Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БЕЗ ГРАНДІВ ВЕСЕЛІШЕ!
Ситуація в українському футбольному чемпіонаті серед команд вищої ліги чим далі, то більше нагадує про історію найпопулярнішого в нашій країні виду спорту. Років двадцять тому п’ятірка провідних команд Радянської України («Динамо», «Дніпро», «Чорноморець», «Металіст», «Шахтар») грала у вищій лізі чемпіонату СРСР, ще кілька колективів — запорізький «Металург», СКА-«Карпати» (Львів) і нікопольський «Колос» (де тепер ця команда?) — у першій. Та першістю України вважалися змагання в одній із зон (здається, шостій) другої ліги. Там часто була боротьба від першого туру до останнього, і аж надто принципових зустрічей не бракувало.

Щось схоже, тільки без поділу на ліги, бачимо й тепер. На жаль, кількість наших учасників «вищої ліги» скоротилася з п’яти до двох, адже за звання чемпіона реально змагаються тільки «Динамо» і «Шахтар». Не надто нині виокремлюється група «першої ліги», хоча протягом кількох років у боротьбі за «бронзу» домінували «Дніпро» і донецький «Металург». Решту колективів спокійно можна зарахувати до умовної «другої ліги», і не є фактом, що в «першості УРСР» більшість нинішніх учасників елітарного дивізіону були б серед лідерів.
Що ж до становища у вищій лізі 16-го чемпіонату України, то прірва між нашими єврограндами (як доводить змагальний досвід Ліги чемпіонів УЄФА, потенціалу їм вистачає тільки для домінування на внутрішній арені) й «другою лігою» стає відчутнішою у кожному турі. Для «Динамо» і «Шахтаря» критичною в боротьбі за чемпіонство може стати «гросмейстерська» перевага в три очки, а в другому ешелоні лідер змінюється мало не щотижня. В 12-му турі лідери здобули прогнозовані перемоги, в інших поєдинках не бракувало сенсацій.
Тур стартував ще в п’ятницю. Чемпіони України скористалися зі свого права на перенесення гри з метою кращої підготовки до чергового європейського іспиту. В гості до Донецька приїхали львівські «Карпати», які за останні тринадцять матчів у столиці шахтарського краю лише тричі змогли зіграти внічию, програвши десять зустрічей. Ба більше — у трьох останніх для «Карпат» сезонах у вищій лізі рахунки були ганебними — 3:0, 4:0 і навіть 5:0.
Та, мабуть, не цю статистику тримали в голові господарі матчу. По-перше, після розгромної домашньої поразки в минулому турі від столичного «Арсенала» «Шахтар» відпустив у відрив «Динамо». По-друге, рік тому львівський клуб, який виступав тоді в першій лізі, припинив шлях гірників у Кубку України.
Із перших хвилин хвиля атак підопічних Мірчі Луческу накотилася на оборонні побудови львів’ян. Відбивши стартовий натиск, гості у першій осмисленій контратаці (це сталося тільки на 16-й хвилині) вийшли уперед. Авторство голу, який було записано на рахунок захисника «Шахтаря» Даріо Срни, цілком може розділити бразильський нападник гостей Роша Батишта. Під час контактної боротьби по центру воріт метрах у двадцяти від голкіпера Богдана Шуста Батишта намагався прокинути м’яча повз хорватського оборонця. Вийшов малопрогнозований рикошет, і куля полетіла, за дивною траєкторією, просто за спину воротаря. Нещасний випадок, інакше не скажеш.
Проте зазнавати другої поразки поспіль чемпіони України не мали наміру. Ще в першій половині гри Брандао рівновагу відновив, а по перерві забивали Маріуш Левандовськи, Франселіно Матузалем (з пенальті) й Джуліус Агахова. Рахунок 4:1 цілком відбиває тотальну перевагу донеччан протягом усього поєдинку. Коли команді Луческу вдасться зберегти переможний настрій і налаштованість на боротьбу до сьогоднішнього вечора, то розслабленій трьома стартовими перемогами в Лізі чемпіонів і послабленій травмами провідних виконавців «Валенсії» теж може бути непереливки.
