Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПЕРЕДСВЯТКОВИЙ КАЛЕЙДОСКОП
РІК ВОГНЕННОЇ ЧЕРВОНОЇ СВИНІ — НА ПІДХОДІ...
Ви помітили, що ми навіть не запитуємо себе, чому наступаючому 2007 року дали таке ім’я, і не додаємо — «за китайським календарем»? Східна астрологічна атрибутика новорічного свята сприймається як саме собою зрозуміле. До кінця грудня помешкання українців поповнюються предметами із символом наступного року.

Ми асоціюємо себе та наступаючий рік із «тотемним звіром», не дивуємось висловлюванням на кшталт: «Людмила Гурченко, Софія Ротару, Генрі Форд, Ернест Хемінгуей, Генрі Кіссінджер, Білл Клінтон — знамениті Вогненні Свині».
Чому прижилися на нашій землі тварини з буддійських легенд? Чому ці символи органічно увійшли до нашого побуту? Які традиції святкування Нового року на історичній батьківщині Вогненної Свині? На ці запитання ми попросили відповісти завідувача відділу Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України (Київ), кандидата хімічних наук С. Пономаренка. Він часто спілкується з китайськими фахівцями. Нещодавно повернувся із відрядження з цієї екзотичної країни. Об’їздив і обійшов там тисячі кілометрів п’яти провінцій, відвідуючи сільськогосподарські підприємства, що випробовують стимулятори росту рослин — оригінальні розробки інституту. Серед них емістим С, агростимулін, бетастимулін, зеастимулін, трептолем, потейтін, івін, люцис, чаркор тощо. Всі вони відповідають сучасним вимогам: екологічно безпечні, низько витратні (10–15 мл препарату достатні для обробки однієї тонни насіння або 5–10 мл для обприскування одного гектара посівів), енергозберігаючі. Одна грошова одиниця, яку вкладено у технологію, повертається десятками одиниць за рахунок поліпшення якості продукції, підвищення врожаю сільгоспкультур.
Останніми роками проведено державні випробування українських регуляторів росту рослин не тільки в Китаї, а й у Росії, Білорусі, Казахстані, Німеччині. Шість українських регуляторів росту рослин зареєстровано в Білорусі, чотири — в Казахстані, три — в Молдові, три — в стадії реєстрації в Російській Федерації. Німецька компанія «Agrostim Boitechnologic producte Gmb. Hondorf» після трирічних випробувань отримала ліцензію на продаж українських регуляторів росту рослин у Європі й третій рік закуповує препарати для формування ринку. Це — переконливе свідчення високого рівня досягнень науки в Україні. А ще Сергій Платонович відомий як щирий знавець китайської культури і китайського календаря.
Ось що розповів пан Пономаренко про Новий 2007 рік у китайському варіанті.
— Китайський календар засновано на русі Місяця відносно Землі й планети Юпітер навколо Сонця. Отже, його можна назвати «місячним календарем» на відміну від європейського «сонячного». Новий рік у них називається «Чуньцзе», українською «Свято Весни». У Китайській Народній Республіці офіційно прийнято міжнародне літочислення. Так що там відзначається не лише «загальний» Новий рік 1 січня, а й китайський Новий рік за місячним календарем «Чуньцзе». Він завжди починається від дня другого молодика наступного за датою зимового сонцестояння. Оскільки дата другого молодика змінюється рік від року, так і китайський «Свято Весни», залежно від астрономічної ситуації настає в різні дні, але неодмінно між 21 січня й 20 лютого. Початок Нового року в 2007 році припадає на 18 лютого. Пройде цей рік під знаком Червоної Вогненної Свині.
— Чим можна пояснити моду, що прийшла в Україну, на східну символіку, причому в зв’язку зі святкуванням Нового року?
— Не бачу в цьому нічого дивного. Адже китайський календар — найстаріша в світі система хронологічної документації, що бере початок у I ст. нашої ери. Та й традиції, які стоять за зовнішнім аспектом організації цього свята,— давні.
— Чи є ще в нас спільне у святкуванні Нового року з китайцями, крім запозичених у них астрологічних символів?
— Як і ми, китайці вважають Новий рік одним із головних своїх свят. Але не європейський Новий рік, що зустрічають без «помпи», а свій — Чуньцзе. Свято Весни в Китаї — це музика на вулицях, мальовничо прикрашені житла, особливий радісний настрій, що відчувається навіть в повітрі. Можна знайти ще чимало спільних рис: Новий рік тут — тиждень безперервного радісного застілля. Головне частування за новорічним столом — пельмені. В Китаї існує величезна кількість видів цієї улюбленої народом страви. В цьому в нас теж є певна подібність, завдячуючи вареникам і пельменям. Щоправда, там пельмені переважно начиняють овочами й морепродуктами. Є й відмінності. Головна — у споживанні спиртного. На честь початку Нового місячного року китайці п’ють помірковано. Віддають перевагу зеленому й червоному чаю. Тому тижневий «загул» негативно не позначається на здоров’ї нації.
— Яке значення має колір тварини, що супроводжує черговий рік?
— Національне циклічне літочислення в Китаї ґрунтується на основі повторюваних 60-літніх циклів. Кожний такий цикл складається з п’яти 12-літніх періодів, які для розрізнення «фарбують» в один із п’яти кольорів у такому порядку: синій (зелений), жовтий, червоний, білий, чорний. 1996 року почався другий 12-літній період нинішнього 60-літнього циклу (цикл веде відлік з 1984 року), і всі роки нинішнього періоду мають жовтий (золотий, вогненний, рудий) відтінок. Цей колір сприймається в Китаї як імператорський, він пов’язаний з Сонцем і шанований в народі.
Життя варте того, щоб жити! — оптимістичне гасло цього року за китайським сприйняттям.
Тож саме за цим гаслом нас чекає щедрий і оптимістичний рік. Адже свиня — найбільш плідне земне створіння. Незважаючи на поширену суспільну думку,— охайна тварина. Вона бачить навколишній світ таким, який він є насправді, без «червоних окулярів», навіть у рік Червоної Свині. Не повезе хитрим і вертким людям. Свиня добродушна й наївна. Вона завжди йде навпростець. Нехай навіть змітаючи на своєму шляху весь пташиний двір. Та й це свинка робить не зі зла.

Григорій КОВТУН
також у паперовій версії читайте:
  • СІЧЕНЬ — РОКУ ПОЧАТОК, А ЗИМИ СЕРЕДИНА
  • ЯЛИНКА І БУКЕТИ З ЇЇ ГІЛОЧОК СТВОРЯТЬ СВЯТКОВУ АТМОСФЕРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».