Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРЕЗИДЕНТ ПРОЩАЄТЬСЯ З РОКОМ ВИПРОБУВАНЬ
УЧОРА ВІКТОР ЮЩЕНКО ДАВ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЮ В «УКРАЇНСЬКОМУ ДОМІ» В КИЄВІ
Глава держави у вступному слові на початку прес-конференції назвав 2006 рік роком випробувань.

Він зазначив, що цей рік ознаменувався тим, що набрали чинності зміни до Конституції. За словами Віктора Ющенка, політичні реалії засвідчили, що до влади прийшли різні політичні сили, а тема їхніх відносин стала актуальною. Президент констатував, що нині розгортається боротьба за перетягування повноважень, має місце політика реваншу і всілякі політичні спекуляції. «Це стосується формування штучних проблем. Суспільство, на мій погляд, втомилося від цього, і це має стати серйозним сигналом для політичних сил»,— наголосив Президент.
Основним завоюванням 2006 року Віктор Ющенко назвав проведення демократичних виборів, утвердження в Україні демократії й свободи слова. Говорячи про наступний рік, він наголосив, що «порядок денний 2007 року мусить формуватися на подоланні політики протистояння, політики самознищення».
Глава держави пообіцяв, що все робитиме для того, аби відійшла політика, традиційна для України протягом багатьох років — спрямована на самознищення, політика взаємної недовіри. «Потрібно крок за кроком змінювати її на політику діалогу»,— сказав він, додавши, що це — непростий шлях, але він має стати основою політики в наступному році.
У розмові з пресою Президент спинився на актуальних питаннях.

Ми — на порозі
Україна — на порозі переговорів із Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі.
Президент привітав факт завершення Верховною Радою ухвалення пакету законів, необхідних для вступу до Світової організації торгівлі. Він наголосив, що вступ до СОТ є обов’язковою умовою для початку діалогу з ЄС про формування зони вільної торгівлі. «Ми стоїмо на початку цих переговорів»,— заявив Віктор Ющенко.

Про висновки й політреформу
Президент України обіцяє зробити висновки із недотримання політичних домовленостей. Віктор Ющенко наголосив, що питання дотримання політичних домовленостей лишається актуальним. «Я не драматизую деякі труднощі, але основні висновки будуть з цього зроблені наступного року»,— сказав він. Президент додав, що ці висновки значною мірою залежатимуть від конструктивності позиції парламенту. «Точніше, парламентської більшості та уряду»,— зауважив він.
Щодо політреформи — її може бути скасовано, заявив Віктор Ющенко.
За словами глави держави, не треба «кривити душею» і слід визнати, що «останні зміни в Конституції були неконструктивними». «Ці зміни не внесли ясності, на яку сподівалось українське суспільство»,— зазначив він. Президент підкреслив, що «результатом цього є нинішня війна указів, війна постанов, єралаш у кадрових призначеннях. Це — ненормально».
Ющенко відзначив: «якщо раніше життя країни залежало від того, з яким настроєм встане одна людина, і ця людина жила на Банковій, то зараз складається враження, що життя українців залежить від настрою іншої однієї людини, котра живе на вулиці Грушевського».
«Якщо ми залишимо таку ситуацію, то з кожним днем скочуватимемось до авторитарності»,— наголосив Президент.

Тепер із Росією все буде інакше?
Україна вийшла на новий етап співпраці з Росією, заявив Президент. Він підкреслив, що відносини України і Росії були не тільки складними, а й з багатьох питань неврегульованими. «Є десятки питань, які стоять сьогодні на порядку денному парламенту, Президента і уряду. Ці питання можна вирішити тільки системно, тому головний лейт-мотив ініціатив, які торік були запропоновані російській стороні — підняти статус наших відносин»,— сказав Віктор Ющенко, нагадавши, що було створено комісію на рівні Президента, в рамках якої працює чотири підкомісії. Ющенко сподівається, що наприкінці грудня буде затверджено механізм регулювання процесу демаркації, делімітації кордонів і перебування на території України Чорноморського флоту.
Майбутні президентські вибори й Господь
Хто піде на наступні президентські вибори — «Бог вкаже». Так сказав Віктор Ющенко. Він зазначив, що не хоче ворожити на кавовій гущі, визначаючи, хто балотуватиметься на посаду глави держави. Щодо власної позиції, Президент заявив: «Якщо моє перебування на цій посаді для нації є позитивним, я боротимусь, всі інші домовленості для мене — несуттєві».

