Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПИВО ОЧИМА ХІМІКА
Пиво стало прикметою часу. Його п’ють вдома й на роботі, на самоті й у компанії... П’ють з пластикових і скляних пляшок, бляшанок, кухлів-гігантів. П’ють чоловіки й жінки, старі й молоді... Так, за даними ЗАО «Укрпиво», обсяги виробництва пива в Україні стали воістину вражаючими, млн л: 1697 (2003 рік), 1937 (2004), 2379 (2005), 2151 (дев’ять місяців 2006 р.).

Своєю появою пиво завдячує хліборобству. На українські етнічні землі, ймовірно, напій потрапив разом зі скіфами й сарматами. Кочові племена прийшли зі Сходу, тобто з територій, де володіли мистецтвом виготовлення ячмінної рідини. Це — натуральний алкогольний напій. З погляду сучасного хіміка, в ньому містяться величезна кількість сполук. Вони утворюються в процесі ферментації та переходять до нього переважно з рослинної сировини. Основними компонентами пива є вода (91–93%), вуглеводи (1,5–4,5), етиловий спирт (3–7) і азотумісні речовини (0,2–0,7%). Інші компоненти позначають як мінорні, тобто помірні. Пиво спричиняє виражену дію на весь організм. Негативні ефекти вигадливим чином поєднуються з позитивними, тобто сприятливими впливами на здоров’я людини.

В актив
Із VI ст. до н. е., коли люди почали варити пиво, вони знаходили в ньому тільки цілющі властивості. Починаючи з давніх шумерів, лікарі прописували полоскання рота для лікування зубного болю. У середньовіччі пиво пропонували для вигнання каменів з нирок і лікування як фізичного, так і духовного виснаження. В ХVI ст. знаменитий лікар Парацельс лікував хвороби печінки папоротевим пивом, а недуги дихальних шляхів — пивом із шавлію. Як маски і натирання напій використовували в середньовічній косметології для омолодження шкіри. Згадаймо, що найкращий засіб для укладання волосся, відомий ще нашим прабабусям — це пиво. Більшості знайомі пивні шампуні, котрі дають такий самий ефект, як нині рекламовані шампуні з «кондиціонерами». Коли пиво нанести на якийсь час на волосся, до нього повернеться здоровий блиск, еластичність, призупиниться випадання.
Німецький першовідкривач збудників холери професор мікробіології Роберт Кох повністю підтримував своїх чеських колег — професорів Главу й Томаєра, котрі вбачили в пиві ліки від холери. Бацили гинуть у напої за кілька годин і хвороба не розвивається. Тому спустошливі епідемії холери в Європі рідко зачіпали працівників середньовічних броварень.
Може здатися вимислом те, що в ХVІІІ і на початку ХІХ ст. більшість ліків приймали тільки з пивом. Як чудовий тонізуючий, дезінфікуючий і загальнозміцнюючий напій пиво давали хворим, котрі одужували у лікарнях Києва й Петербурга аж до середини ХІХ ст.
Мюнхенський інститут пива довів, що один літр нефільтрованого пива в 10 разів корисніший, ніж така сама кількість молока. Мабуть, тому австрійські броварники так пишаються тим, що їхнє пиво в дитинстві пив один хлопчисько з міста Грац. Росло це хлоп’я кволим і хворобливим. Йому порекомендували, крім молока, попивати пивце. Нині хлопчисько виріс. Хто він такий? Та це ж Арнольд Шварценеггер — знаменитий кіноактор, а наразі губернатор американського штату Каліфорнія.
Точно встановлено, що пиво виводить з організму солі алюмінію. Жодна інша рідина цього поки зробити не може. Пиво добре вгамовує спрагу. Це пояснюється вмістом мінеральних речовин і вуглекислоти, що розширює капілярні судини слизової оболонки органів травлення, сприяє швидшому надходженню рідини в кров. Існують й народні рецепти для лікування застудних недуг. Приміром, ложка меду на кухоль підігрітого пива — і застуду як рукою зніме. Є й інші рецепти. Всі вони на основі гарячого або підігрітого пива з додаванням сирих яєць, а також гвоздики, кориці тощо.
Чи могли уявити давні єгиптяни, винаходячи такий чудовий продукт, що йому присвячуватимуться ще й... симфонії з використанням відтінків звуків рідини, яка наливається в керамічний, скляний чи інший посуд! Консерваторський професор із Лос-Анджелеса П. Чіхара у своєму шедеврі в соло-інструменти виведе саме пивні кухлі й пляшки! Їх колекціонують в усьому світі. Вони складають музейні експозиції. З них, нарешті, споруджують будинки. Власники таких житлових витворів стверджують, що там не тільки затишно, а й тепло.
А народні традиції — це просто фантастика! У Вавилоні чотири тисячі років тому батько нареченої влаштовував нареченому неодмінний «пивний місяць». Чоловік увесь цей час пив пиво за рахунок тестя, скільки влізе. У знаменитому зведенні законів вавилонського царя Хаммуралі регламентувалися правила виготовлення й продажу пива. Не приведи Господи було його розбавити — броварникові загрожувала смерть. Погодьтесь, не завадило б це пам’ятати й нашим горе-підприємцям.
Та скільки ще нам обіцяно відкриттів на користь пива!?

