Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
УСЕ ПРО СУБСИДІЇ
«Шановна редакціє! Прошу роз’яснити, які документи потрібні для призначення субсидії. Річ у тім, що соціальний працівник, котрий мене обслуговує, зажадала від мене паспорт, трудову книжку, документ про приватизацію квартири, код, довідку про доходи, квитанції про сплату поточних рахунків. Я висловила сумнів із приводу такої кількості документів. Вона наполягала на своєму. Так хто має рацію, я чи вона? Чи не залишусь без субсидії?

Ганна Василенко, інвалід І групи, м. Київ

Шановна Ганно Василівно! Гадаємо, ви не залишитесь без субсидії, бо уряд налаштований захистити, через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, уразливі верстви населення. Більше того, він ухвалив постанову «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого побутового палива».
За статистичними даними, на 1 листопада 2006 року субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг отримували 460,2 тисячі сімей, або 2,6 відсотка загальної кількості сімей в Україні (17 539,4 тис.). Організаціям-надавачам цих послуг за надані населенню субсидії нараховано 158,9 млн грн. За призначеними субсидіями для придбання палива та скрапленого газу готівку отримали 300,6 тис. родин.
Наступного року додатково передбачено збільшити видаткову частину на вісім мільярдів гривень. Із них близько 2,5 мільярда буде спрямовано на соціальний захист населення внаслідок збільшення комунальних тарифів і витрат на житлово-комунальні послуги. Крім того, передбачено двоступеневу систему компенсації витрат на житлово-комунальні послуги населенню. Близько трьох мільярдів гривень Кабмін має намір спрямувати в регіони на спецрахунки підприємств теплокомуненерго і компенсувати їм подорожчання газу: за ціни 986 гривень за кожну тисячу кубометрів зменшити її для цих підприємств до 680 гривень.
— Уряд повністю закриє субсидіями, тобто допомогою, потребу всіх родин, у яких оплата житла становитиме понад 20 відсотків місячного сукупного доходу, а також потребу для деяких категорій — чорнобильців, пенсіонерів, неповних родин, для яких рівень оплати за ці послуги становитиме понад 15 відсотків місячного сукупного доходу,— зазначив віце-прем’єр Дмитро Табачник.
За його словами, пропонується застосувати другий рівень компенсації, на який Кабмін виділяє близько 2,5 мільярда гривень. На одну третину буде субсидовано вартість газу на опалення населенню і майже повністю субсидують зростання тарифу на житлово-комунальні послуги.
Крім того, впроваджується дещо спрощений порядок одержання субсидії для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги.
Для призначення субсидії, йдеться у згадуваній постанові, громадянин, особа якого засвідчується паспортом або іншим документом, подає до відділу (управління) субсидій довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої в житловому приміщенні, та відомості про забезпеченість житловою площею й комунальними послугами». «У відділі (управлінні) субсидій громадянин заповнює заяву та декларацію про доходи та майновий стан». На запит відділів субсидій претенденти надають інформацію про фактичне витрачання газу, води, електроенергії (за наявності лічильників). Рішення про призначення субсидій ухвалюють протягом десяти днів, коли надано необхідні документи.
Якщо в жовтні по субсидії зверталися громадяни із сукупним середньомісячним доходом на рівні 600–800 гривень, то тепер очікується, що до управлінь праці й соціального захисту населення можуть звернутися громадяни, чий сукупний дохід становить 1,5–1,7 тисячі гривень. Враховуючи, що тепер таких громадян буде набагато більше, Кабмін доручив Мінпраці та обласним держадміністраціям, місцевим органам виконавчої влади забезпечити відповідний режим роботи у відділах із нарахування субсидій. Ідеться про те, щоб працівники цих відділів розпочинали роботу вранці о 8-й і закінчували о 19-й або 20-й, перейшовши на двозмінний режим роботи, відповідно ліквідувавши будь-які черги. Завдяки рішенню уряду в громадян немає необхідності приносити довідки про заборгованість за житлово-комунальні послуги, електроенергію і газ, а отже, спрощується ця процедура.
Для збалансування витрат населення Кабмін з 1 грудня ухвалив рішення про збільшення зарплати у бюджетній сфері. Відповідно до тарифної сітки зарплата, скажімо, вчителя, за грудень цього року зросте на 110—150 гривень. Крім того, Кабмін ухвалив рішення про те, що з 1 листопада цього року зменшується оплата газу з 414 до 339 гривень для населення, яке використовує його для приготування їжі й підігрівання води. Кабмін також ухвалив диференційовані ціни на газ, який використовується для опалення житла залежно від обсягів споживання.
Міністерства архітектури, будівництва і житлово-комунального господарства, Мінекономіки, Мінфін, Мінпраці та Мін’юст зобов’язано терміново опрацювати законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію». Найголовніше, що має знати кожен, хто оформляє субсидію: це необов’язково робити в перший тиждень, тому що уряд надає можливість одержати довідку про субсидію і нарахувати її в органах праці та соціального захисту населення протягом двох місяців від часу отримання нових платіжних документів, тобто впродовж майже трьох місяців.
Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, зі свого боку, зазначив, що громадяни можуть збільшити суму відшкодування, заощаджуючи електроенергію, газ і воду. За кожні десять відсотків зменшення споживання зменшується межа відшкодування витрат на оплату послуг ЖКГ на два відсотки (скажімо, з 20 до 18%). Певна річ, для цього потрібно встановити системи обліку енергоносіїв і води. У такий спосіб економією енергоносіїв цього року займалося 57 тисяч сімей.
Та громадянам слід пам’ятати й про таке. Якщо вони подали неправдиві відомості про свій матеріальний чи майновий стан, і їм нарахували надмірну субсидію, одержані кошти підлягають поверненню.
Хто не зробить цього добровільно, наражатиметься на зустріч із Фемідою: справу вирішуватимуть у судовому порядку.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЗБАЛАНСУЮТЬ БЮДЖЕТ ПФУ?
  • КРЕДИТИ — МОЛОДИМ
  • ЗАТИШОК ДЛЯ БЕЗПРИТУЛЬНИХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».