Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
РЕКОМЕНДАЦІЯ ЛІКАРЯ: ПОТРІБНА СТАБІЛЬНІСТЬ
Охорона здоров’я — галузь особлива. Бо від якості її роботи залежить майже у прямому смислі життя і здоров’я наших співгромадян. І те, що протягом багатьох років глав цього міністерства міняють, як рукавички примхлива дама, далеко не на користь діяльності як самої галузі, так і «маленьких» українців. Адже одні керівники галузі затримувались тут хто на шість, хто на дев’ять, одинадцять місяців. А були такі, що працювали... 49 днів. І з приходом кожного керівника як і саме відомство, так і вся галузь шарахались часто в протилежні боки.

З приходом на посаду глави МОЗУ Юрія Поляченка, не новачка у цих стінах, розхитування «медичного човна» припинилося. Медик з великим досвідом управлінської роботи, він давно завоював авторитет як серед колег, так і серед пацієнтів професійністю та глибоким знанням проблем галузі. На чолі відомства він попрацював теж небагато. Але зміг багато зробити.

Наш кореспондент зустрівся з міністром охорони здоров’я.
— Юрію Володимировичу, у стінах МОЗ Ви не новачок. Були заступником міністра, добре знаєте галузь та керівників підрозділів. З огляду на те, що, можливо, це Ваше останнє інтерв’ю на посаді міністра, що Ви встигли зробити у медичній галузі, а чого ні?
— За великим рахунком, я вважаю, що у стінах МОЗ я вперше. Бо працювати заступником міністра і бути міністром — це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Адже рівні відповідальності різні. Гадаю, основне, що мені вдалося, це стабілізувати за досить короткий термін роботу системи. Нам повірили і лікарі, і хворі. Вони зрозуміли, що через деякий час ситуація з охороною здоров’я в Україні буде кращою. І потрібно поетапно впроваджувати в життя реформи, які ми планували. Головне те, я вважаю, що ми створили так звану Дорожню карту, соціальний план дій розвитку системи охорони здоров’я і визначилися, що будуватимемо національну систему охорони здоров’я, яка буде бюджетно-страховою моделлю медицини.
— У світлі підсумків ста днів діяльності уряду, що, насамперед, удалося зробити?
— Заклади і установи системи МОЗ із державного бюджету профінансовано у повному обсязі до плану відповідного періоду. Міністерство охорони здоров’я реалізує понад 20 державних цільових програм і комплексних заходів, затверджених указами Президента, постановами Кабінету Міністрів України, на які у бюджеті охорони здоров’я передбачено 859,7 млн гривень.
Видатки на охорону здоров’я у проекті закону «Про державний бюджет України на 2007 рік» збільшено на 3,2 млрд грн. або на майже 19 відсотків порівняно з минулим роком і становлять 20,1 млрд гривень.
— Юрію Володимировичу, за всіма цими цифрами — проблеми хворих, як дітей, так і дорослих і, що казати, проблеми самих медиків. Отож поговорімо сьогодні про те, що буквально болить українцеві, які в нього проблеми. І в першу чергу питання про зарплати та пенсії Ваших підлеглих.
— Питання про підвищення заробітної плати працівникам галузі є одним із найболючіших протягом останніх десяти років. Незважаючи на поетапне збільшення посадових окладів працівникам бюджетної сфери, започатковане 2001 року, за рівнем заробітної плати охорона здоров’я протягом цих років залишається на одному з останніх місць серед галузей економіки. Так, цей показник у липні 2006 року становив 692,9 грн (у промисловості — 1233,03 грн, в галузях економіки — 1078,8 грн, в освіті — майже 900 грн), тобто зберігається постійне відставання її від рівня працівників промисловості у 1,8 раза і не виконується вимога пункту «ж» ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я.
Підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери з 1 липня 2007 року на 5 відсотків та з 1 грудня — на 7,1 відсотка у зв’язку із зростанням розміру мінімальної зарплати не вирішить проблем оплати праці медичних працівників щодо врегулювання міжпосадових співвідношень та не дозволить наблизити рівень заробітної плати медиків до трудівників промисловості та освіти, а також зняти напругу у колективах охорони здоров’я. Середній посадовий оклад лікаря із урахування обов’язкових доплат становитиме у грудні 2007 року приблизно 865 гривень, медичної сестри — 620 гривень. МОЗ вважає, що призупинення проектом держбюджету на 2007 рік пункту «ж» статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я можливо лише за умови внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2005 № 790 стосовно корегування тарифних коефіцієнтів Єдиної тарифної сітки у бік збільшення та введення у 2007 році ІІ та ІІІ етапів. На реалізацію цих заходів галузі потрібно додатково 4,74 млрд грн. Очікувана середня зарплата лікаря при цьому становитиме 1456,4 грн, а медичної сестри — 1040 грн.
Міністерство також надало ще одну пропозицію щодо збільшення видатків для закладів охорони здоров’я, що фінансуються із бюджетів усіх рівнів, на виплату працівникам галузі відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.06 № 1298: матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки; надбавок за високі досягнення у праці, за складність та напруженість у роботі в середньому розмірі 30%.
Окрім того, з метою захисту медичних працівників та підвищення їхніх соціальних гарантій МОЗ неодноразово подавало пропозиції з приводу надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу залежно від стажу медичної роботи у таких розмірах: понад три роки — 10 відсотків, понад десять років — 20 відсотків, понад 20 років — 30 відсотків; виплати щорічної грошової винагороди у розмірі одного посадового окладу за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків; доплати у розмірі 25 відсотків від посадового окладу за роботу у державних і комунальних закладах, розташованих у селах та селищах, а також надбавок за тривалість безперервної роботи медичних працівниках фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.
— З огляду на сказане, як Ви оцінюєте проект бюджету галузі на 2007 рік?
— У цілому оцінка бюджету оптимістична. Як бачимо по цифрах, які названо, видатки на охорону здоров’я у проекті держбюджету на 2007 рік значно збільшились і становлять 20,1 млрд грн. На наступний рік збільшено асигнування на реалізацію державних цільових програм. Передбачено видатки на виконання нових державних цільових програм, а саме «Дитяча онкологія», Державної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006–2010 рр., Державної програми надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю та інші. На централізовану закупівлю обладнання для закладів охорони здоров’я передбачено 200 млн гривень, а це більше, ніж у поточному році. Крім того, у проекті бюджету на 2007 рік передбачено фінансування на створення протипухлинного діагностичного центру: 72 млн, урядовий внесок на будівництво «Лікарні майбутнього» у розмірі 50 мільйонів. Але залишається проблемою недостатнє фінансування програми протидії ВІЛ-інфекції СНІДу, заходів з лікування хворих на гемофілію, програми розвитку донорства та компонентів крові.
— Юрію Володимировичу, скажіть, будь ласка, чи залишилися незмінними пріоритети галузі, незважаючи на зміну уряду та політичні коливання?
— Пріоритети, визначені ще рік тому, залишаються незмінними. І я впевнений, що, незалежно від політичної ситуації, вони залишаться сталими. Адже від здоров’я нації залежить і «здоров’я» держави. І боротьба з онкозахворюваннями, серцево-судинними хворобами, відродження сільської медицини, охорона здоров’я матері і дитини та боротьба з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом будуть завжди пріоритетами галузі.
— Затверджена концепція програми «Онкологія». Чому ще не прийнята програма і яка її подальша доля?
— Урядом затверджено Концепцію державної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2007—2016 роки. Це друга програма, яка буде прийматися Верховною Радою у вигляді Закону України. Ми вже передали до Верховної Ради проект програми боротьби з туберкульозом і на черзі програма боротьби з онкологією.
