Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
У ЛЮТОМУ ПРИЙДЕ... ФУТБОЛЬНА ВЕСНА!
Донецький «Шахтар» втретє поспіль здобув право представляти Україну на європейській футбольній арені не тільки восени. Ставши третіми в груповому турнірі Ліги чемпіонів УЄФА, гірники в лютому розпочнуть похід за Кубком УЄФА. Домашній поєдинок «Шахтар» проведе 14-го, виїзний — 22 лютого. За результатами жеребкування, яке 15 грудня відбудеться у штаб-квартирі УЄФА у швейцарському Ньйоні, суперником донеччан стане одна з восьми команд, котрі в груповому турнірі Кубка УЄФА стануть другими.

Для того щоб отримати путівку до другого за престижністю європейського клубного турніру, підопічним Мірчі Луческу довелося зламати неприємну традицію — до матчу в Греції «Шахтар» програв вісім виїзних зустрічей у рамках групового турніру Ліги чемпіонів. Поразка в зустрічі з «Олімпіакосом» означала б провал єврокампанії, натомість після нічиєї в Піреї на межі відставки опинився норвезький наставник грецького гранда. Вочевидь, Тронду Сольєду не допоможе навіть лідерство в національній першості.
«Шахтар» провів свій останній у цьому сезоні матч Ліги чемпіонів бойовим складом. Тільки Маріуш Левандовськи нині травмований, та й навряд чи польський центральний захисник отримав би право вийти в основному складі. Надто впевнено провели зустріч у Донецьку проти «Роми» його українські колеги Дмитро Чигринський і Олександр Кучер. Цей тандем з’явився на полі й в протистоянні з «Олімпіакосом». Уся центральна вісь оборони гірників нині з українськими паспортами — на останньому рубежі переконливо діє молодий Богдан Шуст, перед оборонцями розташовується опорний півзахисник Анатолій Тимощук (до речі, українці в захисті — рожева мрія головного тренера «Динамо» Анатолія Дем’я-ненка, адже в обороні потрібне максимальне взаєморозуміння). Ліворуч у захисті співвітчизник головного тренера і, вочевидь, слабка ланка на ймення Разван Рац, праворуч — півзахисник за покликанням Даріо Срна.
У креативному півзахисті донеччан самі бразильці: Фернандіньйо, Франселіно Матузалем, Жадсон, вийти у лінію нападу Мірча Луческу знову довірив ще одному південноамериканцю Брандао (який від матчу до матчу отримує все більше критики від своїх уболівальників) і румунському форварду Чипріану Мариці.
Головний тренер «Олімпіакоса» Тронд Сольєд перед початком гри мав набагато більше проблем із формуванням стартового складу, адже кілька лідерів мали ушкодження. Як з’ясувалося згодом, несмертельні, адже нападник Міхаліс Константіну і хавбек Григоріос Георгатос таки вийшли на заміну в другому таймі.
Склад «Олімпіакоса» був таким: ветеран Нікополідис у воротах, захисники Пантос, Жевлаков, Жуліо Сезар, Домі, півзахисники Марич, Столтидис, Рівалдо, Джорджевич, нападники Кастільйо і Бабангіда (так-так, той самий Аруна, який грав у Донецьку за «Металург»).
Перед початком матчу гарячі грецькі вболівальники створили на стадіоні «Георгіос Караіскакіс» непередавану атмосферу, яка мала б переконати молодих гравців команди суперника — «ловити» у грі з «Олімпіакосом» нічого. Та гірники вже навчені, тому «пірейське пекло» особливого впливу на них не справило.
Старт поєдинку був таким, як і очікували. «Олімпіакос» накочував на редути «Шахтаря» одну атаку за іншою. Та до штрафного майданчика господарів не пускали оборонці гостей, тому гравцям грецького клубу залишалося пробивати з-за меж штрафного майданчика. Після удару Предрага Джорджевича на 14-й хвилині м’яч пройшов у лічених сантиметрах від стійки, згодом із ударом Кастільйо впорався Богдан Шуст, а на 22-й хвилині Мілош Марич добряче приклався до кулі після подачі кутового і невдалого виносу вище воріт.
На 27-й хвилині захисники і голкіпер «Олімпіакоса» не порозумілися під час виконання кутового — Жадсон подав, Матузалем вдало зіграв головою ще до того, як м’яч долетів до Антоніоса Нікополідиса.
Одразу після перерви чемпіони Греції заграли ще активніше, і на 54-й хвилині були винагороджені за наполегливість: після флангової передачі Рівалдо по-бразильському залишив м’яча Кастільйо, й уругваєць ударом з лінії штрафного майданчика не залишив Шусту жодного шансу (1:1).
Після цього розпочалося випробування міцності сердець прихильників донецького «Шахтаря». Господарі докладали зусиль для досягнення позитивного результату, постійно тисли на ворота Шуста, Рівалдо кілька разів небезпечно пробивав здалеку, та український голкіпер реагував блискуче. Найкритичніший момент був на доданих англійським рефері Стівеном Беннетом хвилинах — Міхаліс Константіну впав у штрафному майданчику, вимагаючи пенальті (можливо, якийсь арбітр і повірив би греку), але суддя з туманного Альбіону відреагував на це своєрідно: дав жовту картку за симуляцію. Дякуємо, Стівене!
«Шахтар» усе ж був ближчий до перемоги, якщо брати до уваги небезпечні моменти, але Брандао, Жадсон, Елано і Джуліус Агахова (двох останніх Мірча Луческу випустив на заміну) нагоди змарнували...
На післяматчевій прес-конференції Мірча Луческу не приховував задоволення результатом: «Шахтар» заслуговував на ще більший успіх і визнання. Та «Олімпіакосу» була потрібна лише перемога, але господарі не використали багато шансів. На мене справила велике враження атмосфера стадіону: вболівальники всю гру щиро підтримували футболістів.
Заміни наприкінці гри були заплановані. На цьому стадіоні надто важке поле. Тож у завершальній стадії зустрічі в нас виникли певні проблеми. Марику я замінив на свіжішого Агахову, який наприкінці гри добре «чіплявся» і затримував м’яча. Через важке поле велике навантаження пішло на ноги гравців. Тому довелося замінити Фернандіньйо, який попросив заміни. А Жадсон догравав буквально «на одній нозі».
Ще до матчу проти «Олімпіакоса» екс-наставник «Шахтаря» Анатолій Бишовець припустив, що в Кубку УЄФА гірники можуть виступити добре: «У донеччан є шанси виграти турнір. Рівень суперників там не такий високий. Та й ставлення команд до змагання не таке серйозне. Ми пам’ятаємо, як «Парма» випустила другий склад проти ЦСКА в сезоні, коли москвичі виграли єврокубок». Що ж, колись про виграш Кубка УЄФА говорив президент «Шахтаря» Ринат Ахметов. Настав час на реалізацію планів?

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «БАРСЕЛОНА» ДЕМОНСТРУЄ КЛАС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».