Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЗАТЕЛЕФОНУВАВ У ТЕЛЬ-АВІВ НА ДУРНИЧКУ
Співробітники Управління СБУ в м. Києві затримали 38-річного громадянина однієї з азійських країн, який навчався в аспірантурі одного з провідних університетів України і водночас займався телефонним шахрайством.

Мовою спеціалістів це називається систематичним несанкціонованим втручанням у роботу мереж електрозв’язку. Іноземець використовував для цього емулятор — картку, пристосовану для безплатних дзвінків. За її допомогою він протягом кількох місяців телефонував із київських міських таксофонів у країни Південно-Східної Азії. Звісно, не платив за міжнародні переговори ні копійки. Київським Управлінням СБУ проти зловмисника порушено кримінальну справу за ст. 361 КК України.
Скоєння злочинів із використанням комп’ютерних технологій нині стало прикметою часу. Навіть фахівці не можуть точно оцінити розміри збитків, завданих вітчизняним операторам зв’язку. Спецслужбою столиці проведено аналіз реалізованих матеріалів, який свідчить про те, що зловмисники втручаються у роботу телекомунікаційних мереж за допомогою ІР-технології, «клонованих» сім-чипів, а також емуляторів телефонних карток, котрі сприймаються таксофонами як справжні картки.
Одним зі шляхів поширення інформації щодо виготовлення та збуту клонів і емуляторів став Інтернет. Кілька спеціалізованих сайтів розміщують інформацію про програмне забезпечення, функціональні схеми, продаж і детальні інструкції з виготовлення й подальшого використання «віртуальних» телефонних номерів.
Нещодавно за матеріалами кримінальної справи, порушеної столичним УСБУ, Шевченківським районним судом міста Львова на три роки позбавлено волі 23-річного громадянина України, котрий за допомогою Інтернету неодноразово підключався до головної комп’ютерної мережі одного з українських операторів мобільного зв’язку, звідки викрадав технологічну, робочу й конфіденційну інформацію про абонентську базу, діяльність товариства. Зокрема, дані про коди карток службових номерів компанії він використав для створення клонів сім-чипів, які поширював і збував.
Управлінням СБУ в м. Києві порушено також дві кримінальні справи за результатами операцій, які поклали край діяльності нелегальних телефоністів. Обладнання підпільних АТС на загальну суму близько 200 тисяч доларів США було знайдено спочатку в Дніпровському, а згодом у Шевченківському районах Києва, в офісах комерційних фірм, що виконують будівельні й монтажні роботи.
З’ясовано, що за допомогою ІР-технології зловмисники отримували з Інтернету міжнародний графік переговорів і замінювали іноземні номери абонентів на номери київських операторів фіксованого й мобільного зв’язку. Це давало змогу клієнтам нелегальних телефоністів зараховувати міжнародні дзвінки як міські. Вартість хвилини розмови зменшувалася в 4–10 разів. На різниці у тарифах ділки щомісяця заробляли десятки тисяч доларів США.
З’ясувавши механізми скоєння злочинів, технічні «ноу-хау» від ділків, співробітники СБУ ознайомили спеціалістів національних телефонних операторів. Об’єднавши зусилля, правоохоронці та зв’язківці вживають заходів із запобігання, викриття і локалізації подібних вторгнень зловмисників у телефонну мережу держави.

За повідомленням прес-центру УСБУ в м. Києві
також у паперовій версії читайте:
  • АЗАРТНЕ ВИМАГАННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».