Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
УПЕРЕД, ДО КОЛАПСУ?

Підвищилися ціни й тарифи не тільки на «комуналку», а й на газ, електроенергію, залізничні перевезення тощо.

Через це потрібні відповідні упереджувальні (компенсаційні) заходи. За останні місяці стали банальними запевнення влади про те, що все буде нормально: пільги замінять адресною допомогою. На думку глави держави, адресний характер матимуть житлові субсидії. Проте цим шляхом, вважають профспілки, можна захистити десь 8–10 млн громадян. Тим часом реальної допомоги потребує вдвічі більше людей. Відомо, що 52% сімей мають середньодушовий дохід нижчий за прожитковий мінімум. До цієї категорії належить кожен четвертий працюючий.
Зростання житлово-комунальних тарифів — у всіх на слуху і на виду (маю на увазі акції протесту в столиці). Про них чимало говорять і пишуть. З цього приводу висловлюються депутати, чиновники, громадські діячі та організації. Зокрема ФПУ вважає, що зростання цін і тарифів становить загрозу національній безпеці держави і пропонує свої шляхи подолання платіжної кризи (до речі, раніше житлово-комунальні борги в Україні сягали 7 млрд грн, нині — 8,5 млрд. Що буде завтра?).
Аби надійно захистити людей в соціальному плані, потрібно випереджувальне зростання доходів громадян порівняно з тарифами. Це має бути відображено в проекті державного бюджету й Програмі економічного та соціального розвитку на 2007 рік. Поки що цього немає. Природно, напрошується запитання: чи не вирішила влада свої помилки в державному управлінні перекласти винятково на населення? Бо як пояснити таку річ: ціни на газ зросли на 83%, на електроенергію — на 50%. То чому тоді маємо платити за житлово-комунальні послуги майже на 350% більше, як це встановив, скажімо, Леонід Черновецький у Києві? Якщо погодитися з ним (з іншими керівниками органів місцевого самоврядування), що ціни й тарифи обґрунтовані, чому тоді держава не встановлює економічно обґрунтовані прожитковий мінімум, мінімальну зарплату, пенсію, інші соціальні виплати? Якщо вона не здатна забезпечити випереджувальне зростання доходів населення, то має прийняти поміркований варіант підвищення цін і тарифів. В основу його має бути покладена солідарна відповідальність уряду, місцевої влади, бізнесу і, звичайно, населення.
Що нам треба зробити для подолання тарифно-цінової кризи? На думку заступника голови ФПУ Григорія Осового, слід, по-перше, встановити такий рівень цін, який би відповідав реальній платоспроможності населення (тут мають діяти такі механізми: нульова ставка ПДВ для підприємств — надавачів послуг, диференціація тарифів для різних верств населення, повне фінансування Програми житлово-комунального господарства на 2007 рік; місцеві бюджети мають одержати кошти, аби компенсувати різницю між реально встановленими і економічно обґрунтованими тарифами для населення; має підставити своє плече і бізнес — виключити інвестиційну складову з цін і не перекладати свої збитки на собівартість газу, електроенергії та житлово-комунальних послуг); по-друге, посиленням соціального захисту населення (механізми: доступність житлових субсидій, підвищення зарплат із ліквідацією заборгованості з їх виплати, пенсій тощо); по-третє, посиленням державного й громадського контролю за тим, аби ціни й тарифи були об’єктивними, а послуги відповідали хоча б мінімальним стандартам. Адже не тішитимемо себе надією на те, що після підвищення цін і тарифів автоматично зросте якість послуг. Вони ще довго будуть такими, як були. Це тільки пан Черновецький вважає, що якість їх піде вгору, бо він особисто візьме цю справу під свій контроль. Як саме? Ходитиме по обпльованих і облуплених під’їздах і дивитиметься, що там діється? Чи перевірятиме, як сантехнік Васько ремонтує крани в квартирах і бере «на лапу»? Усе це — порожня балаканина. Чого ще чекати від мера, який, власне, мабуть, думає, що кияни щасливі від нових тарифів.
Одне слово, якщо не буде по всій вертикалі влади вжито заходів щодо наведення ладу в тарифній політиці, держава додатково одержить колосальні суми неплатежів за житлово-комунальні послуги. Тоді й настане справжній колапс галузі.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЇ ЗА ВАЖКУ ПРАЦЮ
  • КОМФОРТ НА СХИЛІ ЖИТТЯ
  • ДБАТИ ПРО ЗДОРОВ’Я ВІД НАРОДЖЕННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».