Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ТАРАС СТЕЦЬКІВ: «НАША УКРАЇНА» ЗРОБИЛА УНІКАЛЬНУ КІЛЬКІСТЬ ПОМИЛОК»
Радник Президента з політичних питань Тарас Стецьків переконаний, що призначення Олександра Зінченка радником Президента означає: Віктор Ющенко остаточно відмежовується від «любих друзів». Про це він сказав у інтерв’ю УНІАН.

«Водночас прихід у владу представників Індустріального союзу Донбасу забезпечить Ющенку ширше поле підтримки, протистоятиме експансії «донецьких» у особі Партії регіонів. ІСД — частина українського бізнесу, яка не належить «Регіонам»,— додав він.
Пан Стецьків зауважив, що глава держави спинився на представникові ІСД на посаду Секретаря Радбезу тому, що «це — потужна фінансово-промислова корпорація, яка намагається працювати на українських і західних ринках, діє за певними правилами й розуміє, що таке глобалізація економіки та конкурентний бізнес». Він наголосив, що це — цивілізований бізнес, а люди, які його очолюють, «інтелектуально підготовлені». «Зокрема й новопризначений секретар РНБО Віталій Гайдук. Мало хто з віце-прем’єрів зробив у ПЕК стільки, скільки свого часу зробив він, зокрема, у захисті національних інтересів у газовому питанні»,— зауважив радник Президента.
«Останні призначення означають, що Президент вибудовує ширше поле підтримки своїх ініціатив і своєї діяльності, ніж раніше. Гайдук — політично нейтральна фігура, професійний менеджер. Те, що він «не той донецький», показує, що Президент хоче мати точки опори як на Заході, так і на Сході України. Це призначення — своєрідний сигнал, що засвідчує нову політику Президента»,— наголосив політик.
«Водночас «донецькі», коли прийшли до влади, теж подали сигнал, — Універсал підписали й одразу забули про нього, за три тижні зробили понад сто призначень, 95% із яких — саме за «донецькими» — додав радник.
Відповідаючи на запитання, що робитиме нова команда Секретаріату, Стецьків зазначив: «Знаючи спокусу Партії регіонів монополізувати все і вся, нова команда вибудовуватиме в країні систему стримувань, противаг і балансів. Крім того, нова команда пропонуватиме главі держави те, що зробить його активним політичним гравцем. Це стане зрозумілим із найближчих ініціатив Президента».
Радник з політичних питань радить Президентові відмовитись від звання почесного голови партії «Народний Союз Наша Україна».
Як сказав він кореспондентові УНІАН, «краще, коли б Президент був рівновіддаленим від усіх парламентських партій. Тим більше, в ситуації, що склалась, — коли «Наша Україна» перейшла в опозицію без згоди з Президентом».
Стецьків зазначив: «Я б радив главі держави відмовитися від почесного головування. У такий спосіб Ющенко збільшує поле для маневру та позбувається прив’язки до однієї, не дуже популярної політичної сили. Але це рішення — винятково за Президентом».
Політик вважає що усі проблеми «Нашої України» було закладено під час її створення. «Адже як щось створено, так воно потім і працюватиме: або вилізе боком, або ні. Усі добре знають, що це був проект «любих друзів», які переконали Ющенка, що на вершині його популярності адміністративно створена його партія візьме більшість. Тому «НУ» була без ідеології, це було штучне утворення, яке трималося лише на авторитеті Президента і залежало від нього. Рано чи пізно це мало створити проблеми».
«Ситуація нині в «Нашій Україні» близька до краху — це втрата влади, електоральної підтримки. І біда цієї партії в тому, що вона ніколи не зможе повернути електоральну підтримку. Довіру виборців, на відміну від влади, повернути неможливо. «Наша Україна» наробила унікальну кількість помилок»,— додав радник Президента. Він вважає, що ці помилки можна перераховувати довго: «Вона програла владу, маючи усі можливості створити урядову «помаранчеву» коаліцію. «Наша Україна», зрештою, не дала керувати іншим і все втратила. Тепер, після довгих вагань, переходить в опозицію».
Радник Президента вважає, що найближчий часом в Україні розчарований електорат блоку «Наша Україна» створить нову політичну силу: «Нова політична сила в Україні виникне в найближчі місяці. На місцях спостерігається широкомасштабний громадянський рух «знизу» — він існує в сотнях громадських ініціатив».
Він переконаний, що в основі громадських ініціатив лежить захист прав, оскільки політики, які прийшли до влади, виявилися неспроможними, «бо думають тільки про себе». Стецьків навів приклади: у Харкові — харківська правозахисна група, у Львові — «Самопоміч», у Сумах — «Нічний дозор», таких ініціатив близько двох сотень: «це реакція громадянського суспільства, яке народилося на Майдані, у відповідь на бездіяльність політиків».
Водночас він наголосив, що пропрезидентських проектів не буде: «Якщо в суспільстві щось виникатиме, то «знизу». Якщо люди хочуть і мають певні очікування, така сила виникне. Якщо хтось вважає, що Секретаріат здатний зробити партію, то це — смішно».
На переконання співрозмовника агенції, політичні партії мають виникати органічно, спонтанно, зі своєю основою, ідеологією й адекватними лідерами.
«На жаль, лідери, які є в «Нашій Україні», не змогли адекватно відповідати на політичні виклики. Не змогли протистояти Партії регіонів і зрештою все програли»,— додав він.
В інтерв’ю також було зачеплено долю іншої партії, до якої Тарас Стецьків має безпосереднє відношення. «Формально я — заступник голови ПРП, але сама партія де-факто припинила існування»,— сказав політик. За його словами, ПРП не виявила активності за півроку, існуючи тільки юридично. «Очевидно, ця партія колись визначиться, знайде свою нішу. Не виключаю варіант злиття ПРП із якоюсь потужною політичною силою. Навіть попри те, що її партійна діяльність нині завмерла».
також у паперовій версії читайте:
  • СУДДІ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ НАРЕШТІ ЗІБРАЛИСЬ РАЗОМ
  • СИМОНЕНКО: «ТРЕБА ЗВІЛЬНЯТИ»
  • ГЕНПРОКУРАТУРА ЗАКРИЛА СПРАВУ ПРО СЕПАРАТИЗМ
  • ЧИ СТАНЕ «ВЕЛИКА УКРАЇНА» ВЕЛИКОЮ ОПОЗИЦІЄЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».