Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ХВОРОБИ ОДНАКОВІ, ДАЛІ — КОЖНОМУ СВОЄ
Гострий інфаркт міокарда в клініках Німеччини лікують... за лічені хвилини. Від визначення діагнозу і госпіталізації хворого минає не більше години, як хірурги у звужену кровоносну судину вставлять стент, котрий усуне в ній закупорку. Пацієнт перебуває у свідомості. Кілька точних маніпуляцій — і він може самостійно дійти до палати.

Таку розповідь я почула від керівника медичного відділу однієї з туристичних компаній, кандидата медичних наук Тетяни Можаєвої. Під час поїздки до Німеччини наші фахівці зустрічалися з колегами провідних клінік Німеччини, ознайомлювалися із стандартами діагностування, лікування і реабілітації пацієнтів, умовами роботи.
В Україні діагноз «інфаркт міокарда» рівнозначний вироку. Лікування — традиційне медикаментозне. І дуже тривале. У реанімації хворий лежить близько двох тижнів. Потім — тритижнева реабілітація. Але й після цього людина все в тому ж напівінвалідному стані, із забороною активного руху. Та й роботу потім доведеться перемінити на спокійнішу...
— Усі люди страждають на однакові хвороби, але підхід до діагностування і лікування може бути різним,— зазначила Тетяна Михайлівна.— Тактика німецьких колег на 95% визначається високим рівнем діагностики, доступом до новітнього діагностичного і хірургічного устаткування.

Інфаркт як факт
Що таке інфаркт? Звужена атеросклеротична судина перестає постачати кров до тканин серця. За умов тривалої ішемії скорочувальна тканина серця заміщується рубцевою. Дії українських кардіологів спрямовані на те, щоб рубець був якнайменшим і не позначався на скороченні міокарда чи серцевого м'яза.
Німецькі фахівці не чекають на утворення рубця. Через стегнову чи підключичну артерію за допомогою катетера підводять до судини стент. Це мікронний каркасик, що тримає стінки судини, не дозволяючи їм звужуватися. От і вся операція. Двадцять хвилин! Каркас додатково обробляється спеціальною речовиною, що заважає стінкам судини згодом зростись. Причина атеросклерозу не усувається, але судина функціонує цілком повноцінно, кровообіг — безперешкодний.
— Стентування вважається найменш травматичним, а також найпростішим доступним методом хірургічного лікування при звуженні судин. Його широке застосування можливе в умовах своєчасної діагностики гострих проявів ішемічної хвороби серця і швидкої (у перші 6—12 годин) госпіталізації пацієнта,— пояснює Тетяна Можаєва. — Німецькі лікарі роблять по 20 стентувань на день.
В операційній над хворим схиляється тільки одна людина — хірург. Медсестра й анестезіолог — за склом, кожний біля свого комп'ютера. У пам'яті комп'ютерів — справжній скарб: електронна історія хвороби пацієнта з відеозаписами всіх досліджень й операцій.
Усі монітори в операційній подвійні. На одному лікар бачить картину поточної операції, на другому — те, що було з пацієнтом раніш, тобто його повну медичну «біографію». Якщо в хірурга виникли якісь сумніви, він може переглянути ранні знімки, аналізи, обстеження, діагнози... Усього за хвилину з колосального банку інформації можна знайти історію лікування будь-якої недуги, на яку хворів пацієнт за останні п'ять років. Причому знайти і відкрити цей файл можна в будь-якій іншій клініці Німеччини.
Перед медсестрою — теж монітор. Вона бачить операцію, не заглядаючи за плече хірурга. Її роль — подавати інструментарій. Анестезіолог також біля монітора, стежить за необхідними йому параметрами. Ніхто нікому не заважає.
— Це — принципово нове лікування,— наголошує Тетяна Можаєва.— Воно дає змогу рятувати життя багатьох людей.
— А скільки воно коштує? — запитую.
— Звичайно близько чотирьох тисяч євро в приватній клініці. Трохи дешевше (3200–3400 євро) — в університетській.

Австралійська система цін
За кордоном є університетські і приватні клініки. Університетські — на бюджеті, держава грошей на них не шкодує. Тут найсучасніше устаткування, найпередовіші технології, висококласні лікарі, розвинута медична наука. Університетські клініки, як правило, багатопрофільні. У кожній по 50–55 напрямів.
Університетські клініки країн Європейського Союзу працюють за єдиною системою оплати, що називається «австралійською системою цін». Хоч би де ви проходили обстеження чи лікування, всюди за одну й ту саму процедуру або послугу платите однакові гроші.
А в приватних клініках — на все свої ціни. Ці лікарні найчастіше є спеціалізованими, але трапляються й такі, в яких теж кілька напрямів. Добре відомі онкологічні клініки, центри пластичної хірургії чи гінекологічні, у яких надають різноманітні послуги з даного напряму, а також пацієнткам під час вагітності й пологів, у тому числі й після штучного запліднення. Приватні реабілітаційні центри славляться чудовим умінням виходжувати хворих після важких травм й операцій.

Пухлина боїться високої температури
Не менш цікавими є методи лікування пухлин. Але передусім — діагностика. А вона в Німеччині найточніша, проводиться за допомогою апаратури МРТ — магніторезонансної томографії і ПЕТ — позитронно-емісійної томографії. Можливим є дослідження й окремих органів і систем людини й організму в цілому. Техніці під силу виявлення пухлинних утворень розміром до 0,2 мм.
— Точність діагностики унікальна,— зауважує Тетяна Можаєва. — Чим раніше виявлено патологію, тим раніше починають лікувати, тим лікування є простішим й ефективнішим. На ранньому етапі захворювання можна обійтися без хірургічного втручання. Отут незамінним є гама-ніж. Прилад являє собою пучок променів, сфокусованих через систему лінз у потрібній точці. Є й інший метод, коли безпосередньо в пухлину вводять цитостатики й руйнують її за високої температури. Застосовується і таке лікування: закупорюють судину, якою до пухлини надходить кров, і новоутворення відмирає.

Тетяна ХЛЄБНИКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • РАДІАЦІЯ ПРОТИ СНІДУ
  • ПОЛЮБИ СЕБЕ, НЕ ЧЕКАЮЧИ, ПОКИ ТЕБЕ ПРИГОЛУБЛЯТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».