Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
КИТАЙ: ОРГАНИ СТРАЧЕНИХ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ. АЛЕ «ОБЕРЕЖНО»
Китай визнав, що у державі використовують для пересадки внутрішні органи людей, засуджених до смертної кари. Але влада КНР й далі заперечує, що ними торгують.

Так Пекін відповів на дії англійських журналістів. Їхньою метою була перевірка правдивості тривожних повідомлень захисників прав людини про продаж заможним іноземцям, які очікують на пересадку органів, вилучених у китайців, яких страчено за вироком суду.
До шпиталю в північно-східному місті Таншань звернувся журналіст британської телерадіокорпорації ВВС і сказав, що йому потрібні певні органи для хворого батька. Британцю відповіли, що він може отримати потрібне за три тижні, але, само собою зрозуміло, що не безплатно, а за 74400 євро.
Головний хірург шпиталю в Таншані підтвердив, що донором може бути особа, засуджена до смертної кари. Це суперечило категоричним запевненням речника китайського МЗС у березні нинішнього року, що в Китаї не беруть внутрішніх органів від страчених. Після опублікування журналістських матеріалів Пекіну не залишалось нічого іншого, як визнати, що такі пересадки органів могли бути, але як винятки.
«У Китаї органи страчених в'язнів використовуються дуже обережно» — переконував речник МЗС Чін Джанг. Він посилався на приписи, які забороняють продаж людських тіл з будь-якою метою. Для пересадки органів потрібно виконати три умови: в'язень мусить дати письмову згоду, потрібен також дозвіл влади провінції і місцевого суду, трансплантація мусить відбуватись у медичній установі, яка має ліцензію на проведення таких операцій. Принагідно речник МЗС закликав закордонних журналістів повідомляти про порушення, якщо вони стануть їм відомі.
У жодній іншій країні світу не виконують стільки смертних вироків, як у КНР, за інформацією ВВС торік у Піднебесній страчено 1770 в'язнів. Проте з доповіді організації «Міжнародна амністія» випливає, що екзекуцій було принаймні у два рази більше. На думку правозахисників, у Китаї щорічно страчують принаймні 10000 засуджених. Представник шпиталю в Таншані намагається переконати іноземну пресу, що в'язні охоче віддають свої органи, це їхній «подарунок суспільству». Напередодні національного свята Китаю, яке відзначається першого жовтня, традиційно збільшилась кількість страт, тож у шпиталі є багато людських органів, підготовлених до пересадки. Торік за даними, отриманими з надійних джерел, тільки у цьому закладі здійснено 600 пересадок.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МИРОТВОРЦІ НЕ ГРЕБУЮТЬ НАСИЛЬСТВОМ?
  • СВІТ ХОЧЕ ЗАЛАГОДИТИ ГРУЗИНСЬКО-РОСІЙСЬКИЙ КОНФЛІКТ
  • У РБ ООН НЕ ЗНАЙШЛИ СПІЛЬНОЇ МОВИ
  • ТЕРАКТ У ШРІ-ЛАНЦІ
  • КНДР ГОТУЄТЬСЯ ДО ДРУГОГО ЯДЕРНОГО ВИПРОБУВАННЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».