гарячий норвезький хлопець Петтер Нортуг так хотів виграти у фіналі, що на одному з віражів упав під ноги фаворитам — шведові Тобіасу Фредрікссону і своєму співвітчизникові Ойстену Петтерсену. З подарунка скористалися швейцарець Кристоф Айгеманн, канадець Девон Кершоу і француз Родді Даррагон. Єдиний українець, допущений у «Тур де Скі» — Роман Лейбюк, став у спринті 86-м з-поміж 88 учасників.
Відпочивши у перший день 2007 року, лижники не залишали межі Баварії. 2 і 3 січня в Оберсдорфі відбулися по дві гонки у чоловіків і жінок. Дуатлонний мас-старт (у ньому першу половину дистанції спортсмени долають класичним ходом, а другу після зміни лиж — коньковим), десятикілометрова «класика» набагато прийнятніші варіанти для Валентини Шевченко.
31-річна броварчанка не намагалась виграти перший в історії лижних гонок проміжний фініш (його розігрували незадовго до кінця першої половини 10-кілометрової гонки) — боніфікаційні 15, 10 і 5 секунд розіграли інші спортсменки. Валентині вдалося інше — грамотно розподілити сили на дистанції й до кінця утриматися не просто в групі лідерів, а й серед реальних претенденток на перемогу. Коли б Шевченко не проґавила фінішний спурт норвежки Кристін Стейри, то українка могла б стояти на першій сходинці п’єдесталу пошани. А так — 13-секундне відставання від переможниці (час Стейри — 29 хвилин 27,6 секунди) і високе друге місце. Позаду залишилися росіянка Ольга Зав’ялова, чешка Катерина Нойманова; лише 25-ю фінішувала норвежка Маріт Бйорген, відверто не вгадала зі змащенням естонська олімпійська чемпіонка Кристіна Шмигун — тільки 43-й результат із майже двохвилинним відставанням від переможниці.
Роман Лейбюк у дуатлоні (у чоловіків дистанція вдвічі довша — 10+10 кілометрів) виступив краще, ніж у спринті — 64-й результат серед 76 учасників. Характерно, що несподіваний бронзовий призер спринту француз Родді Даррагон двадцятикілометрову трасу подолати не зміг, відповідно — «Тур де Скі» для нього фінішував, ледь розпочавшись. Загалом чоловіки втратили понад десяток учасників «пелетону» (без велоспортивної термінології тепер нікуди). За допомогою фінішного ривка перемогу в росіянина Олександра Легкова вирвав француз Венсан Вітто (час переможця — 50 хвилин 55,9 секунди), третім фінішував чинний володар Кубка світу німець Тобіас Ангерер.
У складних погодних умовах 3 січня відбувалася класична гонка у жінок. Мокрий сніг висував підвищені вимоги до змащення, і сервісмени Валентини Шевченко знову вгадали. До середини 10-кілометрової дистанції українка випереджала конкуренток, але в другій частині фантастичну швидкість увімкнула словенка Петра Майдич (її час на фініші 28 хвилин 44,8 секунди), а наша співвітчизниця почала відставати (в підсумку програш становив 37,1 секунди). На фініші Шевченко випередили також норвежка Кристін Стейра і фінка Вірпі Куйтунен.
У загальному заліку «Тур де Скі» за підсумками трьох гонок лідирує Кристін Стейра (час — 1 година 5,9 секунди), 20,4 секунди програє норвежці Петра Майдич, а далі щільно розташувалися Айно Кайса Саарінен (+23,2 сек), Вірпі Куйтунен (+26,4), Валентина Шевченко (+27,9).
Завтра ще один шанс виявити себе в спринті й італійському Асіа-го отримає Маріт Бйорген (вона іде сьомою в «генеральній класифікації» з відставанням 43,9 секунди, а боніфікація за перше місце на дистанції 1,1 кілометра становить 50 секунд). Продовжить змагання 15-кілометровий класичний мас-старт у Валь-ді-Фіємме, в цьому ж італійському містечку 7 січня відбудеться завершальна 10-кілометрова гірська гонка переслідування. На дистанцію спортсменки вирушатимуть із тими відривами, які виникнуть за підсумками п’яти стартів.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • БОРОТЬБА ЗА ЛІГУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».