Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПІРРОВА НІЧИЯ?
У другому поспіль домашньому матчі групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА донецький «Шахтар» грає внічию з рахунком 2:2. Зважаючи на провальний характер української єврокубкової осені, цей результат можна сприйняти навіть як певний позитив. Та, з огляду на перебіг протистояння з іспанською «Валенсією» і результат паралельного матчу в групі D, чергова втрата очок зробила суто теоретичними шанси на продовження виступів у Лізі чемпіонів і суттєво ускладнила боротьбу за місце в Кубку УЄФА.

«Зустріч, у якій ми мусили виграти з різницею у два-три м’ячі, на жаль, завершилась з рахунком 2:2. Історія повторюється. Є суддівство для великих команд, а є — для маленьких. Так було і з «Ромою», і з «Олімпіакосом», і сьогодні ввечері. Перший гол, який ми забили, просто щастя, що зробили це зі штрафного. Виходило двоє гравців проти воротаря, суддя дав свисток і повернув м’яча на 25 метрів. Фол проти Брандао в атаці — арбітр не реагує. Відразу після цього він придумує штрафний, після якого «Валенсія» забиває перший свій м’яч. У другому таймі дає штрафний на Даріо Срні, хоча у нього забиття коліна — і другий гол пішов. Знову, не замислюючись, роздавав нам жовті картки. Натомість коли дав «гірчичника» Ангуло, то мало не вибачався перед ним за це. Плюс пенальті на Агахові — більш реальний одинадцятиметровий важко вигадати». Мабуть, зайве згадувати авторство цієї тиради. Наставник донецького «Шахтаря» Мірча Луческу здивував, коли після невдалих матчів проти «Валенсії» на виїзді й київського «Арсенала» вдома взяв частину провини за невдачі на себе.
У матчі «Шахтар» — «Валенсія» було два різних тайми. Після першої половини гри рахунок 2:1 виглядав нелогічно мізерним — гірники заслуговували на соліднішу перевагу. Наприкінці другої
45-хвилинки нічия здавалася не просто логічним, а навіть бажаним результатом.
Дискваліфікація Анатолія Тимощука була єдиним ускладненням під час формування «основи» на матч з іспанським клубом. Проблему Мірча Луческу вирішив елегантно — на місці капітана команди продуктивно зіграв Маріуш Левандовськи. У воротах стояв Богдан Шуст, у центрі захисту в пару до Дмитра Чигринського замість невдахи Леонардо румунський фахівець відправив Томаша Хюбшмана. Ліворуч діяв незамінний у Луческу Разван Рац, праворуч — Даріо Срна, який повернувся після травми. Активна гра всієї команди дала змогу номінальним захисникам часто долучатися до атакувальних дій. Тріо креативних півзахисників традиційно склали бразильці Франселіно Матузалем, Жадсон і Фернандіньйо, а тандем нападників — Брандао і Джуліус Агахова.
Порівняно з матчем у Іспанії головний тренер «Валенсії» Енріке Санчес Флорес отримав ще дві кадрові проблеми — травмувався спершу важливий півзахисник Давид Альбельда, а згодом захисник Хайме Гавілан. Як і слід було чекати, на лаві запасних лишився ще один визначальний хавбек — Хоакін, від якого в першій зустрічі іспанського й українського клубів виходило надто багато небезпек. У запасі зостався не менш активний Регейро. Загалом склад «Валенсії» набув такого вигляду: Канісарес, Мігел, Айяла, Вілья, Морієнтес, Ангуло, Наварро, Альбіоль, Сілва, Еду, Моретті.
«Шахтар» розпочав гру без розвідки, з небезпечного, хоч і трохи авантюрного прориву по центру воріт (саме про нього згадав на післяматчевій прес-конференції Мірча Луческу), який перервав своїм свистком 42-річний шведський рефері Петер Фройд-фельдт. На щастя, удар Жадсона був бездоганним, чого не можна сказати про дії Сантьяго Канісареса на лінії воріт. Після забитого м’яча «Шахтар» мав ще як мінімум дві нагоди для того, щоб зробити перевагу вагомішою. Франселіно Матузалем пробив у стійку, перебуваючи без опору метрах у десяти від воріт, а Джуліус Агахова влучив просто в голкіпера у ще зручнішій ситуації.
На захист «Валенсії» у ці хвилини було прикро дивитися її нечисленним уболівальникам на стадіоні Регіонального спортивного комплексу «Олімпійський».
Не використав свої шанси «Шахтар» — «Валенсія» забила з напівмоменту. Спрацювала «домашня заготовка». Давид Вілья бив-прострілював зі штрафного, і майстерний Фернандо Морієнтес на мить випередив Дмитра Чигринського, змінивши траєкторію польоту м’яча рівно настільки, щоб до Богдана Шуста не було претензій з приводу пропущеного м’яча (1:1).
Прикрий епізод стався на 18-й хвилині, після цього знову був час домінування господарів, яке у настільки ж небезпечні нагоди, як мали Матузалем і Агахова, не матеріалізувався. Гол Фернандіньйо на 28-й хвилині виник нібито з нічого — бразилець «приклався» до м’яча метрах у тридцяти від воріт, і Канісарес «проспав» момент удару, до того ж здалося, що голкіперу завадив мінімальний рикошет — 2:1.
По перерві гірники розпочали грати в типовий для внутрішніх змагань футбол — із довгими розіграшами м’яча на своїй половині поля без особливих загострень. Якщо за таку гру покарав донеччан столичний «Арсенал», то гол від одного з іспанських грандів став справою часу. Розплата настала на 68-й хвилині, Давид Вілья знову виступив у ролі асистента — він подав кутовий, хтось з іспанців (здається, Морієнтес) на ближній стійці мінімальним дотор-ком перевів м’яча в центр штрафного майданчика, де на кулю чекав забутий бразильцем Брандао Роберто Айяла — 2:2.
Після цього іспанці погодилися на нічию, а господарі ще відчутніше «підсіли» фізично. Заміна Брандао на Марику очікуваного ефекту не принесла. Румунський вундеркінд заробив пару штрафних, але стати «донецьким Сольск’яером» йому не судилося. Останню нагоду вирвати перемогу не використав Чигринський, коли не влучив по м’ячу після флангової передачі.
У Римі грецький «Олімпіакос» теж був ближчим до перемоги у матчі з «Ромою». У першому таймі єдиним влучним був удар пірейського бразильця Жуліо Сезара головою після подачі кутового. Врятував «Рому» від поразки, а «Шахтар» — від майже безнадійної ситуації в боротьбі за третє місце, Франческо Тотті, який у другому таймі реабілітувався за незабитий пенальті (1:1).
«Валенсія» (в активі якої десять очок) у п’ятому турі прийматиме «Олімпіакос» (у нього два бали) у статусі учасника плей-оф. Натомість «Ромі» (сім очок) у Донецьку в матчі з «Шахтарем» (два пункти) буде потрібна принаймні нічия для фактичного оформлення путівки до наступної стадії. Боротьба за місце в Кубку УЄФА, вочевидь, триватиме до останнього матчу, в якому чемпіони Греції прийматимуть найкращу команду України.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «СПАРТАК» — У МЕТРО, ШЕВЧЕНКО — НА ТРИБУНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».