Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
П’ЯТНАДЦЯТЬ РОКІВ МУЗИКИ, З ЛЮБОВ’Ю...
«З любов’ю, Камалія!»— назва нового відтінку парфумів, створенням яких увінчалася співпраця української співачки з відомим французьким парфумером Крістофом Лакареном. Цей вислів можна упевнено назвати також її життєвим кредо. Днями заслужена артистка України Камалія святкувала п’ятнадцять років від дня свого першого виходу на сцену.

Творчий ювілей молода вокалістка відзначила великим гастрольним туром, що розпочався сольним концертом у Національному палаці «Україна». Під час урочистостей у залі було багато теплих поглядів, прекрасних квітів, щирих усмішок і привітань на адресу бенефіціантки. І звичайно ж, пролунало чимало вже добре знайомих слухачеві авторських музичних композицій і прем’єрних пісень.
«У моїй душі рано прокинулася любов до музикування та співу,— згадує Камалія.— Цьому значною мірою сприяла атмосфера, що панує в нашій родині. Мій батько — пристрасний меломан, сам пише вірші. Дідусь Петро, мамин тато,— оперний співак. Тітонька є народною артисткою Грузії. Тож і я ще дошкільнятком полюбляла записувати свої вокальні спроби на магнітну стрічку, після чого із захватом по кілька разів прослуховувала саму себе. А в одинадцять років написала й першу власну пісню».
Зауваживши в доньці здібності до музики, батьки віддали її спершу до хореографічного ансамблю та хору, а трохи згодом — до вокальної студії при Львівській консерваторії, і Наталочка (справжнє ім’я Камалії) почала брати уроки в професора Ніни Байко. Водночас дівчинка вступила до музичної школи № 6, де навчалася по класу скрипки у відомого на той час педагога — Любові Карнаух.
«Мої спогади про Любов Давидівну — досить неоднозначні,— веде далі розповідь артистка.— З одного боку, цій людині властива здатність одразу помічати талановитих учнів і віддавати їм перевагу, беручи під особливу опіку. Проте тоді, у шкільні роки, я часто плакала на її уроках гіркими слізьми. Учителька здавалася мені суворою, інколи навіть жорстокою: за наше дитяче невміння можна було боляче дістати від неї смичком по пальцях. Та попри жорсткість у ставленні до вихованців, попри різкість у висловлюваннях, поглядах і рухах, Любов Давидівна справді вміла навчити гри на інструменті. Стаючи старшими, ми поступово забуваємо свої колишні образи — у душах залишаються лише вдячність і почуття глибокої поваги до старої вчительки. Нещодавно, приїхавши до Львова, я намагалася знайти свою наставницю. Хотілося поговорити про наболіле, проблеми й успіхи. На жаль, зробити це не вдалося, бо з’ясувалося, що вона давно живе за кордоном...»
У дев’ятому класі Наталка святкувала перший публічний тріумф — успішний композиторський дебют. Двічі поспіль вона посідає перше місце в обласному конкурсі Всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно!»— як автор-виконавець і як вокалістка. У 1993 році підсумки запеклої боротьби конкурсантів «Червоної рути», одного з найпрестижніших і найбільших за кількістю учасників вітчизняних пісенних фестивалів, також приносять талановитій дівчині лауреатство. Дізнавшись про це, Олександр Градський надсилає їй запрошення до своєї приватної школи-студії. Проте Камалія відмовляється надалі працювати в Москві й повертається до України.
Артистка впевнено простує до заповітної мрії — слави й визнання. Участь у конкурсах, рейтингах популярності, фестивалях, хіт-парадах, чим свого часу вона аж занадто захопилася, потребує енергії, сил і наснаги. Тож організаційну частину роботи перебирає на себе найвідданіший друг і найперша помічниця Камалії — її мама Інна Петрівна Шмаренкова. Вона стає продюсером доньки й допомагає здобути чимало блискучих перемог і гучних титулів. «Боромля», «Бренд року», «Глорія», «Золота еліта України», «Зорі майбутнього», «Національний хіт-парад», «Пісня року», «Співуча обкладинка», «Хіт-базар», «Шлягер», «Ялта» — ось славний шлях співачки.
Захоплюючись найкращими взірцями світової музичної культури, Камалія ніколи не припиняла створювати авторські, самобутні речі. Приміром, почувши популярну композицію Дідьє Моруані «Політ у космос», дівчина була так глибоко вражена, що написала на неї власні слова. Маститого музиканта надзвичайно вразив цей факт, адже фахівці вважають його інструментальні твори занадто складними для вокального виконання. Невдовзі метр надіслав юній колезі офіційне запрошення відвідати з оригінальним концертним номером Каннський кінофестиваль. На жаль, виступ української співачки, широко розрекламований у зарубіжній пресі, був брутально саботований чиновниками в Україні. Навмисне затягування з оформленням документів завадило поїздці, що мала б зіграти на користь позитивному іміджу нашої держави.
Нині в доробку Камалії — понад дві сотні пісень, шістдесят з яких увійшли до її репертуару. Найвідоміші з них — «Від заходу до світанку», «Заметіль», «Просто звичка», «Люблю тебе», «Парасолька», «Переплелися», «Таке ніжне почуття», «Третя планета від Сонця», «Швидкий потяг». Молоду вокалістку тепло приймає публіка в багатьох країнах світу.
Проте для заслуженої артистки України вже не є пріоритетними ні престижні звання, ані комерційний успіх. Ставши відомою на Батьківщині та за її межами, Камалія відчула потребу займатися доброчинністю. Адже чужа біда завжди не давала їй спокою, а тепер з’явилася реальна можливість допомагати людям. Кілька років тому в результаті активної співпраці з Асоціацією професійних видів єдиноборств виникла ідея проїхати всією країною з акцією «Камалія проти наркоманії та дитячої злочинності». Акція відбулася під патронатом Президента України. За цей благородний вчинок співачку нагороджено медаллю.
Згодом відбувся сольний тур на підтримку дітей-інвалідів, а за кілька років продюсерський щоу-центр Камалії спільно з доброчинним фондом «Наш дім» організував гастролі, кошти від яких переказали на потреби ВІЛ-інфікованих дітей. За доброчинну діяльність і непересічний внесок у розвиток духовності Камалію удостоєно всеукраїнської премії «Жінка третього тисячоліття» в номінації «Перспектива». До речі, недавно всі жінки-лауреати (а це близько п’ятдесяти осіб) об’єдналися в однойменну громадську організацію. Допомогати тим, хто цього потребує, є одним з головних напрямів роботи новоствореної фундації.
Щільний гастрольний графік не завадив Камалії продовжити професійне навчання. Хоча за її плечима вже є два дипломи про вищу освіту — естрадної співачки та режисера,— артистка нещодавно вступила до аспірантури Національного університету культури і мистецтв. Знаходиться й часинка відпочити душею — відвідати картинну галерею чи театр. На жаль, останнім часом це буває дедалі рідше — бо вокал і гра на скрипці, написання пісень і любов прихильників так міцно вкорінилися в натхненній душі, що, здається, відмовитися від цього — уже несила...

Юлія ОМЕЛЬЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • П’ЯТЬ КРАЇН, П’ЯТЬ ЖИТТІВ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».