Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ГРИМАСИ ПОЛІТРЕФОРМИ
ВИЯВЛЯЄТЬСЯ, У НОВИХ КОНСТИТУЦІЙНИХ УМОВАХ НЕПРОСТО ПОДІЛИТИ НЕ ЛИШЕ ПОСАДИ, А Й ПАРТНЕРІВ
Війна указів-2?
Незабаром на нас може чекати нова інтрига по лінії Президент— Кабінет Міністрів. Йдеться про два нещодавно видані Віктором Ющенком укази. Перший — з приводу Української повстанської армії, другий — про призупинення дії урядової постанови щодо компанії «Укрспецекспорт».

Як відомо, укази глави держави потребують контрасигнації, тобто скріплення їх відповідними підписами Прем'єра та профільного міністра. Якось не дуже віриться, що у Віктора Януковича «підніметься рука» підписати документ, у якому міститься щось позитивне на рахунок Української повстанської армії. Він ніколи не був симпатиком УПА, більше того, ще у часи «помаранчевих» переговорів виголошував чимало сентенцій з приводу «невчасності» постановки цього питання.
Антикризова коаліція вчора провела своєрідну апробацію спротиву цьому президентському указу. Лідер КПУ Петро Симоненко так «заклеймил позором» документ і саму УПА, що навіть запропонував «отменить самого Президента», щоправда, не конкретизувавши, що саме він мав на увазі.
Та й сам указ Президента, м'яко кажучи, не надто зрозумілий. З одного боку, Віктор Ющенко формалізує документ, але з іншого, вказує на те, що Президент «не визначає статус, а може лише спонукати владу, в тому числі парламент, розглянути це питання і ухвалити рішення по суті». Себто за таких умов було б доречніше вести мову не про указ, а про законопроект (адже глава держави наділений правом законодавчої ініціативи).
Що ж до другого згаданого указу, то з ним може вийти ще більша епопея. За словами заступника глави президентського Секретаріату Віктора Бондаря, документ, яким призупиняється чинність урядової постанови, вступив у дію. Проте чи не знайдеться у самому Кабінеті Міністрів охочих із цим не погодитися? Скажімо, спробувати довести, мовляв, і на цьому указі мають з'явитися підписи профільного міністра та Прем'єра? Словом, ситуація може бути елементарно доведена до абсурду.
Узагалі, від початку перебування Віктора Януковича на посаді Прем'єра, Президент уперше вдається до такої дії, як призупинення урядових постанов. Це — серйозний інцидент. Можливо, навіть значно серйозніший, ніж остання «владна притирка», як іменують прибічники «широкої» коаліції нинішню війну між Секретаріатом Президента та структурами уряду. Річ у тім, що урядовий документ стосовно державної компанії «Укрспецекспорт» (яка, нагадаємо, зай-мається питаннями продажу зброї) фактично містив спробу суттєво обмежити вплив Президента та Ради нацбезпеки й оборони на діяльність цієї компанії. Відтак Віктор Ющенко навіть не обмежився зупинкою чинності урядової постанови, а скористався власним правом звернутися до Конституційного Суду щодо цього. Хоча, як випливає із нещодавнього зізнання голови КС Івана Домбровського, поки суд лише визначається з пріоритетами. Тож очікувати на швидкий розгляд цього президентського подання, мабуть, не варто.

Опозиційний рай від БЮТу...
Натомість варто чекати нового витка боротьби за узаконення вітчизняної опозиції. Юлія Тимошенко знову активно взялася нагадувати суспільству про розроблений нею законопроект. Позавчора вона навіть звернулася з відповідним листом до Президента, попросивши главу держави посприяти ухваленню закону.
Лідер БЮТу вважає, що нині розпочато «цілеспрямоване блокування підготовки і ухвалення закону двома представниками влади — Олександром Морозом і Віктором Януковичем. Свідомо саботується приведення до цивілізованих стандартів відносин між представниками влади та опозиції. Проурядова коаліція усуває опозицію від контролю за діями Кабінету Міністрів, таким чином породжуючи безвідповідальність і безкарність чиновників».
Причому Юлія Володимирівна, як завжди, тонко помітила саме той нюанс, який принаймні з часом здатний підштовхнути Президента сказати своє слово з приводу майбутнього закону про опозицію. Йдеться про такі слова з листа: «Янукович і Мороз крок за кроком згортають соціальні програми, на яких ґрунтувалася передвиборна програма Президента. Колосальне скорочення видатків бюджету на соціальну сферу все більше нагадує фінансовий геноцид в Україні. Триває брутальне лобіювання партійних бізнесів представниками політичних сил, які входять в антикризову коаліцію». По суті, Віктор Ющенко ще два-три тижні тому подібне говорив і сам, тільки у значно толерантніших тонах.

