Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ВІД ГОЛОДУ ВРЯТУЄ БАВОВНА

У насінні однієї з найпоширеніших на планеті культурних рослин є до 22 відсотків протеїну. З урахуванням того, що бавовник вирощують по всьому світу, його поживних властивостей вистачило б для того, щоб вирвати з лещат голоду принаймні півмільярда осіб. Якби не одне «але». Його волокна містять токсичний поліфенол — госсіпол, надто небезпечний для тварин і людини. У людей він може викликати критичне зниження рівня калію в крові, що призводить до паралічу.
Американським ученим пощастило знайти спосіб видалення госсіпола з насіння бавовнику, не порушуючи його вмісту в інших частинах рослини. Це дає змогу вбити двох зайців: знімати урожай їстівних волокон і водночас не позбавляти бавовник його головного природного захисту від довгоносика. Цей жук-шкідник також «боїться» госсіполу, що не дає ненажерливій комасі знищити на корені посіви корисної культури.
Позбавлені від токсину смажені зерна бавовни мають приємний горіховий смак. Їх можна подрібнити і додавати в пшеничне й кукурудзяне борошно для його збагачення протеїном.


ІЗ АВІАРЕЙСУ ЗНЯЛИ 130 РЕПТИЛІЙ
Співробітники аеропорту Маніли запобігли реальній ситуації, яка могла розгортатись за сценарієм фільму жахів «Зміїний політ». Правоохоронці вилучили понад 130 рептилій, серед яких були отруйні кобри, під час реєстрації на рейс до Бангкока, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.
У двох валізах, що належали філіппінці, знайшли ящірок, схованих у підгузках, і шістдесят змій — в пляшках з-під води. Офіцери охорони помітили рух у валізі, коли багаж проходив крізь рентген. Відомо, що рептилії, амфібії та інші екзотичні тварини використовуються в Азії для виготовлення збуджувальних засобів, амулетів і делікатесів.
Нещодавно в тому ж аеропорту Маніли затримали громадянина Філіппін, який намагався перевезти у своєму багажі трьох сіамських крокодилів з Камбоджі.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • КІНОСВІТ
  • ЗНАХІДКИ
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».