Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
САДДАМ ХУСЕЙН: КІНЕЦЬ ІСТОРІЇ
На початок 2007 року припадає хадж мусульман у Мекку. Тим часом президент Сполучених Штатів Джордж Буш провів християнські й новорічні свята на своєму техаському ранчо у важких роздумах з приводу майбутнього американського курсу щодо Іраку. Обирати Білому дому доводиться між подальшим силовим впровадженням того, що вважають близькосхідним варіантом демократії, на чому наполягає державний секретар Кондоліза Райс, та тактикою «в'єтнамізації», тобто поступового відходу з Іраку. Прихильниками останнього є представники Демократичної партії США, які від листопада минулого року мають більшість у Конгресі. Президент країни вимушений зважати на їхню думку, аби не перетворити свої 26 останніх місяців у Білому домі на суцільне протистояння.

Американські експерти з іракського питання рекомендували вирішувати проблему поетапно. Насамперед слід було поставити крапку на минулому. Хоча ще не був закінчений суд над Саддамом Хусейном за звинуваченнями у злочинах проти курдів, 26 грудня 2006 року апеляційний суд Іраку постановив стратити колишнього диктатора впродовж наступних 30 днів. Американці назвали рішення суду «важливим кроком».
Правозахисні організації закликали іракський уряд не виконувати вироку. Проти страти колишнього іракського лідера виступили європейські країни, Росія, Індія. Але попри тривалі європейсько-американські сутички з приводу смертної кари, ціна довічного тримання Саддама у в'язниці з відповідною охороною та заходами безпеки, а також потреби «повісити» на новорічну ялинку американському народу мертвого Саддама прискорили відхилення апеляції, поданої його адвокатами.
Серед іракської шиїтської громади виник неофіційний «конкурс» серед кандидатів на роль ката. Войовничі суніти, навпаки, погрожували помститися за страту Саддама і відмовитися від будь-якого діалогу щодо примирення в країні. Зрештою, 30 грудня 2006 року Саддама Хусейна повісили в багдадській штаб-квартирі розвідки. Наступного дня на тлі масових зіткнень з іракською поліцією він був похований у рідному селі під Тикритом.
Оскільки Саддам вже понад два роки не був символом руху опору, його страта, певніше за все, не деморалізує іракських партизанів, яких об'єднує бажання прибрати з території країни окупаційні війська.
Крім міжконфесійних зіткнень у Іраку, новий рік приніс Пентагонові чергову неприємність. За інформацією правозахисних організацій загибель чергового американського військовослужбовця в Іраку стала тритисячною смертю американця в цій країні. Таким чином, тут загинуло більше американців, ніж під час терактів 11 вересня 2001 року.
Іракська епопея неминуче триватиме й у 2007 році. Чим вона скінчиться для всіх учасників конфлікту, покаже час: кожен хоче, аби правда була на його боці, але мало хто хоче бути на боці правди.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОСОЮЗ РОЗШИРЮЄ КОРДОНИ
  • У 2007-МУ БІЛОРУСІЯ НЕ МЕРЗНУТИМЕ
  • СВІТ ЗУСТРІВ НОВИЙ РІК
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД: ПІСЛЯ СТРАТИ ХУСЕЙНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».