...і від «Нашої України»
Зрозуміло, що нині, в умовах опозиційної метушні пропрезидентського блоку, Вікторові Ющенку непросто визначити місце не те що для Юлії Володимирівни, а й навіть для себе. Цікаво, скільки разів він пошкодував за словами, сказаними у Берліні про можливість поставлення «крапки» у переговорному процесі з Партією регіонів? Чи можна усе-таки говорити, що «Наша Україна» сприйняла його слова аж надто буквально й прямолінійно?
Зрозуміло, що «НУ» програла «битву» за Кабінет Міністрів. Тепер же має всі шанси програти й «поєдинок» за опозицію. Усі останні заяви про вірогідність побудови «тіньового» Кабінету — ніщо інше, як звичайнісінький плагіат. Адже подібні ідеї звучали не лише від Юлії Тимошенко, а навіть від «регіоналів» Раїси Богатирьової й Тараса Чорновола у часи їхньої підготовки до опозиційності. Віктор Ющенко і його оновлений Секретаріат не можуть цього не розуміти. Можливо, частково і з цим пов'язане розмите пояснення заступника керівника канцелярії глави держави Віктора Бондаря. Мовляв, перед появою закону про опозицію варто дочекатися остаточного формування парламентської більшості.
Адже саме учора «Наша Україна» оголосила про свій перехід у опозицію офіційно. З парламентської трибуни лідер фракції Роман Безсмертний заявив, що «НУ» вийшла з переговорів, а її міністри полишають уряд. Головний «нашоукраїнець» зауважив, що упродовж останніх двох місяців відбувається «злам внутрішньої й зовнішньої політики в державі». Особливо це помітно щодо уповільнення руху України до Світової організації торгівлі, ЄС і особливо НАТО. Цікаво, що ніби на підтвердження цих застережень пана Безсмертного було ухвалене рішення про перенесення парламентських слухань з питань вступу до СОТ, які планувалися на сьогодні. Про те, що понад десяток законів, покликаних прискорити вступ, парламент не встигає ухвалити вчасно, навіть говорити не доводиться.
Та повернімося до опозиції № 2. Роман Безсмертний закликав до співпраці як парламентських, так і позапарламентських опозиціонерів. Він запропонував сформувати таку собі конфедерацію під наз-вою «Європейська Україна». Головним її завданням має стати, за словами Безсмертного, протидія владній коаліції. Для цього Роман Петрович пропонує розпочати діяльність опозиційного Кабміну та опозиційних комітетів (оце вже щось новеньке).
Лідер «Нашої України» закликає сформувати нову законодавчу базу, яка б спиралася на європейські цінності. Причому апробацію такої бази «нашоукраїнці» пропонують провести в регіонах. У чому це виражатиметься і як саме меншість впливатиме на ухвалення законів, Безсмертний поки не пояснює. Хоча й переконаний: лише так можна забезпечити незворот-ність курсу держави, з яким Віктор Ющенко переміг на президентських виборах два роки тому.

У ТСК позиція хитка
Утім, самого лише учорашнього рішення «Нашої України» може виявитися замало. Адже у політиці «дулю в кишені» зазвичай звикли тримати усі.
Ще одна міна сповільненої дії — законопроект про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Цими днями Юлія Тимошенко звинуватила спікера Олександра Мороза в тому, що він не хоче підписувати цей документ. Мороз усі звинувачення відкидає, додаючи, що він сам був одним із авторів документа, і нині чекає висновку регламентного комітету. Спікер зазначив, що за новою Конституцією закон, не підписаний Президентом, після подолання вето може бути підписаний Головою Верховної Ради. Водночас, за словами Мороза, ні Конституція, ні регламент ВР, не визначають термінів підписання. «У Президента є свої аргументи. Він сказав, що Конституція передбачає 15-денний термін для підписання законопроекту. Цей термін сплив. Я звернувся до глави держави з листом, оскільки це питання відкрите», — додає спікер-соціаліст.
Нагадаємо, закон про тимчасові слідчі комісії може відкрити теоретичний шлях до імпічменту Президента. Хоча наразі Юлія Тимошенко домагається не цього. Просто БЮТ почувається ображеним за те, що його ідея створити ТСК, яка б розслідувала питання подорожчання комунальних платежів, фактично зависла. Річ у тім, що після регламентної казуїстики, що її продемонстрував місяць тому перший віце-спікер Адам Мартинюк, та комісія так і не почала діяти. Напевно, зайве нагадувати, що 13 вересня «десниця» Олександра Мороза так «розвернув» потенційну діяльність ТСК, що її очолювати випало не бютівцю Миколі Сивульському, а комуністці Аллі Александровській. Щоправда, сам Голова ВР так і не підписав той документ через порушення регламенту, які визнали профільний комітет і експертне управління парламенту.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ГОЛОДОМОР — ЦЕ ГЕНОЦИД УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».