Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
«ВІСЬ ЗЛА» НЕ ВЕДЕ ДО ДОБРА
Радикальна зміна глобальної ситуації, яка сталася внаслідок перетворення КНДР на ядерну державу, позначилася на стратегічних позиціях країн, які, за визначенням США, належать до «вісі зла». Північна Корея та Іран, наприклад, усе активніше координують свої зусилля в галузі безпеки. Такий стан справ зумовлюється зацікавленістю Пхеньяна та Тегерана максимально застрахуватися від тиску з боку Сполучених Штатів.

Режим КНДР здійснив поступ, фактично здобувши військові гарантії збереження нинішнього політичного режиму. Маючи на руках ядерний козир, Кім Чен Ір погодився знову сісти за стіл переговорів. Поки що не відомо, коли саме відновляться перемови між Пхеньяном, Республікою Корея, США, Китаєм, Росією та Японією. Сторони поки що шукають нових аргументів, аби схилити шальки терезів на свою користь. Принаймні, зберігаючи фактор впливу, Японія заявила, що вона не має наміру скасовувати економічні санкції проти КНДР, доки Пхеньян не відмовиться від ядерної зброї. Це навряд чи можливо, адже північнокорейський режим мобілізував зусилля заради того, аби гарантувати самозбереження та виживання за допомогою «ядерної палиці». Власний інтерес в іранському та північнокорейському питаннях має Пекін. Зокрема, Китай за тиск на КНДР вимагає від США поступок із тайванського питання. Крім того, максимальна заклопотаність Вашингтона проблемами демократизації ісламського світу дає Пекіну виграш у часі для накопичення сил перед неминучим загостренням конкуренції із США в наступному десятиріччі.
Тим часом в Ірані насторожено ставляться до проблем Сполучених Штатів із впровадженням західних стандартів демократії в мусульманських країнах Близького Сходу, вважаючи це загрозою ісламському режиму країни. Напередодні обговорення в Раді Безпеки ООН питання про запровадження проти Ірану жорстких економічних санкцій, на чому наполягають США та Британія, Тегеран розпочав десятиденні масштабні військові навчання. Зокрема, були здійснені успішні запуски балістичних ракет, здатних завдати ударів по американських військових базах у країнах Перської затоки.
За умов посилення глобальної напруги не могла залишитися осторонь й Організація Об'єднаних Націй. У столиці Королівства Марокко відбулася конференція Глобальної ініціативи у сфері боротьби проти ядерного тероризму. Наголошувалось, що це справжня транскордонна небезпека, яка може забрати життя в десятків тисяч невинних людей, і тому перед міжнародною спільнотою дедалі гостріше постає необхідність відповісти на виклик. Покласти край феномену тероризму можна лише шляхом розв'язання міжнародних регіональних конфліктів, а також зменшуючи несправедливість і бідність у світі. Вирішити таке завдання здатна тільки «вісь добра», перспектива формування якої, на жаль, лишається далеко за обрієм.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ОПОЗИЦІЯ У КИРГИЗІЇ ПЕРЕМОГЛА?
  • У НІКАРАГУА САНДІНІСТИ ПОВЕРНУЛИСЯ ДО ВЛАДИ
  • СМЕРТЕЛЬНИЙ ДОЩ З «ОСІННІХ ХМАР»
  • ГРОШІ ЄВРОСОЮЗУ, АСИГНОВАНІ ДЛЯ ЧАЕС, ЗНИКЛИ?
  • США: ВИГРАЮТЬ ДЕМОКРАТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».