Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
«СІЧЕНЬ СНІГОМ СІЧЕ, А ХОЛОД ВОГНЕМ ПЕЧЕ»

7 — Різдво Христове. Намело багато снігу — на добрий рік. Сонячний день — на дорід хлібів. Багато бурульок попід дахами — вродить ярина, особливо ячмінь. Рясний іній на деревах — на гарну озимину. Якщо на Різдво тепло, весна буде холодною. Уночі хурделиця — бджоли добре роїтимуться. Небо зоряне — на ягідне літо. Того самого дня тижня, на який припадає Різдво, слід розпочинати жнива.
12 — Онисії. «Не проси у Ониськи тепла»: день знаний своїми холодами.
13 — Меланки, щедрий вечір, щедра кутя. Міцний мороз, падає з неба дрібний сніг — здоровими будуть люди і тварини; тепло і немає снігу — на неврожай та хвороби. Багато інею на деревах — вродять зернові, щедрим буде медозбір.
14 — Василя. Старий Новий рік. Який Василів день, такий і рік. Дужий вітер — вродять горіхи. Тепло — щедро вродить жито.
17 — Зосима. Сніг на деревах гілки гне — улітку бджоли добре роїтимуться.
18 — Хрещенський Святвечір, голодна кутя. Багато інею — врожайний рік. Зоряна ніч — плодитимуться вівці, вродять горох і ягоди. Темно вночі — вродить гречка. Глибокий сніг — на ранню траву.
19 — Хрещення Господнє, Богоявлення. Тепло, туман, сніг, іній на деревах — прикмети майбутнього врожаю. Під час освячення води падає сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба, а коли ляже туман, то хліба буде невпроїд багато. Повний місяць — до великої повені.
21 — Омеляна. Який Омельків день, таке й літо: вітер дме зі сходу — сухе, із півдня — грозове.
23 — Григорія. Іній на стіжках — до мокрого року.
24 — Феодосія. Тепло — до ранньої весни. Мороз — до пізньої сівби ярових.
25 — Тетяни. Падає сніг — улітку дощитиме. Сонячно — рано прилетять птахи.
28 — Павла. Зоряна ніч — вродить льон. Вітряно — на вологий рік.
29 — Петра. Зазвичай буває відлига, та якщо пече мороз, то зима затримається надовго.
31 — Опанаса. Хурделиця — весна забариться.


ІНДІЯ ШТУРМУЄ КОСМОС
Індія, яка завершила підготовку до першого експериментального запуску прототипу космічного апарата, що повертається, виходить на новий етап розвитку своєї програми дослідження космосу, повідомляє Укрінформ із посиланням на BBC News.
Старт чотириступінчастої ракети PSLV заплановано на 10—15 січня. Вона виведе на навколоземну орбіту картографічний індійський супутник Cartosat-2, індонезійський супутник Lapan вагою 50 кг і спеціальну капсулу, призначену для відпрацювання технологій безпечного керованого повернення на Землю майбутнього корабля багаторазового використання.
Експериментальна капсула знаходитиметься на орбіті на висоті 625 кілометрів від 12 до 90 днів. За цей час за допомогою встановленого на ній обладнання буде проведено експерименти з вивчення мікрогравітації. Потім за телеметричною командою з контрольного центру в місті Бангалор на швидкості 1,5 км за секунду вона увійде у щільні шари атмосфери, щоб приводнитися за допомогою парашутів у Бенгальській затоці.
Майбутній запуск — лише найближчий з амбітних кроків Індії у сфері космічних досліджень. Крім проекту шатла, який буде створений з урахуванням найпередовіших розробок у цій галузі, в країні розпочато підготовку до запуску корабля з людиною на борту, а потім до висадки індійського космонавта на Місяці. Пілотований політ навколо Землі може відбутися 2014 року, а місячна експедиція — через шість років.

також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • МАНДРИ
  • ІМЕНИННИКИ У СІЧНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».