Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРЕЗИДЕНТ ЗАКЛИКАЄ ДО ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО ДІАЛОГУ
Глава держави підпише указ про створення конституційної комісії, яка розроблятиме спільну позицію в питаннях, що стосуються основ державного управління. Про це Віктор Ющенко заявив учора під час зустрічі з журналістами в Харкові.

Мета указу — запросити до «круглого столу» всіх учасників політичного процесу: парламентарів, урядовців, представників органів місцевого самоврядування. «Вони працюватимуть над формуванням єдиної позиції в питаннях українських перспектив, у питаннях, які зачіпають основу національної Конституції й законів, які формують основи державного управління»,— сказав Президент.
Говорячи про зустріч із представниками мас-медіа, яка вперше проводилася у форматі діалогу, Віктор Ющенко наголосив на вагомій ролі журналістів у розвитку держави. «Якщо ми говоримо про журналіста, який має власну позицію і здатний її довести, то ми говоримо про рушія нації, державної й національної ідеї. Через ваш професіоналізм можна багато чого змінити»,— зазначив глава держави.
Президент схвально оцінив проведення зустрічі «на території, віддаленій від столиці». «Можливо, звідси дещо інакше виглядають нюанси, які відбуваються в житті нашої країни. Гадаю, це — велика користь для журналіста»,— зауважив він.
Глава держави також окреслив найактуальніші теми, варті обговорення. Це, зокрема, вдосконалення державного управління, формування конституційного балансу між гілками влади, роль і права опозиції, ліберальний економічний курс, адміністративно-територіальна реформа, реформи в судовій, фіскальній, бюджетній, комунальній галузях.
На думку Президента, влада в Україні сформувалася, є працюючий уряд і є коаліція в парламенті, чого не можна сказати про опозицію.
«Де опозиція, який її статус? Чи вона може тільки раз на місяць виступати із заявами?» — запитує він.
Глава держави вважає: опозиція має контролювати владу, проводити моніторинг її дій, забезпечуючи тим самим демократичність процесів у країні. «Нам потрібна ефективна опозиція»,— сказав Президент.
Глава держави відзначив важливість європейського вибору України: «переконаний, що для України, для українського народу це — не красива теорія, не данина моді. Стандарти, в яких живе Європа, на сьогодні є поки що найкращими стандартами. Людська логіка каже, що людина завжди прагнутиме туди, де краще».
Віктор Ющенко впевнений у здатності української демократії знайти способи захистити себе.
«Наша молода європейська демократія не віддасть владу кланам і не дозволить повернути країну на п'ять або сім років назад»,— вважає він. За словами Президента, Україна йде ліберальним курсом. «Це СОТ, зона вільної торгівлі з ЄС і Росією, з країнами колишнього СРСР. Наше завдання — вирішити, як знайти оптимальну точку в цих відносинах. Оглядаючись назад, ми бачимо великий прогрес, але для продовження цього прогресу владі потрібна суспільна підтримка»,— наголосив Президент.
«Ті стандарти, за якими йде Європа, — кращі»,— сказав глава держави.
Президент заявив, що не хоче витрачати час журналістів і озиратися назад, «як було п'ять років тому».
На його думку, «потрібно вкрутити лампочку і вести людей на світло», а поки, як вважає Віктор Ющенко, в Україні багато «розбірок». «Не всі розуміють роль регіонів у країні. І щодо адміністративної, й федеральної, й комунальної реформ — не буде толку, якщо вирішувати їх на рівні держави. Ми споживаємо води більше, ніж будь-який європеєць, але чи влаштовує нас те, як ми її одержуємо?»,— запитує Ющенко.
Президент вважає, що проблема відносин влади і територіальної громади — в професійному управлінні. Він окреслив необхідний мінімум завдань, які стоять перед регіональною владою. «Вода, каналізація і нормальні відносини з громадою. Не так багато потрібно від влади, для того щоб життя людей було нормальним»,— сказав Віктор Ющенко.
МІНІСТРІВ «НА ПЕРЕПРАВІ» МІНЯЮТЬ
Учора уряд Віктора Януковича поповнився новими обличчями. Замість Романа Зварича міністром юстиції став Олександр Лавринович. А Ігоря Ліхового на посту міністра культури замінив Юрій Богуцький. Слід зауважити, що обидва урядовці вже мають досвід роботи у виконавчій владі. За часів президентства Леоніда Кучми обом довелося попрацювати у кількох урядах. Загалом же учорашні події розгорталися так.

Приказка твердить, що в поганого початку обов’язково має бути добре закінчення. Однак українська політика поки цілковито спростовує цей постулат. Адже формування нинішньої антикризової коаліції аж ніяк не було тріумфальним. Улітку вона стала можливою в результаті зради соціалістів, котрі вийшли з попереднього угруповання — коаліції демократичних сил.
Входження представників «Нашої України» в уряд Віктора Януковича також важко назвати переможним. Фактично їх узяли в результаті усних домовленостей між Президентом Віктором Ющенком (котрий на той час вагався: розпускати Верховну Раду, чи ні) і кандидатом на Прем’єра Віктором Януковичем (який, прагнучи отримати головний урядовий портфель, ладен був обіцяти що завгодно). Три місяці діяльності Кабміну так і не зблизили антагоністів усередині уряду. Після рішення «Нашої України» про перехід у опозицію ситуація у виконавчій владі почала нагадувати байку Крилова «Квартет». Найбільш строкатий за своєю суттю Кабінет Юлії Тимошенко тепер став здаватися професійним і дієздатним. Що поробиш, усе пізнається в порівнянні...
