Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ...
Напередодні Міжнародного медіа-форуму «Україна на інформаційній карті світу», який відбудеться під патронатом Державного комітету телебачення і радіомовлення України у Києві 14–16 листопада, цікаво дізнатись думку керівників закордонних ЗМІ та зарубіжних дипломатів щодо присутності України в європейському і світовому інформаційному просторі.

На запитання Укрінформу про міжнародну співпрацю в інформаційній сфері, про те, яка саме інформація з України нині може бути цікавою людям інших країн, про рівень розвитку українських медіа на сучасному етапі, про те, що треба зробити для зміцнення їх медіа-контактів, відповіли:
Лука Місета, Генеральний директор Сербського інформаційного агентства ТАНЮГ:
— Україна, як і Сербія, переживає перехідний період, на цьому шляху ми зіштовхуємось із різними проблемами. До нашої країни надходить певний обсяг інформації про Україну, але я певен, що цього недостатньо. Розуміючи цю ситуацію, Укрінформ і ТАНЮГ підписали угоду про співпрацю та інформаційний обмін. З моєї точки зору, для Сербії — це один зі шляхів ґрунтовнішого ознайомлення з Україною. ТАНЮГ високо цінує співпрацю з Українським національним інформаційним агентством — Укрінформом. Переконаний, що наші агентства можуть відігравати активну роль для подальшого розвитку і поглиблення відносин між Україною і Сербією в інформаційній сфері.
Майже всі сербські медіа стежать за політичною ситуацією в Україні, але у нас відчувається брак інформації економічного характеру з вашої країни. Це особливо актуально для представників бізнесу Сербії, які хотіли б бути поінформованішими про тенденції розвитку української економіки. Гадаю, що Україна може представити також великий обсяг інформації про свою культуру, і це знайде відгук у сербських серцях.
Хочеться побажати учасникам і організаторам форуму успішної зустрічі й плідних результатів.
Михаїл Лаур, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні:
— Медіа-ринок в Україні — багатий. Мені імпонує, що ЗМІ подають різні точки зору. Це позитивний факт, оскільки свідчить про демократичний шлях розвитку суспільства. Крім того, в публікаціях практично немає необґрунтованої критики — використовуються цивілізовані методи опонування. У цьому плані можу охарактеризувати інформаційне поле України як серйозне і мужнє. Серйозне — оскільки справді видно, що українські ЗМІ стають професійнішими. Мужнє — тому що журналісти опонують владі й усвідомлюють, якими можуть бути наслідки критики. Ті, хто працює чесно, це — совість нації, її дзеркало.
Двостороння співпраця України і Молдови помітно активізувалась останнім часом, у тому числі в інформаційній сфері. Нині існує низка договорів, підписаних українськими і молдовськими ЗМІ, і ці контакти з кожним днем зміцнюються. Успішно співпрацюють інформаційні агентства МОЛДПРЕС і Укрінформ, телекомпанія Телерадіо-Молдова і Перший національний телеканал України, Радіо Молдови транслює передачу «Відродження», котру готують українські журналісти і яка виходить в ефір українською мовою.
Тим часом, мені здається, що сьогодніш-ній обсяг інформаційного обміну — обмежений і двосторонній формат потрібно розширювати. Це могло б згодом перейти в якісну складову роботи ЗМІ. З іншого боку, хотілося б більше уваги приділити висвітленню питань європейської й євроатлантичної інтеграції наших країн, а також проблемі придністровського врегулювання. Гадаю, що ця інформація має бути ширшою, щоб суспільство могло об'єктивно оцінювати ситуацію.
Для зміцнення наших медіа-контактів можна практикувати поїздки журналістів в обидві країни, що було б ефективно у сфері обміну інформацією. Можна проводити семінари для журналістів України і Молдови, обговорюючи шляхи налагодження спільної роботи щодо розширення інформаційного поля. Звичайно, це питання потребує певного фінансування і допомоги з боку державних структур. Та сподіваюсь, що ці контакти сприятимуть зближенню народів, розширенню зв'язків між культурами. Для нинішнього рівня наших двосторонніх відносин потрібна посилена інформаційна підтримка, що можна продуктивно реалізовувати в такий спосіб.
Отець Прокопій Лотоцький, керівник української редакції Радіо Ватикану:
— Власне, Радіо Ватикану було засноване за бажання Папи Пія XI. У 1929 році він доручив видатному фізику Гульєльмо Марконі, винахідникові бездротового телеграфу та ініціатору техніки радіотелеграфного зв'язку, збудувати радіостанцію для Ватикану. Через два роки — саме 12 лютого 1931 року — голос Папи Римського і творців радіостанції почув світ. Треба сказати, що українська мова була однією з перших п'яти, на яких велося мовлення: вперше українське слово прозвучало в ефірі Радіо Ватикану ще 1939 року. Нині на наших хвилях звучить майже 40 мов світу, на Радіо Ватикану сьогодні працює понад 300 осіб, причому священики і черниці становлять лише 20% співробітників, інші — миряни.
Діяльність української редакції Радіо Ватикану слід розглядати як служіння Україні й Українській католицькій церкві. Ми щодня отримуємо тисячі листів від українців з усіх куточків світу, люди дякують за моральну підтримку. Українська редакція орієнтується на те, щоб якомога більше сказати слухачеві, донести інформацію, яку не завжди подають комерційні ЗМІ. Певною мірою не тільки інформувати, а й формувати слухача. Наші програми передовсім релігійного змісту, а вже потім — інформаційного і культурного. Це відомості про діяльність і позицію Папи, новини апостольської столиці, інформація про католицьку церкву в світі та події українського католицького життя. За допомогою наших програм намагаємось задовольняти нагальні потреби духовного життя католиків України.
Що стосується інформаційного простору України, то він, на моє переконання, поки не є гармонійним. Наприклад, співпраця і взаєморозуміння між релігійними та державними організаціями є недостатніми. Мої побажання форуму, який відбудеться у Києві,— сприяти налагодженню кращого зворотного зв'язку між усіма учасниками інформаційного процесу і подоланню бар'єрів.
також у паперовій версії читайте:
  • КУЛУАРНІ ІГРИ
  • 100 ДНІВ УРЯДУ
  • «НАША УКРАЇНА» ЖИВЕ ІЛЮЗІЯМИ?
  • ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ ЗНАЙШЛА СКЛАДУ ЗЛОЧИНУ В ДІЯХ КЕРІВНИЦТВА МВС
  • ЧОРНОБИЛЬЦІ ПІКЕТУВАТИМУТЬ КАБІНЕТ МІНІСТРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».