Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОПТИМІСТИЧНІ НАДІЇ ПРЕТЕНДЕНТІВ
Вирують пристрасті довкола визначення місця, де проводитимуть Євро-2012. З одного боку, в Хорватії й Угорщині, з іншого — в Україні та Польщі переконані, що їхні спільні заявки переможуть, а крім того, в Італії назріває ще один скандал.

Напевно, УЄФА відкладе ухвалення рішення на квітень 2007 року, це буде цілком справедливо. Нагадаємо, що спочатку виконком УЄФА мав визначити фіналіста 8 грудня під час чергового засідання. Однак через недоопрацювання напередодні європейської першості 2004 року в Португалії, а також деякі суперечності з оформленням відповідної документації напередодні старту змагань в Австрії та Швейцарії за два роки кандидатам вирішили надати більше часу. Спробуємо з’ясувати, як просувається підготовка до європейської першості 2012 року в країнах-кандидатах.

Україна— Польща
Україна та Польща стали фаворитами в тендері на право проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це заявив президент ФФУ, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс у Варшаві на конгресі Польської футбольної асоціації. «Я на 99% переконаний, що з «темної конячки» Україна й Польща перетворилися на фаворита. Це покладає на нас ще більшу відповідальність. Ми як ніколи маємо бути єдиними, мусимо діяти злагоджено», — сказав пан Суркіс. На його думку, особливо важливо, щоб амбітний проект ґрунтувався на тісній співпраці футбольного активу, державних органів влади й широкої громадськості. За словами президента ФФУ, досягненням можна вважати те, що Україна і Польща підготували та представили найкращий стенд, який презентував нашу заявку під час Конгресу УЄФА в Будапешті. Було також зазначено, що співпраця футбольних федерацій, за підсумками оглядового візиту делегації УЄФА, який відбувся у вересні 2006 року, також одержала схвальні відгуки. До речі, в середині жовтня в Польщі проходила цікава акція. У Варшаві вболівальники зв’язали в один понад вісім тисяч фанатських шарфів. На жаль, побити рекорд у 12,5 тисячі не пощастило, але, на думку організаторів, захід був успішним, повідомляє «Gazeta Wyborcha». «Звичайно, нам хотілося побити світовий рекорд на найдовший футбольний ланцюг, але найважливіше в цій акції — продемонструвати громадську підтримку ініціативи проведення найбільшого футбольного заходу 2012 року в Україні й Польщі», — сказав голова Штабу проекту Євро-2012 Петр Гаврон.

Хорватія— Угорщина
Нещодавно, перебуваючи в Будапешті, Леннарт Йоханссон, президент Союзу європейських футбольних асоціа-цій, разом із Мішелем Платіні, членом виконавчого комітету УЄФА, взяв участь у відкритті штаб-квартири Угорської футбольної федерації. До церемонії також долучилися члени угорської «золотої команди» п’ятдесятих років — Йєно Бузаншкі й Гюла Гросікс, а також Влатко Маркович, президент Хорватської футбольної федерації, й Тамас Гярфас, голова виконавчого комітету Угорщини спільної угорсько-хорватської заявки з питань організації першості континенту 2012 року. Влатко Маркович заявив, мовляв, переконаний, що заявка Хорватії й Угорщини на проведення чемпіонату має чудові шанси на успіх.
«Після моїх нещодавніх бесід з нашими європейськими партнерами можу сказати, що маємо непогані шанси одержати Євро-2012», — сказав Маркович. Зустріч із президентом УЄФА Леннартом Юханссоном у Будапешті лише зміцнила його віру в перемогу заявки: «Юханссон зазначив, що буде справедливо і добре для футболу, якщо маленькі країни одержать такий турнір». Натомість деякі угорські вболівальники не дуже хочуть, аби їхня країна здобула право на проведення континентального турніру. Так, під час нещодавніх заворушень у столиці вони організували акцію протесту і звернулися до федерації футболу з проханням владнати свої справи перед тим, як претендувати на проведення європейської першості. Уболівальники скандували: «Нам не потрібне Євро-2012!» і лаяли футбольних функціонерів. Організатори акції передали в УЄФА та місцеві органи влади заяву з критикою на адресу Футбольної федерації Угорщини та зі звинуваченнями в недбалому поводженні з уболівальниками.
«Рівень моралі в угорському футболі — неприйнятний. Стадіони, так само, як і все інше, пов’язане з грою, в занедбаному стані»,— скандували демонстранти. «Наразі, ми, активні вболівальники головних угорських клубів, не можемо підтримати заявку Угорщини на право проведення чемпіонату Європи з футболу Євро-2012»,— зазначили вони у зверненні разом із погрозами про нові протести.

Італія
Тим часом Італія — на порозі чергового скандалу. Власникові футбольного клубу «Мілан» Сільвіо Берлусконі та британському адвокатові Девіду Міллзу пред’явили звинувачення в корупції. З одного боку, це аж ніяк не має вплинути на заявку Італії на право проведення Євро-2012, а з іншого — те, що діється з футбольним господарством цієї країни, не створює приємних вражень. Не додає оптимізму остання трагічна новина з Апеннін.
Нещодавно застрелили Джованні Монтані, футболіста «Барі», команди, котра виступає в італійській Серії B. Тіло спортсмена знайшли у власному автомобілі. Як повідомляє італійська газета «Gazetta Della Sport», Монтані був онуком колишнього голови італійської мафії Андреа Монтані. Наразі не відомо, була це помста мафії чи щось інше.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ШАРАПОВА. БЕЗ ТРЬОХ ХВИЛИН ПЕРША
  • ЛУЧЕСКУ ЗАЛИШАЄТЬСЯ, СУРКІС ОБРАЖАЄТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».