Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
БАЛКАНСЬКА ВІЙНА: СТОРОНИ НЕПРИМИРЕННІ
Влада Нідерландів вручила військові нагороди голландському батальйону миротворців, який у 1995 році охороняв боснійське місто Сребрениця. Саме тоді сербські збройні сили знищили в місті понад вісім тисяч албанських чоловіків. Батальйон не зміг захистити людей — він був нечисленний, тож не вистачило сил стримати навали. Контингент миротворців був не в змозі протидіяти сербським військовим — майже всі голландські військовослужбовці стали свідками різанини. Багатьом з них після повернення довелося проходити тривалий курс психотерапії. На церемонію нагородження багато членів батальйону не з'явилося.

Проти нагородження солдатів висловилися громадські організації та політики Сербії, насамперед Асоціація жінок Сребрениці. Албанки, які втратили своїх чоловіків та синів, назвали нагородження неприпустимим. У Гаазі та Сараєві відбулися велелюдні акції протесту.
Нагадаємо, що вояки сербської армії в липні 1995 року вдерлися в місто та влаштували найкривавішу після Другої світової війни різанину в Європі. За наказом генерала Ратко Младича серби вбили всіх мусульманських чоловіків та юнаків, старших за 16 років.
Тим часом ще одне масове поховання жертв війни в Югославії знайшли на сході Боснії. Воно могло з'явитися у 1992–1995 роках. У братській могилі лежить 750 тіл. Військова прокуратура Сербії повідомила, що розслідує дії колишніх сербських військових. Їх звинувачують у розстрілах сотень мирних мусульман біля міста Зворника, що неподалік боснійсько-сербського кордону.
Росія тим часом може заблокувати рішення Ради Безпеки ООН про статус Косова, якщо воно не буде узгоджене з обома сторонами — албанським керівництвом краю та Сербією. Про це заявив сербському телеканалу Олександр Алексєєв — посол Росії в Сербії. Край Косово офіційно належить до Сербії, але перебуває під контролем ООН. Белград наполягає на тому, що Косово має залишатися у складі країни.
також у паперовій версії читайте:
  • СНІГ ЗАЛИШИВ АМЕРИКУ БЕЗ ЕЛЕКТРИКИ
  • «THE TIMES»: ФСБ РОСІЇ ПІДОЗРЮЮТЬ В УБИВСТВІ ЛИТВИНЕНКА
  • У ЛІВАНІ ТРИВАЮТЬ ПРОТЕСТИ
  • НА ФІДЖІ — ДЕРЖАВНИЙ ПЕРЕВОРОТ
  • АФГАНСЬКИЙ СИНДРОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».