Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОЖИВАЧ
ПІД ЯСКРАВИМИ ОБГОРТКАМИ
Нині полиці крамниць переповнені різними делікатесами. У гарних обгортках вони аж дух перехоплюють, змушуючи пересічного громадянина збавити крок. Проте часто за цими яскравими обгортками приховується товар низької якості, споживання якого може призвести до непередбачуваних наслідків.
...Нещодавно, збираючись провідати родичів, завітав на один із київських ринків і придбав кілька банок рибних консервів.

Коли, зібравшись в родинному колі, відкрили одну з них, то в ніс вдарив такий сморід, що відразу стало зрозумілим: їсти її не можна. Інші консерви були такої самої сумнівної «свіжості». Їх навіть кішка не схотіла скуштувати. Якщо судити за етикетками, то термін придатності до споживання закінчувався через два роки.
Якось мені довелося потрапити на виставку недоброякісної продукції. Я жахнувся від побаченого. Наприклад, консерви «Печінка тріски», вироблена, судячи з етикетки, в Росії не містила інформації про виробника і його точне місцезнаходження. Натомість фахівці лабораторії інженерно-технічного інформаційного центру Держстандарту, провівши певні аналізи, з’ясували, що під час її виготовлення використовувалися різні хімічні барвники, інші компоненти, шкідливі для здоров’я.
Виробник консерви рибної «Товстолобик у соусі «Вогник» чітко зазначає місцезнаходження: місто Севастополь, ВАТ «Севастопольський рибоконсервний завод». Та від цього нам, споживачам його продукції, не легше, бо «Вогник» за масою своїх складових частин не відповідає нормам, вказаним на етикетці. Риби у ньому лише... 60 відсотків норми, соусу — 38, інших компонентів — 20 відсотків.
Останнім часом доводиться багато чути про отруєння, пов’язані із уживанням м’ясної продукції. Зазвичай придбаної на так званих стихійних ринках. Але якщо ви, скажімо, купуєте ковбаси лише у крамницях, то це ніскільки не означає, що вони виготовлені з дотриманням вимог технологічного процесу. Цьогоріч на Київщині призупинено роботу чотирьох забійних пунктів; м’ясопереробних підприємств у Бориспільському, Баришівському та Білоцерківському районах. Працівники ветеринарної міліції вилучили з реалізації та утилізували 26 тонн небезпечної для здоров’я і життя м’ясної продукції. Скільки її потрапило в магазини та на ринки в масштабах всієї України? Можна лише здогадуватись...
Чимало керівників підприємств, які спеціалізуються на виробленні продуктів харчування, занепокоєні лише прибутками. Тому йдуть на різні хитрощі, які часто межують зі злочинами, а то й підпадають під дію Кримінального кодексу. При виготовленні ковбас уміст м’яса удвічі— утричі менший від норми: замість нього використовують різні сполуки як рослинного походження, так і хімічного. Зокрема, сою, крохмаль. Найбільше підробок — серед продукції, на етикетках якої зазначено, що вона виготовлена на відомих підприємствах. Це цілком зрозуміло: вона користується з-поміж населення попитом, отже, швидко розкуповуватиметься. Скажімо, «Верес», «Оболонь» відомі не лише в Україні, а й за її межами. Тому серед мінеральних вод, як стверджують фахівці, чимало фальшивої «Оболонської». До речі, мінеральна вода є лідером з-поміж фальсифікату, поступаючись алкогольним і тютюновим виробам. Мабуть тому, що, вживаючи її, практично не відчуваєш цього, хоча за концентрацією хлоридів, гідрокарбонатів магнію вона не відповідає встановленим нормам. Та і форми пляшок, етикетки, закрутки на них теж не кожному з нас «по зубах». Утім, хто до них приглядається?
Доморощені «фахівці» навчилися підробляти товари закордонних фірм. Особливо тих, чию продукція широко рекламують на екранах телевізорів і шпальтах рекламних видань.
Ледь не на кожному кроці є шинок, куди можна зайти і випити горілки. Оковита — лідер на ринку фальсифікованої продукції, посідаючи з року в рік перші місця.
— Останнім часом активізувалися різні ділки, які будують свій бізнес на виготовленні фальсифікованих горілчаних виробів,— говорить начальник управління Служби безпеки України в Київській області полковник Василь Грицак.— У Ставищенському районі ми вилучили 25 тонн спирту і понад 60 тисяч пляшок готової для збуту горілки. Майже півмільйонну «тіньову» оборудку було припинено нашими працівниками спільно з волинськими колегами: зі складів неліцензованих горілчаних виробів у Білій Церкві алкогольна продукція надходила до торговельної мережі України. На складі однієї з комерційних структур Волині виявлено 25 тисяч пляшок фальшивої оковитої з «білоцерківською» пропискою.
За словами Василя Сергійовича, виготовлення алкогольного фальсифікату набирає обертів як на Київщині, так і в державі загалом. Це при тому, що роботу в боротьбі з «тіньовими» горілчаними баронами активізують і правоохоронці.
За інформацією Міністерства охорони здоров’я України через вживання фальсифікованої горілки щороку йдуть з життя понад 10 тисяч наших співвітчизників. Проте незалежні експерти кажуть, що насправді їх значно більше. Одне слово, дружба з Бахусом є небезпечною з огляду на згадану статистику. Та якщо без оковитої можна обійтися або звести її споживання до мінімуму, то як бути з іншими продуктами, без яких неможливо прожити жодного дня? Як не стати жертвою недоброякісної продукції?
Нагадаю, що згідно із Законом України «Про захист прав споживачів» ми маємо право вимагати від продавця сертифікат якості товарів, якими він торгує, іншу інформацію, зазначену в законі. А відповідно до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» та постанови Кабінету Міністрів України № 1371 товар, що реалізується в роздрібній торгівлі, повинен мати інформацію про всі компоненти, які входять до його складу. Перелік документів, що визначають придатність харчових продуктів продовольчої сировини і супутніх матеріалів, це — сертифікат відповідності, державний реєстр або висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, ветеринарний дозвіл для харчових продуктів тваринного походження, карантинний дозвіл для продукції рослинного походження.
Оце той мінімум знань, якими має володіти кожен із нас, убезпечившись від різних неприємностей, пов’язаних зі споживанням продуктів харчування. Я знаю багатьох людей, які завдяки елементарній обізнаності з певними законами «виводили на чисту воду» різного ґатунку шахраїв, котрі на нашому здоров’ї хотіли нагріти руки.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • СКРИНЬКА ПАНДОРИ ДЛЯ ЧИНОВНИКІВ
  • У ВКРАЙ ЗАНЕДБАНОМУ СТАНІ ПЕРЕБУВАЄ ЛІФТОВЕ ГОСПОДАРСТВО УКРАЇНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».