Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРОМІНЧИКИ СОНЦЯ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЛЬОДУ
Майже водночас завершилися важливі змагання українських хокейних збірних. Національна в Києві вп'яте поспіль приймала етап турніру «Європейський хокейний виклик», молодіжна в данському місті Оденсе намагалася здобути путівку до елітарного дивізіону світового хокею.

До української столиці завітали збірні Румунії, Казахстану і Польщі. Наставник казахстанської збірної Єрлан Сагимбаєв ще на батьківщині здивував багатьох прихильників хокею тим, що вважав головними опонентами своїх підопічних... поляків, а не господарів турніру. Після того як у першому матчі збірна Казахстану виграла в польської команди з рахунком 6:2, «завдання-мінімум» Сагимбаєв виконав. На старті турніру розважалася, граючись (чи грала, розважаючись) збірна України. Як і казахстанці з поляками, румуни виступають у першому дивізіоні світового хокею, але рівень їхньої готовності до київського випробування більше відповідав ще нижчій лізі. З рахунком 11:1 «синьо-жовті» розтрощили опонентів. Дублем відзначив своє повернення до складу збірної після дискваліфікації Олександр Побєдоносцев, по дві шайби у ворота Шаболша Молнара закинули Роман Сальников із В'ячеславом Завальнюком.
Передчасним фіналом став поєдинок збірних України і Казахстану. Втім, коли б не малозрозуміла розслабленість наших співвітчизників у третьому періоді, перевага господарів змагання була б комфортною. Після двох двадцятихвилинок українці були попереду з рахунком 3:0. На 16-й хвилині передачу Валентина Олецького зробив результативною В'ячеслав Завальнюк, на 24-й закинув Роман Сальников (йому асистували Віталій Литвиненко і Валентин Олецький), а за п'ять секунд до останньої перерви відзначився сам Олецький (Роман Сальников і Віталій Доніка також взяли участь у голевій комбінації). В середині останнього періоду протягом однієї хвилини казахстанці закинули дві шайби і шанс на порятунок матчу зберігали до фінальної сирени, та рахунок 3:2 лишився незмінним. В іншому поєдинку другого туру поляки переграли румунів (4:3).
В останній день турніру казахстанці прогнозовано перемогли румунську команду (5:1), а українці переграли поляків (6:3). Склад «синьо-жовтих», у якому ще до початку турніру недорахувалися більшості «росіян» і нападника могилівського «Хімволокна» Олександра Матерухіна, став ще «експериментальнішим», бо поїхали до своїх команд і наші «білоруси». Втім, «прийшли честолюбні дублери» (з лави запасних київського «Сокола»), і результат був незмінним. По дві шайби до свого бомбардирського активу записали Олександр Бобкін і Віталій Доніка.
Найкращими гравцями київського етапу турніру «Європейський хокейний виклик» організатори визнали українських голкіпера Костянтина Сімчука і захисника В'ячеслава Завальнюка та казахстанського нападника Олександра Шина. Остання нагорода — це більше данина хокейній дипломатії, бо форвард збірної України і хокейного клубу «Гомель» Валентин Олецький був результативнішим за свого колегу з Казахстану (Олецький закинув двічі й п'ять разів асистував, показники Шина — 3+3).
«Київський турнір — один із етапів підготовки команди до чемпіонату світу. Ми переглянули, в якому стані перебувають кандидати до національної збірної, й змогли грою і результатом порадувати кілька тисяч наших уболівальників», — сказав після завершення змагань головний тренер «синьо-жовтих» Олександр Сеуканд.
Молоді українські хокеїсти минулого тижня мало не створили сенсацію, найвдаліше за останні роки виступивши в першому дивізіоні світового хокею. Головним фаворитом турніру в Оденсе вважалися господарі — збірна Данії. Зрештою, ця команда отримала путівку до елітарного дивізіону, але по 12 очок у п'яти зустрічах набрали одразу три команди.
Команда харківського наставника Івана Правилова стартувала з вольової перемоги над словенцями (2:1), в останніх двох поєдинках не мала ускладнень у протистояннях із польськими й естонськими ровесниками, а найкращий голкіпер змагання Євген Напненко записав до свого активу «шат-аути» — у найпрестижнішій лізі світу (НХЛ) таким терміном позначають гру воротаря, котрий залишив свої ворота на замку. Рахунки зустрічей — 4:0 і 2:0 відповідно.
Українці зробили чи не найбільший внесок у перемогу данців, програвши їм (не без допомоги арбітрів, як стверджують оптимісти) з рахунком 2:4. У латвійців наші співвітчизники виграли 5:4, з таким самим результатом на користь балтійської збірної завершилася дуель з господарями. Як наслідок, у міні-турнірі трьох команд-лідерів найкраща різниця закинутих і пропущених шайб виявилася у збірної Данії, яка наступного року приєднається до десятки найкращих «молодіжок» світу. В елітарному дивізіоні нині виступають команди Білорусі, Канади, Чехії, Фінляндії, Німеччини, Росії, Швейцарії, Словаччини, Швеції й Сполучених Штатів. Звісно, зараз у такій компанії українці, напевно, загубилися б, але тенденція в розвитку нашого хокею вперше за багато років позитивна — раніше молоді хокеїсти боролися за виживання хоча б у першому дивізіоні...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • КАННАВАРО — НАЙКРАЩИЙ
  • НОВИЙ РЕКОРД «ІНТЕРА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».