Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПОДЯКА «РОМІ» ЗА ШАНС!
Подібно до київського «Динамо», і чемпіон України з футболу донецький «Шахтар» укотре продемонстрував невміння протистояти командам, гравці яких переважають за класом підопічних Анатолія Дем'яненка чи Мірчі Луческу. На відміну від динамівців, після гри гірників не залишилося такого гнітючого враження, як після ганьби у вівторок.

Можливо, суб'єктивна різниця пояснюється різними ігровими моделями команд, які добре зіграли з нашими грандами. Класично французький зразок під назвою «Ліон» передовсім намагається не дати зіграти суперникові, а після розв'язання цього завдання конструює щось власне. В іспанській традиції, яскравим представником якої є «Валенсія», «душити» опонентів не прийнято. Ми, мовляв, зіграємо так, як уміємо, і ви теж покажіть, на що здатні.
Після завершення матчів шостого туру в іспанській Прімері надійшла оптимістична для «Шахтаря» звістка: в матчі проти «Сельти» отримав незначне ушкодження архітектор атак «летючих мишей» (так називають підопічних Енріке Флореса) Вісенте. До наступного поєдинку внутрішньої першості він відновиться, а от проти донеччан не зіграє. Та у «Валенсії» і без цього плеймейкера вистачає кваліфікованих виконавців, що й довела звітна зустріч.
У воротах господарів стадіону «Месталья» звичне місце отримав досвідчений Сантьяго Канісарес. У захисті зіграли Мігел, Альбіоль, Наварро і Моретті, квартет півзахисників склали Хоакін, Альбельда, Еду і Регейро, тандем нападників — Морієнтес і Вілья. Здається, жодних несподіванок Енріке Флорес не приготував.
Натомість Мірча Луческу стартовим складом здивував. У захисті було одразу три (це з чотирьох!) дебютанти Ліги чемпіонів. Єдиний лігочемпіонський «гвардієць» — не надто надійний румунський лівий захисник Разван Рац, котрий у команді свого співвітчизника має стабільне місце в «основі». В центрі оборони — абсолютний новачок бразилець Леонардо і Дмитро Чигринський, досвід виступів якого в престижному змаганні вичерпується виходом на заміну два роки тому. На правому фланзі за відсутності травмованого Даріо Срни дебютував В'ячеслав Свідерський.
Логіку Луческу можна зрозуміти: проти швидких іспанських форвардів потрібні й оборонці, які підтримуватимуть високий темп, а за всієї поваги до Маріуша Левандовськи і Томаша Хюбшмана варто зазначити, що швидкість ніколи не належала до їхніх козирів. Уже постфактум, вочевидь, і сам наставник розуміє, що вихід на поле Леонардо був авантюрою і той же Хюбшман у парі з Чигринським навряд чи зіграв би гірше. Стосовно Дмитра, то він діяв чудово, особливо коли пам'ятати, що через травму Чигринський не мав ігрової практики чотири місяці.
У середині поля — ще одна несподіванка від головного тренера «Шахтаря». На позиції опорного півзахисника у виїзному матчі Анатолій Тимощук змушений був діяти сам. Ми не знаємо установки на гру, можливо, допомагати капітанові мали Фернандіньйо чи Жадсон (непрямо про це свідчить заміна останнього в перерві матчу), але ці сторони потенціалу бразильських талантів так і залишилися нерозкритими. Набагато успішніше за співвітчизників парі форвардів (Чипріану Мариці й Джуліусу Агахові) допомагав Франселіно Матузалем.
Господарі могли відкрити рахунок на п'ятій хвилині. Реактивний Давид Вілья стрімко зблизився з центральними захисниками «Шахтаря», але перегравати їх не став, а відкотив м'яча під удар самотньому Хоакіну (Рац у цей момент, вочевидь, пішов попити чаю). На щастя, у воротах гірників у середу ввечері стояв ще один дебютант Ліги чемпіонів Стіпе Плетикоса, який парирував удар півзахисника. Після цього гра вирівнялася, кілька напівшансів отримали й гості, але ударам здалеку найчастіше бракувало влучності, та й Канісарес продемонстрував свою готовність, коли парирував хороший удар Тимощука. Спроби вивести когось із форвардів на побачення з голкіпером блокувалися захисниками, хоча були моменти, коли здавалося, що от ще трошки, і оборонці помиляться.
Запам'ятався обвідний удар зі штрафного у виконанні Вільї. Плетикоса був до цього готовий і відбив м'яча. На 31-й хвилині настав час бразильського цирку. Перебуваючи на лінії штрафного майданчика по центру воріт, Леонардо блокував передачу, яка не здавалася надто небезпечною. Від ноги оборонця м'яч опинився точнісінько в тій точці, в якій Вільї зручно було його підхопити для виходу на побачення з Плетикосою. Хорватський воротар був безсилий (1:0).
Наприкінці першого тайму Хоакін віддячив Вільї за небезпечну передачу на старті зустрічі. Морієнтес знайшов праворуч півзахисника, з яким чомусь змушений був грати Тимощук (мабуть, Развану Рацу знову заварили чаю). Хоакін легко прибрав із дороги Анатолія й майстерною передачею перекинув Плетикосу, а на дальній стійці чекав м'яча Давид Вілья, за яким не встиг Свідерський (2:0).
Після цього гру було зроблено, і в другій половині матчу, на щастя гостей, господарі діяли не так зосереджено. На 76-й хвилині другу жовту картку побачив перед собою невдаха Свідерський (першу англійський рефері Майкл Райлі показав В'ячеславові на першій хвилині гри), пропускатиме матч із «Валенсією» в Донецьку й Анатолій Тимощук, який отримав зайве попередження.
У другому таймі гірники втратили найреальнішу за увесь матч нагоду для взяття воріт — один із найкращих у складі «Шахтаря» Чипріан Марика з флангу чудово прострілив повз захисників і воротаря «Валенсії», але Брандао (він змінив Агахову) не встиг замкнути передачу.
Продовжуючи паралелі з київським «Динамо», зазначимо, що турнірна ситуація для команди Мірчі Луческу не така загрозлива. «Шахтар» має повноцінного сусіда по турнірній таблиці — грецький «Олімпіакос» після домашньої поразки від «Роми» (0:1, на 76-й хвилині відзначився Сімоне Перотта) теж має лише одне очко. «Валенсія» з дев'ятьма балами очолює групу D, «Рома» набрала шість очок. Для боротьби за путівку до Кубка УЄФА «Шахтар» має кращі перспективи. Обох фаворитів донеччани прийматимуть на своєму полі. Шанс «Олімпіакоса» — в останньому турі в зустрічі з гірниками в Піреї.

Коротко про результати ін-ших груп.

Група А. «Вердер» — «Левськи» 2:0, «Челсі» — «Барселона» 1:0 (гол на рахунку Дідьє Дрогба, Андрій Шевченко знову не відзначився нічим, окрім невлучних ударів у сприятливих епізодах). Лондонці мають дев'ять очок, «Барселона» і «Вердер» — по чотири, «Левськи» — 0.

Група В. «Спортинг» — «Баварія» — 0:1, «Інтер» — «Спартак» — 2:1. «Баварія» — дев'ять очок, «Спортинг» — чотири, «Інтер» — три, «Спартак» — одне.

Група С. «Галатасарай» — ПСВ — 1:2, «Бордо» — «Ліверпуль» — 0:1. «Ліверпуль» і ПСВ — по сім очок, «Галатасарай» і «Бордо» — по одному.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТОПАЛОВ НЕ ЗДАЄТЬСЯ
  • ТАЙСОН ПОВЕРТАЄТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».