Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УСІХ СОБАК — НА ЛУЧЕСКУ
Головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу буде присутній у технічній зоні під час сьогоднішнього матчу футбольного чемпіонату України серед команд вищої ліги. Рішення про дискваліфікацію фахівця (покарання може розтягнутися на кілька матчів) має бути ухвалено на черговому засіданні Бюро Професійної футбольної ліги України, а останні з таких зборів відбулися у вівторок — наступного дня після резонансних подій у поєдинку «Динамо» — «Шахтар». За словами виконавчого директора ПФЛ Анатолія Попова, рапорти арбітра і делегата матчу надсилаються поштою, тому вердикт футбольної інстанції має з’явитися наступного тижня.

Гірники сьогодні гратимуть з «Чорноморцем», та не про підготовку до матчу з одеситами йшлося під час спілкування Мірчі Луческу з журналістами на традиційному відкритому тренуванні донеччан. Румунський фахівець думками знову повертався у понеділок, коли його команда не витримала емоційного напруження в зустрічі з динамівцями Києва. Працівникам мас-медіа продемонстрували нарізку фрагментів матчу лідерів вітчизняного футболу, які б мали переконати — португальський рефері Паулу Кошта ухвалював нетотожні рішення у схожих ситуаціях. Луческу наголошує: якщо після контактної боротьби Тараса Михалика і Чипріана Марики румунський форвард «Шахтаря» отримав жовту картку, то аналогічного покарання заслуговував і Сергій Ребров після порушення правил на Фернандіньйо. Коли арбітр показав червону картку Дмитрові Чигринському, то хоча б жовту він мав продемонструвати Клеберу, який спровокував нервову реакцію молодого захисника. Мав бути належно оцінений епізод, коли Максим Шацьких наприкінці матчу затримував гру і відмахнувся від Даріо Срни.
Мірча Луческу не сказав, що португальський суддя був необ’єктивний, але таке враження мало скластися у журналістів після перегляду відеофрагментів. На думку наставника «Шахтаря», його підопічним таки пощастило уразити ворота Олександра Шовковського в першому таймі, коли бив Брандао, а Родольфо грудьми виніс м’яча з лінії воріт: «Ми проаналізували цей момент. На записі добре видно, що все тіло Родольфо, крім правого коліна, перебуває за лінією воріт, і коли м’яч прилипає до нього, він повністю перебуває за лінією — це гол. Це добре бачив суддя на лінії. Та я не протестуватиму проти рішення арбітра, бо момент був динамічний, і побудувати проекцію цієї ситуації складно. Втім, зауважте, знову помилка не на нашу користь. Я більш ніж переконаний, що коли б такий момент відбувся поблизу наших воріт, суддя без вагань показав би на центр».
Мірча Луческу наголошує, що його реакція наприкінці першого тайму була свідомою: «Якби в той момент гри я не перемкнув увагу арбітра на свою персону, ситуація могла б призвести до серйозних наслідків. На полі міг спалахнути некерований конфлікт. Із моменту мого вилучення суддя трохи заспокоївся. Щодо моїх розмов із арбітром, то я португальською мовою просив його звернути увагу на дії Клебера, бо це симулянт і провокатор. Жодних образ на адресу судді не було. Єдине, що я сказав у камеру, і це показали телеканали: «Браво, федераціє!»
Дії головного тренера гірників Мірчі Луческу зрозумілі виконавчому директорові Професійної футбольної ліги України Анатолію Попову: «Непослідовність дій арбітра матчу призвела до такої бурхливої реакції Луческу. Зауважте, я не захищаю тренера «Шахтаря», але слід поставити всі крапки над «і».
Здається, «післясмак» головного матчу першого кола національної першості відчуватиметься довго. Можливо, на певний час новий етап київсько-донецького футбольного протистояння затьмарюватимуть матчі Ліги чемпіонів УЄФА, та «конфлікт інтересів», про який говорить президент «Шахтаря» Ринат Ахметов, має бути рано чи пізно розв’язано.
Нині боротьба за чемпіонство переходить у тривалу заочну стадію. Гірники намагатимуться зменшити шестиочковий гандикап, наданий київському «Динамо». Сьогодні підопічні Мірчі Луческу приймають одеський «Чорноморець». У цьому поєдинку, як і в решті осінніх матчів, «Шахтареві» доведеться виступати без одного з ключових півзахисників Франселіно Матузалема. Ушкодження задньої поверхні стегна, що непокоїло бразильця і раніше, тепер вимагає тривалої ігрової паузи.
Динамівці Києва сьогодні гратимуть у Львові. Небесна канцелярія, котра тиждень тому завадила проведенню матчу «Карпати» — «Арсенал», не має заперечень проти зустрічі «зелено-білих» із лідером змагання. Спортивний директор «Карпат» Юрій Дячук-Ставицький вважає, що футболістам львівського клубу до снаги перервати п’ятиматчеву переможну серію киян: «Нині «Динамо» перебуває не в найкращій формі, — стверджує цей фахівець. — У киян є певні проблеми в захисті, про що свідчить кількість м’ячів, пропущених динамівцями в останніх матчах. З іншого боку, «Динамо» переграло «Шахтар», що, безумовно, пішло на користь нашому суперникові. Натомість ми не мали ігрової практики. Та незалежно від цих чинників, важливо те, що матчі між «Динамо» і «Карпатами» завжди були принциповими і цікавими».
Варто додати, що зустріч «Карпати» — «Динамо» розпочнеться не о 18-й годині, як анонсувалося раніше, а о 15-й. Відповідне прохання львівського клубу про зміну часу початку поєдинку задовольнили на останньому засіданні бюро ПФЛ. Пряму телетрансляцію матчу має намір провести Перший національний канал.
Решта матчів туру відбудеться у неділю. Зустрічатимуться «Ворскла» — «Металург» (Донецьк), «Таврія» — «Металіст», «Дніпро» — «Зоря», «Сталь» — «Кривбас», ФК «Харків» — «Металург» (Запоріжжя), «Арсенал» — «Іллічівець».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • КЛИЧКО — БРОК: УКРАЇНЕЦЬ ВАЖЧИЙ!
  • БУБКА БЕЗ АЛЬТЕРНАТИВ
  • ЛІБЕРАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ
  • НЕЩАСЛИВИЙ РИБКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».