Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПОЛЬЩА ПЕРЕД ВИБОРОМ МЕНШОГО ЗЛА
Політична ситуація в Польщі змінюється, як у калейдоскопі, і більшість громадян почуваються дезорієнтованими. Проте до наступного вівторка є можливість створення парламентської більшості.

Можна бути впевненим в одному: партія «Право і справедливість» за будь-яку ціну хоче зберегти нинішній парламент: дострокові вибори означатимуть для неї втрату влади. Тому залишається питання: чи продовжуватиме ця політична сила своє існування як уряд меншості чи знову намагатиметься порозумітися з партією «Самооборона» на чолі з Анджеєм Леппером.
Тим часом дві праві партії — «Ліга польських родин» і «Самооборона» уклали союз і, як вони заявляють, у переговорах з ПіС «виступають як одне тіло».
Та навряд чи цей союз популістів може бути тривалим. «Самооборона» у будь-який момент може ризикнути, зважившись на дострокові вибори, бо напевно потрапить до Сейму. А ось для лідера ЛПР Романа Гертиха дострокові вибори означатимуть політичну смерть. За нинішньої ситуації, попри все, є шанси на повернення «Самооборони» до коаліції.
Але це може бути для ПіС чи не найгіршим сценарієм. Хіба що її виборці настільки не тримають зла на тих, хто не виправдав їхньої довіри, що вибачать відновлення переговорів з «Самообороною».
Після оприлюднення скандального запису розмови пані Бегер з «Самооборони» з представниками уряду про «торгівлю посадами», партія Качинського втратила в опитуваннях приблизно 3% підтримки. Після виступу прем'єра на Гданській верфі перед членами профспілки «Солідарність», у якому він підтвердив, що ПіС ніколи не сяде за стіл переговорів з людьми сумнівної репутації, поновлення перемов з «Самообороною» означатиме подальше зниження рейтингу. Тому «Право і справедливість» піде на такий ризик тільки тоді, коли отримає гарантію, що коаліція з Леппером буде стабільною і не розпадеться через два місяці. А якими можуть бути гарантії? Очевидно, що політичних домовленостей замало. У будь-якому разі Ярослав Качинський повинен мати стовідсоткову впевненість, що цього разу Анджей Леппер не зірветься з його гачка.
Очевидно, обидва партнери мають таку зацікавленість у владі, яка переважає негативні наслідки їхнього альянсу, тому конфіденційна зустріч Леппера з прем'єром Ярославом Качинським несподіваною не стала. Лідер ЛПР Роман Гертих, який брав участь у зустрічі, сказав, що уряд парламентської більшості таки буде.
Але вимушений союз «заклятих друзів» не додасть Польщі стабільності. Союз консерваторів з популістами може лише дискредитувати ПіС в очах більшості виборців і негативно вплинути на ставлення до країни в Євросоюзі.
Тому лише найближче майбутнє, уже на початку наступного тижня, покаже, чи провладна партія наважиться на проведення дострокових виборів. Опозиційна «Громадянська платформа» пообіцяла: якщо Сейм не підтримає рішення про саморозпуск, вона виступить за конструктивний вотум недовіри. Це означає, що за пропозицію про відкликання уряду голосуватимуть одночасно з висуненням конкретної особи на посаду прем'єра. Цим кандидатом може стати один з провідних польських політиків і лідерів ГП Ян Рокита.
Та якщо Сейм не пристане на пропозицію про саморозпуск чи конструктивний вотум недовіри, кабінет Ярослава Качинського може існувати як уряд меншості протягом необмеженого часу. Першим небезпечним для нього голосуванням буде ухвалення бюджету наприкінці року. Якщо бюджет не затвердять, президент може розпустити Сейм. Може, але не зобов'язаний. В історії Польщі вже діяло кілька урядів меншості — Єжи Бузека, Лєшека Міллера і Марека Белькі. У такому випадку кабінет міністрів займається оперативним управлінням, проте не може ухвалювати принципових рішень.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «ХАМАС» НЕ ЗБИРАЄТЬСЯ ЙТИ НА ПОСТУПКИ
  • РОСІЙСЬКО-ГРУЗИНСЬКИЙ КОНФЛІКТ ОЧИМА ООН ТА ЄС
  • ЯК ВПЛИНУТИ НА ПІВНІЧНУ КОРЕЮ?
  • БОЛГАРІЯ: ДОРОЖНЕЧА «ПРОНИКНЕ У ВСІ ХОЛОДИЛЬНИКИ»
  • У СВІТІ ОБГОВОРЮЮТЬ НАШІ ПЕРСПЕКТИВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».