Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЦЕНТРВИБОРЧКОМ ПРАЦЮЄ НЕ ЛИШЕ ПІД ЧАС ВИБОРІВ
Учора голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович обговорив із Надзвичайним і Повноважним послом США в Україні Вільямом Тейлором питання поточної діяльності ЦВК на нинішньому етапі, особливості місцевих виборів, перспективи вдосконалення виборчого законодавства України.

Голова Центрвиборчкому поінформував учасників зустрічі про засади, на яких працює Центральна виборча комісія як постійно діюча незалежна державна інституція, про кількісний склад Центрвиборчкому. Нині він налічує 13 осіб, а відповідно до закону про Центральну виборчу комісію у складі цього органу мають працювати 15 членів ЦВК, тож поки лишаються вакантними дві посади. Пан Давидович повідомив також про те, що днями Центральна виборча комісія відзначила 9-ту річницю від дня свого утворення.
Якщо під час організації та проведення виборчих кампаній Комісія працює в екстремальному режимі за ненормованого робочого часу, зазначив голова ЦВК, то поза виборами вона, практично не зменшуючи ритму, організує свою роботу планомірно, розподіляючи зусилля відповідно до нагальних завдань. Зокрема, у ці дні Комісія надає відчутну консультативну й методичну допомогу в організації місцевих виборів, члени Комісії та працівники Секретаріату ЦВК з цією метою поїхали у відрядження. До кінця року має відбутись понад 30 місцевих виборів, громадяни обиратимуть міських і сільських голів, депутатів місцевих рад. На місцях протягом одного скликання відбувається ротація майже третини складу виборних органів, сказав голова.
Фінансування цих виборів забезпечується шляхом субвенцій з державного бюджету, до кінця року передбачається витратити на проведення місцевих виборів понад чотири мільйони гривень, а на наступний рік у бюджеті передбачено більші обсяги фінансування — 18–20 мільйонів, водночас Комісія контролює за цільовим і раціональним витрачанням цих коштів.
Однією із серйозних проблем, які ускладнюють проведення виборчих кампаній в умовах пропорційної системи виборів, голова ЦВК назвав недостатній рівень відповідальності політичних сил — суб'єктів виборчого процесу. Особливо це позначається на формуванні виборчих комісій — ланки, на яку покладено найбільше навантаження під час голосування. За його словами, політичні партії мають подавати кандидатури до складу комісій, однак далеко не всі кандидати мають належний рівень підготовки, не вміють працювати на загальний результат, часом виявляють заангажованість і необ'єктивність, що суттєво перешкоджає роботі. Ярослав Давидович зазначив, що ЦВК має намір, за підсумками проведення місцевих виборів, підготувати узагальнюючі аналітичні матеріали і виступити перед парламентом з ініціативою стосовно змін до чинного законодавства. Ними, зокрема, пропонуватиметься дозволяти безпосередньо Центральній виборчій комісії ухвалювати рішення щодо змін у складі територіальних виборчих комісій за недотримання ними вимог закону.
Окремо Давидович спинився на питаннях удосконалення виборчого законодавства. Він зазначив, що нещодавно Комісія провела міжнародну науково-практичну конференцію за підсумками цьогорічної виборчої кампанії, на якій було предметно обговорено всі проблеми й «вузькі місця» чинного законодавства, що їх висвітила парламентська виборча кампанія. Він зауважив, що організатори виборів знайшли підтримку учасників конференції в тому, що концепція певних виборчих процедур потребує змін, інших підходів, удосконалення. Відтак комісія, спираючись на вироблені конференцією рекомендації, готує подання до Верховної Ради України з викладом конкретних пропозицій.
Посол США цікавився питанням про можливість проведення в Україні референдуму з питань членства України в НАТО та участі держави в Єдиному економічному просторі. Голова Центрвиборчкому повідомив, що ініціативні групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, зареєстровані Комісією, зібрали 4 млн
666 тис. підписів громадян за проведення такого референдуму. Однак під час аналізу цих підписів виявлено 28 випадків невідповідності оформлених документів вимогам законодавства, деякі з цих випадків вивчають судові органи. Відтак Центральна виборча комісія зможе ухвалити остаточне рішення лише після з'ясування всіх подібних обставин.
Під час зустрічі обговорено питання про створення загальноукраїнського реєстру виборців, формування Виборчого кодексу, підвищення рівня підготовки працівників виборчих комісій та загального рівня правової культури громадян. Голова ЦВК висловив послу вдячність за плідну співпрацю під час організації виборів із Агентством міжнародного розвитку США і, зокрема, проектом «Сприяння організації виборів в Україні», а також сподівання на її продовження надалі.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИГА СКРЕСЛА...
  • ТИМОШЕНКО ВИКРИЛА ЧЕРГОВУ «АНТИСОЦІАЛКУ» ЯНУКОВИЧА
  • ВІДСТАВКА ЄВРОАТЛАНТИЧНО НАЛАШТОВАНИХ МІНІСТРІВ — ШКОДА ІМІДЖУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».