Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА : ЩО? ДЕ? КОЛИ?
БУРШТИН У НАС Є. НЕМАЄ ЗАКОНУ
На думку спеціалістів, Україна могла б стати одним із лідерів з продажу бурштинової сировини до європейських країн. Саме там збувають бурштин, викопаний у Сарненському і Дубровицькому районах Рівненщини. Проблема в тому, що цей видобуток незаконний. Єдине в Україні державне підприємство з видобутку і переробки цього коштовного каменю «Бурштин України», що розташоване у селищі Клесів Рівненщини, готове купувати «закам'янілу смолу» за ціною 40–60 євро за кілограм, однак це майже у шість разів менше, ніж за цінами «чорного ринку».

Відтак старателі не поспішають отримувати у держави ліцензії на видобуток, оскільки їм не вигідно здавати видобуте державі. За приблизними оцінками місцевих правоохоронців, «сонячний камінь» тут видобуває понад тисячу осіб, а сума щорічного нелегального промислу становить близько п'яти мільйонів доларів. Така ситуація спричинила візит до Рівненської області міністра охорони навколишнього природного середовища Василя Джарти.
Як розповідає начальник спецпідрозділу управління Міністерства внутрішніх справ у області Анатолій Дибач, раніше бурштин браконьєри добували вручну — викопували ями в землі завглибшки до п'яти метрів. Місця вказували мешканці, котрі знаходили камінь під час сільгоспробіт. Однак зараз технологія змінилась — свердловини чималі, ґрунт розмивається на глибину до десяти метрів і легкий бурштин піднімається на поверхню, де його виловлюють сачком.
Якщо зловмисників можна спіймати на місці видобутку й оштрафувати на суму до 1500 гривень, то за зберігання й перевезення цінного каменю ніякої відповідальності в українському законодавстві не передбачено. Ще однією проблемою є заподіяння старателями шкоди місцевому ландшафту: якщо працівники державного підприємства після проведених робіт засаджують територію деревами, то браконьєри зазвичай не переймаються рекультивацією пошкоджених земель. Міністр екології вважає, що настав час спинити «бурштинову лихоманку».
Посадовцям із Міністерства охорони навколишнього природного середовища дано доручення підготувати законодавчі документи, які легалізують діяльність приватних «копачів», а також законопроект про відповідальність за незаконну розробку корисних копалин, скуповування, продаж і зберігання бурштину.

ХЕРСОНСЬКОГО ГУБЕРНАТОРА НАМАГАЛИСЬ РОЗЧАВИТИ КамАЗами?
У неділю ввечері, 26 листопада, губернатор Херсонської області Борис Силенков разом із дружиною й сином потрапив у штучно створену аварійну ситуацію за участю двох «КамАЗів» і BMW.

Про це вчора заявив голова обласної організації «Нашої України» Володимир Фіалковський, повідомляє прес-служба «НУ». «Повертаючись в область, губернатор побачив кілька «КамАЗів» із металобрухтом і одну легкову машину, що їхали в напрямку Антонівки. Губернатор зателефонував начальникові УМВС із проханням перевірити машини й цей брухт. Ми не знаємо, як це сталося, але після того, як він зателефонував, «КамАЗи» почали його притискувати із явним наміром зіштовхнути на узбіччя»,— сказав пан Фіалковський. За його словами, аварії вдалося уникнути завдяки правоохоронним органам, які затримали водіїв «КамАЗів». «Номери всіх машин записані, зараз відповідні органи розбираються з цією ситуацією. Зараз можна сказати точно лише одне — безумовно, вони навмисно хотіли щонайменше спинити машину губернатора або змусити його з'їхати з траси»,— сказав голова облорганізації «НУ». Він пов'язує цю ситуацію з тим, що керівництво області «поставило жорстко питання взагалі про існування компаній, які збирають брухт». «На жаль, ми в області не можемо регулювати це, тому що ліцензії видають всім у Києві. Але ми стали частіше проводити перевірки того, що саме вони приймають, і більш-менш нормалізували ситуацію. Позиція нашої партійної організації, губернатора, звичайно, не задовольняла всіх ділків, які наживалися на цьому»,— додав Володимир Фіалковський.
також у паперовій версії читайте:
  • УПЕРШЕ В УКРАЇНІ — САПФІРОВИЙ СУГЛОБ
  • КУРОЧКІН ОГОЛОСИВ ГОЛОДУВАННЯ
  • ЗЕМЛЯ ЧЕКАЄ НА ГОСПОДАРЯ
  • ЧОМУ РОСІЇ НЕ СМАКУЄ ЗАКАРПАТСЬКЕ ВИНО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».