Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
АМЕРИКАНЦІ І КОСМОС
У США вперше за останні десять років з’явився документ, який визначає політику держави у космічному просторі. «Національна космічна політика», зокрема, визнає, що тільки Китай може у найближчі роки створити загрозу американському домінуванню у навколоземному просторі.

1996 року Білл Клінтон «відкрив хвіртку» для мілітаризації космосу після призупинення дії програми зоряних війн Рональда Рейгана. Та, як зазначає газета «Вашингтон Пост», документ, підписаний Клінтоном, передбачав погодження американської доктрини з міжнародними договорами і, крім військових програм, згадував про наукові дослідження.
Доктрина Буша вказує на нові пріоритети. Вона не визнає «правових режимів та інших заборон, які можуть обмежити доступ США до космічного простору» і передбачає «зміцнення американського лідерства у космосі». Дії США у космосі мають «слугувати національній безпеці й цілям закордонної політики». Автори документа відкидають звинувачення у бажанні відновлення гонки космічних озброєнь і наголошують, що у ньому йдеться про міжнародну співпрацю і комерційне використання космічного простору.
Речник президентської Ради національної безпеки пояснював журналістам, що нова доктрина — відповідь на зростання ролі космічних технологій у щоденному житті: «Нині від них залежать банкомати, системи автомобільної сигналізації й пошуку автомобілів, контроль за транспортом і поштовими відправленнями, а також радіо і стільниковий зв’язок».
Тим часом, мережа тридцяти супутників навігації GPS використовуються не тільки цивільними, а й військовими, у тому числі для знаходження цілей і наведення бомб. Прийнята адміністрацією Буша у 2004 році оборонна космічна доктрина передбачає, серед іншого, зміцнення захисту орбітальних станцій. Наскільки зоряні війни Рейгана були спрямовані на попередження Радянського Союзу, настільки доктрина Буша звернута до Китаю.
У травні нинішнього року Пентагон передав у Конгрес доповідь про зростання можливостей Пекіна щодо військових операцій у космосі. Однією із загроз є наземний лазер, яким китайці можуть засліпити, й навіть пошкодити американські супутники. Американський тижневик «Defence News» пише: «Китай має відповідну технологію і неодноразово її випробовував». Через кілька днів після цього повідомлення китайська преса спростувала його як «повну нісенітницю», що має служити Америці приводом для реалізації нової гонки космічних озброєнь.
На початку жовтня існування китайського лазера підтвердив Дональд М. Керр, директор Національного бюро розпізнавання, яке організує і аналізує роботу американських військових і розвідувальних супутників. За словами Керра, один із американських сателітів був осліплений світлом високоенергетичного лазера, що пересувався над територією КНР.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕНЕСУЕЛА ПОСТУПИТЬСЯ МІСЦЕМ У РАДІ БЕЗПЕКИ ООН БОЛІВІЇ?
  • МІЖНАРОДНИЙ ЖІНОЧИЙ ФОНД МАС-МЕДІА ВРУЧИВ НАГОРОДИ
  • СТИХІЯ РОЗГУЛЯЛАСЯ В ІСПАНІЇ, ГРЕЦІЇ, ТУРЕЧЧИНІ ТА ФРАНЦІЇ
  • ПРИНЦ ЧАРЛЬЗ НЕ СПЛАЧУЄ ПОДАТКИ?
  • ІЗ РОСІЇ ПРОДОВЖУЮТЬ ДЕПОРТУВАТИ ГРУЗИНІВ
  • СУТИЧКИ У БУДАПЕШТІ: НОВІ ДАНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».