Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
...А В «ДИНАМО» КРАЩІ АКТОРИ!
Тринадцятий тур футбольного чемпіонату України серед команд вищої ліги завершувало найрезонансніше українське протистояння «Динамо» — «Шахтар».

Вигравши цей поєдинок, кияни фактично здобули умовне звання «зимових чемпіонів» і гарантували собі комфортний шестиочковий відрив, який буде не зайвим наприкінці турніру в боротьбі за перше місце. Емоційні реакції футболістів і радикальні вердикти рефері перетворили спортивне змагання на випробування акторської майстерності. Виявилося, що у цій сфері один столичний Клебер вартий чи не всього донецького творчого колективу.
У суто ігровому сенсі, в плані характеристики якості командних дій лідерів вітчизняного футболу показовими були тільки перші 28 хвилин. Саме у першій третині зустрічі опонен-ти діяли в оптимальних на момент початку матчу складах. Обидві команди віддали перевагу акцентованим на захисті власних воріт складам.
У воротах гірників діяв Богдан Шуст, у захисті зіграли Разван Рац, Томаш Хюбшман, Дмитро Чигринський, Даріо Срна, допомагали в обороні Маріуш Левандовськи з Анатолієм Тимощуком, а групу атаки складали Франселіно Матузалем, Жадсон, Чипріан Марика і Брандао. Динамівські ворота захищав екс-капітан команди Олександр Шовковський, четвірка захисників — Каддурі, Родриго, Родольфо, Маркович, яким надавали підтримку Тарас Михалик, Айїла Юссуф, Олег Гусєв (він діяв не тільки на улюбленому правому фланзі, а ще й на позиції «під нападниками») і навіть Сергій Ребров, тандем нападників склали Артем Мілевський і Клебер.
Звісно, втрати півзахисників «Динамо» Руслана Ротаня, Діого Рінкона і Карлоса Корреа компенсувати практично неможливо, але про їхню неучасть у визначальному протистоянні було відомо заздалегідь. Натомість отримане на рівному місці ушкодження бразильського хавбека «Шахтаря» Франселіно Матузалема суттєво послабило атакувальний потенціал гірників і, як засвідчив перебіг поєдинку, гравця, здатного замінити лідера, на лаві запасних не виявилося.
До заміни Матузалема на молодого Фернандіньйо матч тривав із незначною перевагою гостей. На 17-й хвилині вони втратили, вочевидь, найреальнішу за весь поєдинок нагоду. Брандао наздогнав м’яча на куті воротарського майданчика, у протиборстві із захисником «Динамо» Каддурі розвернувся і пробив, м’яч від рук Олександра Шовковського пострибав у ворота, але з лінії сферу виніс інший оборонець киян Родольфо.
Після вимушеної заміни гра вирівнялася, а на 40-й хвилині розпочалася кульмінація тайму, через надмірну емоційність якої перша половина тривала 50 хвилин і майже 40 секунд португальський арбітр Паулу Мануель Гомеш Кошта змушений був кілька разів спиняти секундомір. Саме на 40-й хвилині рефері вирішив показати першу картку, хоча контактної боротьби не бракувало і до цього моменту. Порушення Марики на Михалику і справді «тягнуло» на «гірчичник» — форвард «Шахтаря» цілком міг завдати травми півзахисникові господарів. Менш як за хвилину стався схожий епізод у протистоянні Реброва і Фернандіньйо (фолив динамівський ветеран), але попередження суддя не показав. Можливо, підстави для такого рішення Паулу Кошта мав, — здалося, що на відміну від Марики, Ребров намагався максимально пом’якшити контакт і зменшити ризик завдання травми.
Наступний суперечливий епізод призвів до вилучення. У середині поля захисник «Шахтаря» Дмитро Чигринський порушив правила проти Клебера. Бразильський форвард упав на опонента. «Він, лежачи, заплів мені ноги, — згадує молодий оборонець. — Я не стримався і після цього вдарив його по нозі. Цього робити не можна було. Я знаю, що підвів команду. Така поведінка мене не прикрашає, і суддя мав рацію. Клебер у цьому епізоді зіграв так, як має грати форвард, а я піддався на провокацію, не стримався. Шкода, що мій вчинок вплинув на результат гри».
«Можливо, дії Чигринського заслуговували на жовту картку. Можливо, потрібно було вилучати обох учасників інциденту», — розмірковував на післяматчевій прес-конференції головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу, і в його словах теж є раціональне зерно. Паулу Кошта діяв за буквою футбольного закону і показав Дмитрові Чигринському червону картку. Здається, хоча б на попередження в цьому епізоді напрацював і бразилець, але його дії лишилися непокараними.
Спливає ще хвилина ігрового часу, і Клебер знову отримує по ногах, цього разу від Маріуша Левандовськи. Поляк отримує жовту картку, Мірча Луческу вибігає на поле, і португальський суддя відправляє емоційного румуна за межі поля (щоправда, до роздягальні тренер так і не дійшов, решту матчу він дивився, перебуваючи поруч із підтрибунними приміщеннями).
У другому таймі тривала битва, яка розпочалася в першій половині гри. Власне футболу було мало — боротьба, боротьба і ще раз боротьба. Двічі не витримали нерви у нападника киян Артема Мілевського, на 61-й та 68-й хвилинах він отримує необов’язкові «гірчичники» — Паулу Кошта відправляє форварда слідом за Чигринським. Можна припустити, що таким чином він опосередковано «вибачався» перед гірниками за дії в першому таймі.
Єдиний у матчі гол було забито гравцями з лави запасних. Валентин Белькевич і Максим Шацьких замінили Олега Гусєва і Клебера. Кількох хвилин ветеранам «Динамо» вистачило для того, щоб знайти «слабкі місця» у втомленому грою в меншості захисті «Шахтаря». На 74-й хвилині Валентин Белькевич на лівому фланзі виявився на мить швидшим за Даріо Срну, а Максим Шацьких випередив Маріуша Левандовськи і мінімальним доторком змінив траєкторію м’яча, щоб за мить побачити його у воротах.
Згодом динамівці надто притислися до своїх воріт, але, на диво, не пропустили. Гірники продовжували обурюватися діями арбітра і після фінального свистка, тому Паулу Кошта показав червону картку ще й Даріо Срні.
«Мені пощастило працювати з видатним тренером Валерієм Лобановським, котрий любив повторювати: «Судді не грають у футбол!» Гадаю, що рефері провів сьогодні чудову гру. А в пана Луческу в будь-якому програші завжди винні судді. Сьогодні я пишаюсь своєю командою, яка у рівних складах змогла забити переможний гол. Перед грою я говорив своїм хлопцям не апелювати до арбітрів, якою б ситуація на полі не була», — сказав після гри головний тренер «Динамо» Анатолій Дем’яненко.
Після визначальної перемоги «Динамо» відділяє від «Шахтаря» шість очок. У активі киян тепер 35 балів, у донеччан лишилося 29. До зимової паузи командам доведеться провести ще три матчі, з чотирнадцяти турів складатиметься весняна частина першості.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІДЕРИ ПЕРЕМАГАЮТЬ
  • ЩЕДРИЙ ПОДАРУНОК ДЛЯ АЛЕКСА ФЕРГЮСОНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».