Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПІВФІНАЛІСТКИ!
7 грудня у Швеції розпочнеться жіночий чемпіонат Європи з гандболу, на якому виступатимуть шістнадцять найкращих колективів континенту. Збірна України на попередньому етапі змагань гратиме в групі С разом із командами Хорватії, Росії й Швеції (до речі, матчі відбуватимуться в столиці країни Стокгольмі). Для виходу до головного раунду вистачить третього місця, тобто навіть однієї перемоги, але для того, щоб реально претендувати на вихід до півфіналу турніру, потрібно вигравати хоча б двічі.

Зробити це буде непросто. Росіянки є чинними чемпіонками світу (це звання вони здобули наприкінці минулого року на батьківщині, в Санкт-Петербурзі), та й команди Хорватії й Швеції «солодкими булочками» ніхто не вважає.
Підготовку до головного змагання року підопічні Леоніда Ратнера проводять так само, як і конкурентки, через участь у товариських турнірах. Наприкінці наступного тижня (24–26 листопада) до Києва на традиційний «Кубок Турчина» завітають команди Австрії, Бразилії та Румунії. Цього тижня аж вісім національних збірних приймає данське місто Орхус. Хай жодного офіційного статусу ці поєдинки не мають, але ж гучна назва — Кубок світу спонукає до особливого ставлення, та й спаринг-партнери в Данії таки потужні.
На груповому етапі команда під керівництвом Леоніда Ратнера зіграла з голландками і бразилійками, а напередодні мала своєрідний «десерт» — збірну Росії. На щастя, останній поєдинок мав суто тренувальне значення, адже турнірне завдання (потрапляння до півфіналу) обидві команди виконали ще в перших двох зустрічах.
Збірній України найскладніше довелося на старті — до команди Нідерландів, яка раніше не хапала зірок із неба, ключі добирали вкрай важко. Варто пам’ятати, що на останньому чемпіонаті світу в Санкт-Петербурзі «помаранчеві» навіть для фахівців стали головним відкриттям, посівши п’яте місце (натомість суттєво омолоджений склад бронзових призерок афінської Олімпіади задовольнився десятою підсумковою позицією).
Із перших хвилин гри кураж спіймала голкіпер голландок — навіть семиметрові кидки, гандбольні пенальті українки почасти не реалізовували. До того ж, активна оборона суперниць не давала шансів нашим лінійним, і пробивати доводилося здалеку або з кутів майданчика. Тому підсумок першого тайму нелогічним не здався — 15:11 на користь збірної Нідерландів. До всіх бід додалася ще й травма Анастасії Сокол, у неї ушкодження коліна.
Наздоганяти опоненток довелося довго — майже увесь другий тайм. Та зрештою голландки стали жертвою свого ж власного високого темпу ведення гри в атаці, й в останні п’ять— сім хвилин суттєво «підсіли», та й дався взнаки брак виступів на такому рівні. У найважливіші моменти гри кілька разів урятувала наш голкіпер Вікторія Тимошенкова, а коли до завершення матчу залишалося секунд двадцять, за рівного рахунку 24:24 наші дівчата отримали шанс у останній атаці. На ударну позицію проривалася Марина Вергелюк, яку з порушенням правил спинили опонентки. П’ять секунд до фінальної сирени — це означає, що семиметровий стає вирішальним. На лінію штрафних кидків виходить наша штатна пенальтистка Олена Резнір і влучає — 25:24! Надто нервова перемога...
В іншому матчі першого туру росіянки і бразилійки влаштували «день відкритих дверей», чи то пак «воріт». Підопічні Євгена Трефілова виграли з рахунком 38:33.
Наступними суперницями команди Леоніда Ратнера стали саме бразилійки. Про південноамериканську збірну прихильники українок теж добре знають. Саме невдача у поєдинку з цією командою (поразка з рахунком 32:33) стала визначальною у турнірному шляху на петербурзькому чемпіонаті світу.
Хоч як дивно, а нинішнє побачення стало легкою прогулянкою для наших співвітчизниць, особливо якщо порівнювати з перемогою «на зубах» над збірною Нідерландів. Наш воротар Вікторія Тимошенкова спіймала кураж з перших хвилин зустрічі, а краща, ніж напередодні, гра в нападі примушувала бразилійок часто фолити і наражатися на семиметрові. Наставник суперниць «тасував» голкіперів, та жодній з них не вдалося хоча б раз вийти переможницею у протистоянні з Оленою Резнір, забивала потужна гандболістка і з гри. Саме пенальтистка здобула найбільше очок у нашій команді — десять, по п’ять результативних кидків на рахунку Регіни Шимкуте і Марії Боклащук. Чотирма голами відзначилися Олена Яценко, Ольга Лаюк і Марина Вергелюк.
Першу половину матчу українки виграли з рахунком 18:16 (можна сказати, що піти у невеликий відрив трохи допомогла фортуна — гра була загалом рівною), натомість по перерві перевага в рахунку швидко досягла восьми очок. Це дало змогу наставникам нашої збірної випробувати в матчі резервістів. Не підвели і «честолюбні дублери» — 39:31.
Росіянки у поєдинку зі збірною Нідерландів за національною традицією «довго запрягали» (хвилин за десять до завершення першої половини підопічні Євгена Трефілова програвали з рахунком 9:13), а коли «поїхали», то суперниці просто не знали, куди бігти і що робити. Перший тайм команда Росії виграла з перевагою в чотири м’ячі (20:16), по перерві відрив сягав дванадцяти м’ячів, а фінішували гандболістки, коли на табло світилися цифри 41:32.
Напередодні в очному протистоянні чемпіонок світу і бронзових призерок Олімпіади з’ясовувалося, яка з команд посіла перше місце в групі. Українкам для того, щоб випередити росіянок, неодмінно треба було перемагати, оскільки різниця закинутих і пропущених м’ячів у команди Євгена Трефілова була кращою. Чи вдалося це зробити нашим співвітчизницям, хто зіграє з нашими дівчатами в суботу у півфіналі, читайте на спортивній сторінці «ДУ» завтра.
В іншому квартеті імена півфіналісток теж стали відомі після двох турів. Матчі принесли такі результати: Данія — Швеція — 33:27, Румунія — Польща — 33:27, Данія — Польща — 28:26, Румунія — Швеція — 28:20. У третьому турі господарки турніру мали перемагати румунок, аби посісти перше місце на груповій стадії.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • АМЕРИКА ПОНАД УСЕ
  • КІПРСЬКЕ ДИВО
  • КОЛИ ЗБІРНА НЕ ПОТРІБНА
  • СЬОГОДНІ — БОКСЕР, ЗАВТРА — АКТОР

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».