У пасив
Про негативну роль алкоголю зі складу пива написано стоси паперів. Тому говоритимемо про гіркі речовини й інші фізіологічно активні компоненти, що надають напою специфічного присмаку. Хіміки відносять ці компоненти до психоактивних сполук. Вони відповідають за снотворну властивість пива. А ось в аматора його високих доз ці компоненти можуть викликати розвиток страшних галюцинацій. Крім того, гіркі речовини хмелю викликають сильно стимулюючу дію на вироблення шлункового соку. В осіб з індивідуальною чутливістю до гірких речовин виникає печія й відчуття розширення в шлунку. Таким людям можна порекомендувати пити тільки світлі сорти пива, де знижений вміст гірких речовин.
Нещодавно хіміки виявили у складі напою нові речовини — біогенні аміни. Це — група нейронних медіаторів і модуляторів головного мозку, що включають кадаверін, путресцин, гістамін, серотонін і тирамін. Вони відразу привернули до себе увагу через виражену біологічну дію. Давно відомо, що пиво протипоказане хворим, що вживають інгібітори біологічного ферменту моноаміноксидази. Під час вживання пива у великій кількості біогенні аміни провокують розвиток гіпертензії (підвищеного артеріального тиску), викликають головний біль і можуть негативно діяти на нирки.
Певно, за шкідливістю для організму напій може зрівнятися з самогоном. Тому що в процесі спиртового бродіння у пиві, як і у самогоні, в повному обсягу зберігаються супутні етиловому спирту отруйні сполуки (побічні продукти бродіння). Це — альдегіди, сивушні олії, метиловий спирт, ефіри. Їхній вміст у пиві в десятки разів перевищує рівень припустимої концентрації в горілці, одержаної зі спирту вищого очищення.

Наостанок — сенсація
Хіміки з’ясували, що в пиві містяться фітоестрогени. Це — рослинні аналоги жіночих статевих гормонів естрогенів. Уміст їх у хмелі досягає значних величин — від 20 до 300 мг на кілограм рослинної маси. У пиві їх менше (5–40 мг/л). Проте й цієї кількості буває достатньо для гормонального впливу на організм людини. Після такого відкриття жарти з пивом стають небезпечними. Тепер зрозуміло, до чого призводить надмірне захоплення пивом. Гормональний ефект фітоестрогенів виявляється саме в появі жіночих рис зовнішності в чоловіків і чоловічих рис — у жінок (у жінок фітоестрогени пригнічують вироблення власних гормонів).
Щоб заспокоїти любителів пінного напою, зазначимо, що його негативні ефекти ніколи не виявляються під час вживання в кількості, котра не перевищує літр на день. Ця цифра — межа зони ризику. Вона розрахована експертами і визнана як орієнтир для організацій, відповідальних за охорону здоров’я населення. А ось за систематичного перевищення зазначеної дози зростає ймовірність впливу небажаних і навіть токсичних властивостей пива.
Тому на запитання: «Пити чи не пити?», відповімо: «Пити!». Але в усьому, і тут теж, має бути розумна межа.

Григорій КОВТУН
також у паперовій версії читайте:
  • СНІД — ЗА ҐРАТАМИ
  • ВІРУСИ ПРОТИ БАКТЕРІЇ
  • ШОКОЛАД І СЕРЦЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».