— В Україні є категорія хворих дітей на муковісцидоз, які фактично приречені на смерть, якщо не вживатимуть певні ліки — креон. За кордоном тривалість життя таких хворих дітей сягає межі 40 і більше років. В Україні вони зачасту помирають у 10-12 років. Батьки цих дітей об’єднались у громадську організацію і намагаються добитись у держави гарантованого фінансування на ліки для цієї категорії хворих. Як МОЗ ставиться до цієї проблеми?
— Нам постійно не вистачає коштів, у тому числі і на лікування таких захворювань як муковісцидоз, гіпофізарний нанізм, а також для дітей, хворих на хворобу Шершера-Тернера. Є вже позитивні тенденції. Виділено з державного бюджету гроші на ліки для дітей, хворих на гіпофізарний нанізм. У 2006 році закуплено препаратів соматоропіну на суму 25200 тис. грн, що дозволило забезпечити лікування всіх дітей та підлітків, хворих на гіпофізарний нанізм та покращити прогноз їхнього росту і якість життя. У проекті бюджету на 2007 рік передбачено 27 мільйонів гривень, що дозволить забезпечити препаратами також дітей, хворих на синдром Шершера-Тернера. Кошти виділятимуться і на муковісцидоз.
— Багато сьогодні говориться про лікарню майбутнього. Це що, підміна Охматдиту?
— У жодному разі. Це буде багатопрофільний лікувальний заклад на 250 ліжок, де зосередяться найкращі професійні та інтелектуальні ресурси галузі і будуть впроваджені високоефективні лікувально-діагностичні технології, які нині в державі не застосовувались.
— Про ситуацію із цукровим діабетом і наскільки забезпечені хворі ліками?
— Поставки інсуліну здійснювались у 2006 році у три етапи на підставі рішень постійного тендерного комітету МОЗ України. із забезпеченням інсулінами були проблеми, пов’язані з недосконалістю законів про тендерні закупівлі. Діти, хворі на цукровий діабет, повністю забезпечені інсулінами. А препарати для дорослих поставляються у регіони. Хворі також повністю забезпечені препаратами виробництва ЗАТ «Індар», ВАТ «Фармак», препарати виробництва «Ново Нордіск» будуть поставлені до кінця листопада.
— Які нові медичні центри вже відкриті чи готові до відкриття?
— Якщо казати про кардіологію, то готові до відкриття сучасні кардіологічні центри, які працюватимуть як міжрегіональні — у Львові, Києві, Донецьку, Одесі, та науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії у Києві. Якщо казати про охорону материнства і дитинства, у місті Львові вже відкрито неонатологічний центр, а спеціалізоване відділення неонатологічної допомоги та реанімації новонароджених — у Чернівцях, Кривому Розі, Дніпропетровську. Онкологічний центр готовий до відкриття у Черкасах. Збільшено кількість стаціонарних ліжок у центрах СНІДу на 50 одиниць. У сільській медицині відкрито 17 ФАПів, дооснащено та реконструйовано 57 ФАПів.
— Чи насправді виявили пташиний грип у Сумській області і який стан хлопчика, що потрапив у лікарню після перебування в селі, де виявлено пташиний грип у птахів?
— Одразу кажу, у Сумській області пташиного грипу не виявлено. Стан хлопчика задовільний. Всі необхідні заходи санітарно-епідеміологічної служби запроваджені.
* * *
Про проблеми медичної галузі сьогодні можна говорити багато. Головне — щоб вони вирішувались. Хочеться вірити, що держава поставиться з розумінням до здоров’я власного народу. І не останнє питання у цій проблемі — хто керує галуззю. На жаль, медицина теж стає заложником політичних пристрастей. Краще було б, коли б ця галузь залишилась поза політикою і МОЗ очолювали б фахівці високого класу. Адже здоров’я в кожного з нас одне. І воно не повинно залежати від будь-якої політичної течії.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».