У суботу свою партію виконували віце-чемпіони. Київські динамівці поїхали до Харкова вдруге поспіль. У середу підопічні Анатолія Дем’яненка переграли ФК «Харків» із рахунком 2:0 у матчі Кубка України, в 12-му турі чемпіонату вони повторили своє досягнення, хоча виграш дався набагато складніше. Надто захисну, як для чемпіонату України, модель гри обрав головний тренер «Динамо». Чого вартий хоча б здвоєний правий фланг, де до номінального захисника Мар’яна Марковича додався півзахисник Олег Гусєв, який часто виконує і оборонні функції. Можливо, Дем’яненко моделював завтрашній виїзний поєдинок проти французького «Ліона» в Лізі чемпіонів. Та коли після майже години гри на табло харківського стадіону «Металіст» світилися все ті ж безбарвні нулі, стало не до моделювання, і замість сербського захисника в пару до Клебера вийшов ще один форвард — Максим Шацьких. Перший гол було забито на 79-й хвилині. Флорін Чернат укотре «вистрілив» з-за меж штрафного майданчика, від штанги м’яч влучив у спину голкіпера господарів Стойка і покотився уздовж лінії воріт. Захисники не встигли за прудконогим Клебером, який був першим на добиванні. На 87-й хвилині динамівці провели класичну контратаку, на завершальній стадії якої бразильський нападник майстерно вивів на побачення з воротарем Максима Шацьких — узбецькому ветеранові «Динамо» вистачило одного торкання для того, щоб побачити м’яча у сітці.
«Ми погано переходили з оборони в атаку. Надто повільно. Суперник устигав відходити і перекривати зони, у які потрібно було бігти», — сказав після матчу головний тренер «Динамо» Анатолій Дем’яненко. Варто додати, що і в захисті, навіть за рахунку 0:0 динамівці не завжди встигали, що перед матчем на пам’ятному для Дем’яненка французькому стадіоні «Жерлан» не може не турбувати.
У неділю в чемпіонаті України настав час сенсацій. Розпочалося все з того, що алчевська «Сталь», яка здавалася безнадійним аутсайдером, здобула вольову перемогу над бронзовим призером попередньої першості одеським «Чорноморцем». На восьмій хвилині Олександр Зотов відкрив рахунок, та на 39-й головний бомбардир «Сталі» Артем Касьянов відновлює рівновагу, а на 44-й французький темношкірий новачок алчевців Діоп встановлює остаточний рахунок — 2:1. Згодом почин земляків підтримала луганська «Зоря», яка спромоглася не програти в Полтаві місцевій «Ворсклі» (1:1). Столичним «канонірам» за поразку земляків «віддячили» гравці донецького «Металурга». Футболісти «Арсенала» домінували протягом усього домашнього матчу, а забивали гості. Під час контратаки «Металурга» було порушено правила, а «стандарт» підопічні Анхеля Алонсо виконали бездоганно. На подачу з лівого флангу майстерно відгукнувся В’ячеслав Чечер, від голови якого м’яч улучив у стійку і відлетів у ворота. На доданих арбітром хвилинах шукати щастя поблизу воріт суперника побіг Вадим Деонас, і за це його покарав Венанс Зезе, який без проблем переграв захисника на лінії воріт. Рахунок 0:2 виглядає дещо нелогічним, але шаблонне футбольне правило спрацювало ще раз. Перевагу потрібно використовувати, забиваючи голи.
Маріупольський «Іллічівець» продовжує неприємно дивувати публіку. Цього разу приазовська команда поступилася на своєму полі харківському «Металісту» (0:3). Долю матчу було вирішено на 25-й хвилині, коли Конюшенко за фол останньої надії отримав червону картку, а Рикун реалізував пенальті. Голи Фоміна і Слюсаря в другому таймі були справою техніки.
Із рахунком 1:1 завершилося «дніпровське дербі». На гол дніпропетровця Сергія Назаренка футболісти запорізького «Металурга» відповіли з пенальті — рівновагу відновив Іраклій Модебадзе. «Дніпро» не використав шанс повернутися на третю позицію.
Єдиний легко прогнозований результат — домашня перемога сімферопольської «Таврії» над криворізьким «Кривбасом». Рахунок 3:1 свідчить промовистіше за будь-які коментарі, але все ж варто додати, що господарям довелося відігруватися після того, як свій шанс на другій хвилині використав голеадор «Кривбаса» Васіл Гігіадзе.
У турнірній таблиці двовладдя протрималося лише добу — від фінального свистка в Донецьку до завершення матчу в Харкові. «Динамо» (32 очки), як і раніше, на три бали випереджає «Шахтар». На «бронзовому» третьому місці тепер перебуває «Металіст» (20 очок), якому в спину дихають «Дніпро» (19), «Карпати» і «Арсенал» (по 18).
Не все очевидно тепер і в зоні аутсайдерів. «Іллічівець» і ФК «Харків» мають по дев’ять очок, але «Сталь» (8 пунктів) і «Зоря» (6) зробили важливі кроки до подолання кризи.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛИШЕ ВОВКИ НЕПЕРЕМОЖНІ
  • УКРАЇНСЬКА МІЦЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».