Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ПРОВІАНТ — КОНКУРЕНТ?
У світлі вступу України до СОТ животрепетною є проблема конкуретоспроможності сільгоспвиробництва та безпеки харчових продуктів, якість яких залежить від екологічного землеробства та чистоти довкілля.

Ці складові, на жаль, далекі від ідеалів і норм, що їх дотримуються на Заході. Суттєву роль у сфері обізнаності товаровиробників щодо якості товарів відіграє сільськогосподарське дорадництво. За ним ще й такий пріоритет, як формування маркетингової мережі сільгосппродукції та доданої вартості, що є основою конкуретоспроможності аграрного сектору України.
Михайло Гладій, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин:
— Виховання законодавчих актів обов’язкове для всіх. І тут без громадських організацій не обійтися. Саме вони покликані взяти на себе просвітницько-пізнавальну функцію. Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України є, на мою думку, провідником необхідних знань у форматі членства в СОТ. Орієнтуватися варто не лише на Захід. Сусідній російський ринок має необмежені можливості для українських аграріїв. Однак росіяни планку якості щодо нашої продукції тримають надвисоку, і з усього видно, знижувати її не збираються. Отже, якість — наріжний камінь конкурентоспроможності сільгосппродукції. Якщо вона не відповідатиме європейським аналогам, то й наявність квот не стане перепусткою на світовий ринок.
Сергій Мельник, заступник міністра аграрної політики:
— Інтегрування у світові економічні структури потребує запровадження в Україні відповідних стандартів, інструментів у діяльності агропромислового комплексу, головними складовими якого є економічне стимулювання й інформаційне забезпечення. Десять років поспіль українська економіка розвивалася практично за принципом «вимивання» коштів з АПК, тоді як повертали в галузь дещицю. Час віддавати борги. От чому уряд вирішив посприяти аграріям і запровадив економічні інструменти: дотування одного гектара посівів, підтримку виробництва продукції тваринництва й утримання племінних тварин, програму підтримки селекції в тваринництві.
Нині українці споживають понад 90 відсотків продуктів харчування вітчизняного виробництва, хоча за якістю зрівнятися з далеким зарубіжжям ще не можемо. Аби українські стандарти узгодити зі світовими, щороку необхідно запроваджувати їх не менше 1000.
Однак лише економічний ресурс справі не зарадить. Важливо знати, яким чином використати його ефективно. Діяльність, що її здійснюємо разом з Асоціацією дорадчих служб, дає певні результати. Якщо кілька років тому керівники підприємств АПК не переобтяжували себе думками щодо якості продуктів харчування, то нині третина їх досить добре знається на питаннях кон’юнктури ринку, економічної ефективності продукції, цінах. Слід віддати належне дорадницькій службі, яка попри тернистий шлях становлення, поступово завойовує позиції інформаційного помічника і незамінного порадника для українського селянства.
Іван Томин, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України:
— Продукція, що виробляється, переважно в дрібних сільських господарствах, де не завжди дотримуються технології виробництва, має проблеми з реалізацією після вступу до СОТ фермери, агрофірми виявляться найнезахищенішими. Отож бюджетна політика має бути зорієнтованою на конкуретоспроможне виробництво. Принципово залишити незмінним єдиний земельний податок хоча б протягом п’яти років. Таким чином гарантуватимуться надходження до бюджету, створюватимуться прозорі схеми для місцевих бюджетів. Те, що немає цивілізованих товарних потоків, іде нині врозріз з формуванням цінової політики в інтересах тих, хто працює на аграрному ринку. Розірвані, не завершені логічно земельні відносини не сприяють підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції агропромислового комплексу.

Лариса ЛАРІОНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • СЕКСОПАТОЛОГ ІГОР ГОРПИНЧЕНКО: ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ПРОСТИТУЦІЇ? НІЗАЩО!
  • ПЛАТИТИ ЧИ НЕ ПЛАТИТИ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».