Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
НЕ ПЛУТАТИ ГОЛОД І СПРАГУ!
Те, що наше тіло на 60–90% складається з води, знають всі. Причому з роками цей відсоток поступово зменшується. І не в останню чергу, з нашої вини. Що ж відбувається, якщо нам не вистачає рідини?

Перший симптом — постійне відчуття втоми. Зменшення вмісту води в організмі лише на 5% може призвести не тільки до прискорення пульсу, а й підвищення температури тіла, зауважують медики. Вода допомагає позбутися токсинів, зміцнює імунну систему, нормалізує обмін речовин, бере участь у травленні, регулює температуру тіла (через потовиділення), змащує суглоби, запобігає зневодненню, живить клітини, розгладжує шкіру. Чи вистачає нам води? Визначити це просто. Перший варіант — за кольором сечі. Чим вона темніша, тим більший дефіцит води відчуває організм. Другий варіант — за станом шкіри. Для цього треба ущипнути себе за руку (із зовнішнього боку долоні). Якщо шкіра вмить повернеться до попереднього стану — значить все нормально. Якщо ж вона розгладжується повільно, потрібно більше пити.
Як стверджують медики, пити треба чисту негазовану воду. Як це не парадоксально, але кава, чай, соки, компоти, газовані напої або вино можуть, навпаки, призвести до зневоднення організму, оскільки вони мають сечогінний ефект. Будь-які напої з газом, крім того, сприяють розвиткові целюліту. Яку ж воду слід пити? Питна слабомінералізована вода придатна практично всім, особливо тим, хто страждає на захворювання нирок. Вода з високим умістом кальцію потрібна вагітним і жінкам після 50 років для профілактики остеопорозу.
Є ще водна диво-дієта. Основний постулат її простий: далеко не завжди наше бажання перекусити пов'язане з голодом, значно частіше причиною цього є... спрага. Замість того щоб з'їсти бутерброд, шоколадку або ще щось калорійне, випийте склянку води. Саме тому дієтологи рекомендують у безпосередній близькості від холодильника тримати пляшку з чистою водою. Часто наше непереборне бажання щось з'їсти легко нейтралізувати нею. Для того щоб схуднути, досить лише не плутати голод і спрагу. Починати дієтологи рекомендують відразу після пробудження. Випита натщесерце склянка води не тільки заповнить шлунок, а й поліпшить роботу організму. Те саме рекомендується робити увечері перед сном.
Вода може бути й нашим противником у боротьбі за ідеальну фігуру. Наприклад, не можна пити крижану (або холодну) воду. Це призводить до різкого уповільнення процесу обміну речовин, а значить і до зайвої ваги. Оптимальний варіант — вода кімнатної температури. Не слід пити безпосередньо під час їжі. Вода знижує концентрацію шлункового соку, їжа перетравлюється довше, а це означає, що її частина відкладається у вигляді жиру.
Чи буває води надто багато? Медики стверджують, що надлишок води може спричинити не менш серйозні проблеми, ніж її нестача. Він призводить до вимивання з організму мінеральних речовин, токсикозу, збільшення внутрішньочерепного тиску та інших неприємностей. Та найнебезпечніше, якщо людина, сповнена бажанням схуднути, позбутися целюліту, не тільки випиває по п'ять літрів води на день, а й відмовляється від солі. Результатом цього можуть бути судоми, ослаблення організму і навіть серцевий напад.
Скільки води треба пити? У середньому близько двох літрів на день. За фізичних навантажень — трохи більше.
також у паперовій версії читайте:
  • СОЛОДКИЙ, ПЕКУЧИЙ І ВЕЛЬМИ КОРИСНИЙ
  • УЛЮБЛЕНА КАША ПЕТРА I
  • УЧЕНІ СТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».