Учорашній парламентський розгляд питання про відставку чотирьох міністрів від «Нашої України» засвідчив, що до досконалості вітчизняній конституційній реформі так само «близько», як до можливості вкусити власний лікоть. Почалося з того, що спікер Олександр Мороз повідомив: напередодні він говорив із Прем’єром Віктором Януковичем і той заявив, що готовий одразу після відставки представити депутатам нових претендентів на посади керівників Міністерства юстиції й Міністерства культури.
«Щодо них і доповідайте»,— закликав Мороз голову Комітету з питань державного будівництва Віктора Тихонова.
Однак останній до Голови ВР не прислухався. Він розповів, як 13 із 20 членів очолюваної ним інституції в присутності трьох міністрів-«нашоукраїнців» (Зварича, Поляченка та Павленка) ухвалили рішення про задоволення заяв усієї «помаранчевої четвірки». Навіть попри те, що напередодні до комітету надійшло клопотання від колег — Комітету з питань охорони здоров’я. Парламентські «медики» просили не звільняти міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка. До речі, вчора боротьбу за нього було продовжено. Під стіни Верховної Ради прийшли лікарі, котрі виступали проти відставки профільного міністра.
За словами голови Комітету з питань державного будівництва, на засіданні були розглянуті також дві заяви міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Нагадаємо, він два тижні тому спершу висловив готовність піти з посади, але наступного дня передумав і зголосився надалі очолювати МВС.
Віктор Тихонов, як справжній «регіонал» (про «теплі» стосунки Луценка і Партії регіонів в Україні ходять легенди), не минув нагоди звернути увагу на те, що у своїй першій заяві Луценко так сформулював причини своєї потенційної відставки: «У зв’язку з неможливістю налагодити конструктивну співпрацю і ефективну роботу МВС». «Фактично цим самим було заявлено про неспроможність Луценка організувати роботу відомства,— прокоментував першу Луценкову заяву Віктор Тихонов.— Майже всі присутні депутати дали негативну оцінку роботі міністра внутрішніх справ».
Комітет з державного будівництва ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути питання про звільнення Луценка з посади. А відтак і звернутися до Прем’єр-міністра з аналогічною пропозицією. «Це обумовлено тим,— пояснює Тихонов,— що тільки Прем’єр, за поданням коаліції, може вносити до Верховної Ради клопотання про звільнення членів уряду».
Отже, ситуація вимальовується таки абсурдна. Адже, судячи з депутатських коментарів, поки чіпати Луценка воліє не вся антикризова коаліція.
Утім, цілковитий безлад виник і стосовно інших «помаранчевих» міністрів. Так, відсутність чітко регламентованих правил: за якою процедурою треба звільняти урядовців, котрі вирішили піти з політичних міркувань, остаточно заплутала депутатів. «Нашо-українці» почали вимагати присутності на пленарному засіданні всього складу Кабміну на чолі з Прем’єром. «Бютівці» вустами Миколи Томенка заявили, що участі в голосуванні не братимуть, оскільки «не тримали свічок» під час освячення коаліційного «шлюбу» між «Нашою Україною» і Партією регіонів. Але водночас висловили готовність підтримати відставку всього складу Кабінету Міністрів. А от комуністи, як завжди, були найрадикальнішими. Петро Симоненко став вимагати не лише відставки усіх «помаранчевих» міністрів включно з Луценком, а й звіту керманичів Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ. Зрозуміло, з тим, аби за цими звітами послідувала їхня відставка. Спікер Олександр Мороз частково став на бік «нашоукраїнців». Він запропонував зробити в засіданні перерву до 13.30, щоб запросити до Верховної Ради членів уряду. Однак ця пропозиція пройшла лише з другої спроби і після тривалих консультацій.
Прийшовши до парламентської зали у зазначений термін, Віктор Янукович вкотре заявив, що працювати з міністрами-«нашоукраїнцями» йому було комфортно. Відтак заяви про відставки, що їх надали «помаранчеві», Прем’єр називає політичними. «Фактично їх підставили, оскільки йдучи працювати в уряд, вони здали депутатські мандати,— висловив припущення глава уряду.— Але чому так сталося, я не знаю». До речі, варто нагадати Прем’єр-міністру, що мандати здали лише двоє з чотирьох — Юрій Павленко та Роман Зварич. Ігор Ліховий та Юрій Поляченко до Верховної Ради не обиралися.
Як і говорив на початку засідання спікер Олександр Мороз, Прем’єр-міністр попросив народних депутатів ухвалити рішення лише про звільнення двох міністрів — юстиції та культури. Щодо двох інших, то він сподівається, що питання вирішиться тоді, «коли стосовно нього буде повна ясність». Простіше кажучи, посади міністрів охорони здоров’я та молоді і спорту коаліціянти ще не поділили. Отже, Прем’єр запропонував Верховній Раді возвести в ранг міністра юстиції Олександра Лавриновича, а міністром культури призначити Юрія Богуцького. 246 вірних прихильників урядової політики у цьому йому не відмовили.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР НАМАГАВСЯ ВТРУТИТИСЯ У ПОВНОВАЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА?
  • ТО ЧИ БУДЕ ЧЕРНІГІВ З ГОЛОВОЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».