Побачення призначено
Віктор Ющенко прийняв запрошення Прем’єр-міністра Віктора Януковича на зустріч із коаліцією.
«Прем’єр-міністр попросив мене про таку зустріч, і я дав свою згоду»,— сказав він. Крім цього, Ющенко додав, що готовий зустрітися також з керівниками коаліції. «Але коли це відбудеться, я не знаю. Це залежатиме від служб, які планують графік моїх зустрічей»,— сказав він.

Цим міністрам треба дякувати
Глава держави вважає помилкою уряду звільнення міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка і міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.
«Чим Луценко заважав тій команді? Він не проводив роботу згідно із законом? Ні»,— сказав Президент. Він зазначив, що зав-дяки Луценкові суспільство почало хоч трохи довіряти міліції. Глава держави наголосив, що Луценко поводився так, як личить поводитися офіцерові: «Подякувати потрібно за таку роботу»,— сказав він.
Говорячи про звільнення Бориса Тарасюка, Ющенко підкреслив, що «великої запасної лави» на посаду міністра закордонних справ нема. «Українська дипломатія народжена в 1991 році. І так легковажити навколо такої посади? Обличчя міністра закордонних справ у світі формується навіть не три-чотири роки. Потрібно десятки разів повторювати прізвище Тарасюк, аби його потім упізнав весь світ. Чому ми так не поважаємо те, що зроблено?»,— запитав глава держави. Він зазначив, що все, що є в його компетенції, він використовує в діалозі з Прем’єр-міністром і Головою парламенту. «Але там своя кухня і, очевидно, пріоритети інші»,— сказав Президент.

І знову — про Черновецького
Ситуація, яка нині склалася в Київраді, є деструктивною, вважає Ющенко.
Він наголосив, що в Київраді точиться боротьба за владу. Своєю метою глава держави вважає: сформувати атмосферу відносин політичних сил, «яка б рухала політику Києва вперед».
Кажучи про підвищення тарифів на послуги ЖКГ у столиці, глава держави заявив, що в Києві з 1999 року ніхто «палець об палець не ударив» щодо формування тарифної політики. Останнє рішення щодо тарифів Ющенко вважає «бюрократичним і арифметичним». Він зазначив, що навіть психологічно важко сприйняти підвищення тарифів у 3,5 раза.
Президент заявив, що порадив меру Києва переглянути рішення про підвищення тарифів на послуги ЖКГ, інакше він буде змушений скасувати рішення Черновецького відносно тарифів.

Чому ветовано бюджет?
«Я висловився з п’яти позицій, хоча відверто скажу, мене десятки позицій в цьому бюджеті не влаштовують, починаючи з енергетичного ринку, яким у ручному режимі керуватимуть з міста-героя Києва, розповідатимуть будь-якому національному виробникові газу, за якою ціною він має здавати газ»,— сказав глава держави.
Президент зачитав журналістам передвиборні програми Партії регіонів, СПУ і КПУ, де йдеться про те, що зростатимуть зарплати, пенсії, інші соціальні виплати, чого не передбачено в бюджеті.
Крім того, глава держави наголосив, що для нього принциповим є питання заробітної плати. Він зазначив, що потрібно шукати компроміс у цьому питанні, але мінімальна заробітна плата цього року зросла на 20%, а в 2007 році пропонується збільшити її на 12,5%.
Главу держави обурило те, що згідно з бюджетом наступного року обмежуються пенсії всім соціальним категоріям громадян, окрім народних депутатів України. Президент поцікавився, чому ухвалено таке рішення. Глава держави підкреслив, що існує багато питань із бюджету, які варто обговорити на політичному рівні.
також у паперовій версії читайте:
  • РАЇСА БОГАТИРЬОВА: ПРЕЗИДЕНТСЬКЕ ВЕТО — ВІДКРИТА ПОЛІТИЧНА ВІЙНА
  • ІГОРЯ ДРІЖЧАНОГО НЕ ВІДПУСТИЛИ. «ДРІБНА ПОМСТА»?
  • ЧИ СТАНЕ ПРАВОЗАХИСНИК ОМБУДСМАНОМ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».