Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
АНТРАКТ У СНІГОВОМУ ТЕАТРІ
Двотижневу паузу між третім і четвертим етапами Кубка світу з біатлону спортсмени проводять по-різному. Більшість західноєвропейців саме тепер мають нечастий у напруженому сезоні відпочинок — християни західного обряду вже в очікуванні Різдва. Не святкують цими днями українські біатлоністи — з 22 до 28 грудня Тисовець прий-має Кубок України, який є кваліфікаційним стартом для наступних етапів міжнародних змагань.

Кліматичні проблеми (а саме аномально тепла зима) не оминули й карпатської столиці зимових видів спорту, але, як переконує віце-президент Федерації біатлону України Василь Карленко, мінімально потрібна кількість снігу в Тисовці є, тож змагання відбудуться.
Відсвяткувавши, найкращі біатлоністи планети приїдуть до Німеччини, де 30 грудня відбудеться традиційна різдвяна гонка. Важко сказати, яка частина — змагальна чи шоуменська — домінує в цій події, яку прийматиме 50-тисячна «Арена ауф шальке». У будь-якому разі, немає жодного сумніву, що домашній стадіон клубу з Гельзенкірхена буде заповнений вщерть, та не футболісти перебуватимуть у центрі уваги. Дванадцять пар (біатлоніст і біатлоністка), почергово змінюючи одне одного, проведуть чотирнадцять стрілецьких серій і подолають стільки ж кіл на трасі, прокладеній частково на футбольному полі, частково — найближчими околицями стадіону.
Торік у цих змаганнях брали участь наші зірки Олена Петрова і Андрій Дериземля. Виступили непогано — шосте місце серед дванадцяти дуетів. Перемогли норвежці Лінда Тьйором (тоді ще не Груббен) і Уле-Ейнар Бйорндален. Другими фінішували росіяни Ольга Зайцева і Сергій Рожков, третіми — французи Сандрін Байї і Венсан Дефран.
Нині українців серед запрошених немає — господарі прагнуть залишити максимальну кількість призових грошей на батьківщині. Уже заявлені до участі в різдвяній гонці п’ять німецьких дуетів: Мартіна Глагов і Міхаель Грайс, Каті Вільгельм і Ріко Гросс, Магдалена Нойнер і Міхаель Реш, Андреа Хенкель і Александр Вольф, Сімона Денкінгер і Андреас Бірнбахер. Францію представлятимуть Сільві Бекар і Венсан Дефран, а також сімейна пара Флоранс Баверель-Робер та Жюльєн Робер. Чергової перемоги чекають від норвежців Лінди Груббен і Уле-Ейнара Бйорндалена, росіяни (принаймні за громадянством) Ганна Богалій-Титовець і Дмитро Ярошенко намагатимуться скласти їм конкуренцію. Італійці Мікела Понца і Рене-Лоран Війєрмо дебютуватимуть у таких змаганнях, а німкені Катрін Апель і норвежцю Халварду Ханеволду терміново підшуковують партнерів.
Тим часом, тривожні звістки надходять зі ще однієї точки на німецькій біатлонній карті. В Обергофі, де третього січня вечірньою жіночою естафетою має розпочатися четвертий етап Кубка світу, протягом найближчих двох тижнів метеорологи не прогнозують жодних опадів, а снігових гармат бракує для виробництва достатньої кількості снігу. Спеціальні пристрої працюють цілодобово, та коли температура вища за 0 °С, зусилля виявляються марними.
Варто зауважити, що 30 грудня Обергоф мав приймати етап Кубка світу з лижного двоборства. Організатори героїчно намагалися отримати сніг для гонок усіма можливими засобами, його щодня доправляли вантажними фурами з портів на Північному морі. Планувалося привезти вісім тисяч кубометрів снігу (для порівняння: одна довгомірна вантажівка бере на борт трохи більше як сорок кубометрів). Та всі зусилля ентузіастів виявилися марними — на офіційному сайті Міжнародної федерації лижного спорту проти назви «Обергоф» уже з’явився сумний напис «cancelled» («скасовано»).
Утім, надії втрачати не варто: «чистим» лижникам потрібна набагато довша дистанція, відповідно, й снігу більше. Біатлоністам для естафет, жіночого спринту й обох гонок переслідування цілком вистачить кола зав-довжки два з половиною кілометри. Єдине ускладнення — список учасників чоловічого пасьюту зазвичай формується за наслідками спринтерських змагань, а для них потрібний мінімум дистанції — 3 кілометри 300 метрів.
Проблеми з небесною канцелярією чудово вирішили організатори змагань в австрійському Хохфільцені — на другому етапі Кубка світу жовтуватий штучний сніг різко контрастував з іще зеленою травою обабіч траси. На третьому етапі, перенесеному зі словацького Брезно-Осрблі, природа гідно оцінила зусилля австрійців, щедро засипавши альпійське середньогір’я чистим білим сніжком. Та організатори вже не вірили небу, тому не гарантували Міжнародному союзу біатлоністів проведення чоловічої індивідуальної гонки — для неї замало кола завдовжки 3,3 км, потрібно чотири тисячі метрів дистанції. І все ж перша третина сезону (із заміною «індивідуалки» на спринт) була врятована — про це й мріяти не могли гірськолижники, сноубордисти, двоборці, лижники.
Здається, що вирішать проблеми і в Обергофі — зроблять хоча б «снігову кашу», як це часто там буває. Складніше через це буде нашим співвітчизникам, більш звичним до природних, жорстких трас. Найрадикальнішим способом вирішення проблеми може стати «рокіровка» німецьких етапів — у Рупольдингу (де за календарем Міжнародного союзу біатлоністів змагатимуться з 10 січня) нині трохи холодніше.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • РІК АНДРЕ АГАССІ
  • НОВОРІЧНІ ПОДАРУНКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».