Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА : ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ДІЇ «УкрГазЕнерго» ЗАГРОЖУЮТЬ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ
На початку листопада поточного року ЗАТ «УкрГазЕнерго», що є основним постачальником природного газу українським споживачам, як ми розповідали, всупереч раніше укладеним договорам відмовився надавати природний газ 16 найбільшим промисловим підприємствам України. Віктор Ющенко занепокоєний такою ситуацією, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент переконаний, що така позиція компанії, яка фактично є монополістом на газовому ринку, може призвести до непередбачуваних негативних соціально-економічних і екологічних наслідків. За дорученням глави держави Антимонопольний комітет України проведе розслідування цього конфлікту щодо можливого порушення ЗАТ «УкрГазЕнерго» антимонопольного законодавства. Галузеве міністерство, до компетенції якого належить питання організації газопостачання підприємств, також не повинно відсторонюватися від зазначеної проблеми. Міністерству палива та енергетики треба вивчити ситуацію, що виникла на газовому ринку, і вжити відповідних заходів, які дадуть змогу нормалізувати постачання енергоносіїв споживачам України.
Віктор Ющенко вважає, що питання забезпечення газом промислових підприємств і невизначеність відносин постачальників газу та підприємств теплокомуненерго перейшло в площину загроз національній безпеці України.
Нагадаємо, «УкрГазЕнерго», спільне підприємство НАК «Нафтогаз України» і газотрейдера RosUkrEnergo AG (Швейцарія), з квітня 2006 року — єдиний імпортер природного газу України.

ПРЕЗИДЕНТ ПРО ЖКГ: «НЕ ТРЕБА РОБИТИ ФОКУСІВ КІО»
Під головуванням Президента вчора відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України. На ньому, зокрема, розглянуто питання про стан житлово-комунального господарства країни та основні напрями його реформування. На засіданні йшлося, зокрема, про недоліки в законодавчому забезпеченні функціонування ЖКГ, недостатню ефективність системи управління, низький рівень виконавської дисципліни, непрозорість системи формування тарифів на житлово-комунальні послуги.

Віктор Ющенко заявив про необхідність виробити нову модель господарювання в сфері житлово-комунального господарства.
За його словами, мета засідання РНБО не полягає в тому, щоб дати вказівку уряду, що потрібно робити. Як сказав Президент, це — очевидні кроки. Зокрема, йдеться про необхідність розмежування мереж, лібералізацію цін, наведення технологічного ладу в цій сфері, уникнення втрат енергозабезпечення, формування будинкових комітетів, які б займались облаштуванням будинку і несли відповідальність «від порога до даху».
Президент висловився за необхідність комерціалізації частини цього ринку, наголосивши, що слід забезпечити порядок, який не дозволить існувати монополістам: «Держава не повинна вивозити сміття, це — предмет конкуренції комерційних структур, держава могла б займатись багатьма іншими питаннями». Треба перейти на таку модель господарства, яка забезпечить його ефективність. «Давайте зробимо дорожню карту, що нам потрібно робити, починаючи з наступного року. Це — головний лейтмотив на засіданні РНБО, яке я сьогодні проводжу»,— заявив Президент.
Говорячи загалом про житлово-комунальну сферу і особливо ціноутворення в ній, Ющенко підкреслив, що влада обрала неправильний курс спілкування з громадою. На його думку, політика комунального господарства і діалог зі споживачами є непрозорими. Президент додав: не потрібно «робити фокусів, як робив у цирку Еміль Кіо, коли із капелюха вилітає безліч голубів».
Він зауважив, що коли йдеться про такі обмежені ресурси, як газ і нафта, котрі доводиться закуповувати, потрібно виховувати в суспільстві розуміння того, що за все слід платити й назвав неприпустимою ситуацію, коли на одиницю валового продукту витрачається енергоносіїв у чотири рази більше, ніж у будь-якій іншій країні Європи.
Глава держави наголосив, що не розуміє, чому пільгові ціни мають поширюватись на такі категорії громадян, як міністри, депутати, на самого Президента, адже вони отримують чималу зарплату і можуть платити повну ціну за спожиті комунальні послуги.
Віктор Ющенко закликав вести чесну розмову з суспільством: зокрема, держава мусить дати гарантії, що бідна людина не платитиме більше 20% свого сукупного доходу за комунальні послуги.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІТАК «ЗАМІНУВАВ» ГАЛАНТНИЙ ДЕПУТАТ
  • УКРАЇНСЬКИМ ОБОРОННИМ РЕФОРМАМ ДАЛИ ВИСОКУ ОЦІНКУ
  • ПРОФСПІЛКИ: ГРАБІЖНИЦЬКІ ТАРИФИ ДОВЕДЕТЬСЯ БОЙКОТУВАТИ
  • «КРАЩЕ ПОМЕРТИ ВІД ГОЛОДУ, НІЖ ПЛАТИТИ ЗА ХОЛОД»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».