Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УВАГА: ДІТИ!
ХЛОПЧИК БУВ. А МІЛІЦІОНЕР?
У невиправданій жорстокості, що призвела до каліцтва школяра, полтавських міліціонерів звинувачує його матір. Однак правоохоронці її, схоже, не чують...
Суботнім вечором двоє хлопців із села Високе Лохвицького району — одинадцятикласник Мурад і його товариш Олег Гончаренко вирішили розважитися у доступний їм спосіб.

Хлопці сіли на мотоцикл «ІЖ — Планета», який належить дідусю Мурада, і поїхали за село. Там і трапилася з ними пригода, що докорінно змінила життя школяра і його товариша.
— На залізничному переїзді станції Сенча мій син пригальмував, коли переїжджав колії,— розповідає Світлана Валеріївна, матір Мурада. — На зустріч їм їхав легковик білого кольору із синіми міліцейськими номерами. Хлопці це добре розгледіли, бо сутінки ще не огорнули землю. За словами Олега, який сидів позаду Мурада, міліцейська «дев'ятка» «підрізала» мотоцикл, і школярі спинилися край дороги. З легковика вискочив міліціонер, підбіг до Мурада, і без будь-яких пояснень ударив мого сина у ліву скроню жезлом чи дубинкою — хлопці навіть не встигли розгледіти. Син одразу втратив свідомість і впав... Олег попросив міліціянта викликати медичну допомогу, на що він відповів, щоб той сам викликав «швидку», сів у авто й «дев'ятка» із держномером 02-94 рушила в бік Миргорода. Заюшений кров'ю син залишився лежати без тями. Тільки через півтори години Олегові пощастило дістатися з ним додому...
З лівого вуха сина цебеніла кров, розповідає далі Світлана Валеріївна, йому було зле, боліла голова. На ранок викликали фельдшера, потім — лікаря Сенчанської лікарні. Хлопцеві ставало дедалі гірше і його відправили до Лохвицької райлікарні. Звідти за три дні — до нейрохірургічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні. Там поставили діагноз: «відкрита черепно-мозкова травма, забиття головного мозку важкого ступеня, перелом скроневої кістки... перелом кісток носа...». Мурадові зробили операцію — видалили гематому лівої скроневої кістки. Лікарі записали, що, за словами родичів, школяра побив співробітник ДАІ.
— Я звернулася із заявами до Лохвицької районної прокуратури, у прокуратуру Полтавської області та до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, вимагаючи розслідувати обставини побиття працівником міліції мого сина,— розповідає Світлана Валеріївна. — Написала й у відділ внутрішньої безпеки УМВС області...
На той час, як стверджує жінка, вона довідалася прізвище того, хто скалічив Мурада. Проте для правоохоронців це чомусь залишалося таємницею. Начальник відділу внутрішньої безпеки підполковник міліції О. Главацький відповів, що «причетність до ДТП і нанесення тілесних ушкоджень
М. М. Ібрагімову працівниками Лохвицького РВ УМВС або міжрайонного відділення ДАІ (м. Лохвиця), підтвердити або спростувати не виявилося можливим через суперечності у свідченнях сторін».
Із районної прокуратури відповіді вона не отримала, стверджує матір Мурада. З обласної прокуратури — теж. Світлана Валеріївна повторно надіслала скаргу «на відхилену прокуратурою району її заяву» до обласної прокуратури. У ній жінка висловила недовіру працівникам Лохвицької прокуратури, оскільки ними, на її переконання, не може бути проведена об'єктивна перевірка за фактом нанесення працівником міліції тілесних ушкоджень її синові.
— Спливло два місяці відтоді, коли міліціонер безпідставно побив мого сина, але ніхто не хоче займатися справою серйозно, скрізь — кругова порука,— резюмує Світлана Валеріївна. — Я переконана, що все через те, що Мурада побив працівник ДАІ, котрий є близьким родичем одного з керівників райвідділу міліції. Через це справу намагаються затягти до того, поки я втомлюсь боротися й опущу руки.
Показання свідка Олега Гончаренка, як стверджує мати Мурада, правоохоронці ставлять під сумнів. Визнають, що машина з такими номерами в райвідділі є. Але того дня, коли побили хлопця, авто з шостої вечора стояло в гаражі. Так, міліціянт, на якого вказує жінка, справді був на патрулюванні у тих місцях, де побили школяра, але він виїжджав на іншій машині.
Світлана Валеріївна додає:
— Існує свідок, міліціонер теж був не сам у машині. Врешті-решт, можна провести експертизи. Але міліція та прокуратура не зацікавлені у встановленні істини. Це — найстрашніше.
* * *
Слідчий прокуратури Лохвицького району Олександр Погребний, який перевіряє обставини пригоди, у розмові з кореспондентом «ДУ» не приховував того, що перевірка затяглася. Він уточнив, що кримінальної справи за фактом побиття Мурада не порушено, проводиться прокурорська перевірка. За законом її мають закінчити у десятиденний термін, але перевірка йде півтора місяця. Чому? О. Погребний посилається на те, що постраждалий довго перебував у лікарні. Щоправда, уточнив він, матері Мурада нема чого хвилюватися й підозрювати працівників прокуратури у навмисному затягуванні перевірки: цими днями її закінчать, і Світлана Валеріївна одержить відповідь. Щодо причетності родича міліцейського начальника до побиття школяра, на чому наполягає жінка, слідчий від коментарів утримався.
Наразі мати постраждалого клопочеться про встановлення синові групи інвалідності. Навіть після двотижневого лікування у нейрохірургічному відділенні йому все ще кепсько.
Так, погоджується пані Світлана, Мурад не мав водійського посвідчення, їхав без захисного шолома, але чи то привід для розправи? Підлітки не чинили опору працівникам ДАІ, спинили мотоцикл на першу їхню вимогу.
Чи нема наклепу на міліціонерів у цій історії? Питання теж не пусте. То чи не має воно стимулювати правоохоронців розібратися в ситуації й покарати, у разі необхідності, винних? Чому вони «тягнуть час»?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
Полтавська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЩОБ НЕ ПОВЕРТАТИСЬ «НА КРУГИ СВОЯ»...
  • ВИРОСТУТЬ — ВІДДЯЧАТЬ
  • СИРОТАМИ ЗА ЖИВИХ БАТЬКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».