Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НІХТО НЕ ХОТІВ ПОСТУПАТИСЯ
Футбольна збірна України залишилася серед претендентів на отримання путівки на чемпіонат Європи, який 2008 року прийматимуть Австрія і Швейцарія. Задля цього після поразки від чинних чемпіонів світу підопічним Олега Блохіна потрібно було на власному полі будь-якою ціною перемагати непоступливих шотландців. Головне враження від непростого матчу: наша команда після чемпіонату світу має потрібний запас упевненості в поєдинках з міцними колективами середнього європейського рівня.

Перед грою було очевидно, що, зважаючи на відсутність у нинішній збірній Шотландії гравців на кшталт легендарних Макалістера чи Маккойста, визначальним чинником перемог «тартанових» є максимальна концентрація і «відчуття ліктя». «До речі, про самовіддачу. Як на мене, в цьому компоненті Шотландія переважає Україну на 200 відсотків. Коли у нас часто виходять на поле, викладаючись відсотків на 50–60, то британці у найзвичайнісінькому з турнірної точки зору матчі не дозволять собі грати упівсили. Сьогодні український вболівальник побачить, наскільки міцний шотландський дух. Це — головна перевага шотландських опонентів над нами», — стверджував перед грою тренер київського «Динамо» Олег Лужний, який про британський футбол знає не з чиїхось розповідей.
Та головний тренер збірної України Олег Блохін урахував і цей аспект. «Я бачив, що у хлопців горять очі, що всі вони хочуть грати. Та все ж попередив своїх підопічних, що їх сьогодні на полі битимуть, — я знаю шотландців, я з ними неодноразово грав. Сказав хлопцям: «Вас битимуть, а ви не поступайтесь. Коли хтось забере ногу під час контактної боротьби, одразу буде замінений». Як підсумок — команда билася, воювала, терпіла і досягла важкої перемоги», — поділився секретами своєї тренерської кухні Олег Блохін.
Жодного сюрпризу не було для нашого тренерського штабу і в тактичній побудові гостей. «Я говорив на передматчевій прес-конференції, що шотландці грають у дві лінії захисту — по п’ять і чотири гравці відповідно, залишаючи попереду лише одного нападника. Так вони грали з французами, так само вони грали з литовцями. Єдина зміна, яка сталася сьогодні — те, що форвард суперника був пересунутий на лівий фланг. Та ми з цим нюансом вгадали, від початку припускаючи, що всі контратаки шотландців розвиватимуться через лівий фланг. Ми цілковито закрили цю зону Свідерським і Гусєвим, прорахували дії шотландців. Те, що в нас не виходило, було наслідком технічних помилок і поспіху».
Отже, у воротах гостей гарантоване місце має молодий, але надійний Крейг Гордон, п’ятірку першої лінії оборони склали Нілсон (праворуч), Александер (ліворуч), Пресслі, Вейр і Колдвелл (усі — в центрі). Друга лінія захисту — Фергюсон, Флетчер, Макфадден, Хартлі, єдиний форвард — Кенні Міллер.
Олег Блохін продовжує довіряти досвіду голкіпера Олександра Шовковського. У захисті ліворуч Несмачний, праворуч Свідерський, у центрі в тандемі з Русолом зіграв учорашній дебютант збірної Кучер. Опорних півзахисників за традицією було двоє — Тимощук і Шелаєв, Гусєв діяв на правому фланзі (як ви знаєте зі слів Блохіна, з відчутним акцентом на оборону), Калиниченко — ліворуч і в центрі, пару форвардів склали Шевченко і Воронін, та обидва нападники часто «сідали» у півзахист, де брали участь у конструюванні атак «синьо-жовтих».
Зі стартового свистка шведського рефері Мартіна Ханссона українці розпочали облогу шотландських редутів. Утім, дисциплінованість захисту нечасто давала змогу створювати небезпеки поблизу воріт голкіпера «Хартса», і до певного часу матч Україна — Шотландія нагадував про тріумфальне для команди Волтера Сміта суботнє протистояння Шотландія — Франція. В першій половині на означення «небезпечний» заслужили максимум три моменти. На 4-й хвилині Шевченко з правого флангу продерся у штрафний майданчик гостей, а Гусєв сходу пробив. Рикошет, на жаль, був не на нашу користь. В середині першого тайму все той же Шевченко (виявляється, вимушений відпочинок у грі з італійцями допоміг форварду) в оточенні захисників пробивав — Вороніну бракувало кількох сантиметрів для того, щоб перетворити удар на передачу і вийти на побачення з Крейгом Гордоном. Наприкінці першої 45-хвилинки сам нападник леверкузенського «Байєра» без сторонньої допомоги створив небезпеку, одним торканням прийнявши скидання головою Шевченка. Тридцятиметровий забіг до штрафного майданчика шотландців завершився зближенням з оборонцем і непростим для голкіпера ударом у ближній кут — Гордон був на висоті.
Невідомо, які слова знайшов у перерві для своїх підопічних Олег Блохін (Блохін після матчу: «Я ніколи цього не скажу. Це ви самі здогадуйтеся. Головне, що команда вийшла на другий тайм і дотисла суперника. Решта — це деталі. Та можу сказати, що розмова в перерві матчу була не особливо приємною»), а на другий тайм вийшла ще мобілізованіша команда. На
48-й хвилині тільки футбольна фортуна врятувала ворота шотландців від голу, коли після прострілу у виконанні Свідерського Шевченко встиг вчасно «встромити» ногу і м’яч повз голкіпера млявенько наближався до лінії воріт — штанга... Згодом Андрій пробивав фланговий штрафний з «точки імені Нікополідиса» (пам’ятаєте курйозний гол у ворота греків у минулому відбірному циклі?), Гусєву якихось міліметрів бракувало для зміни траєкторії польоту м’яча, і предмет знову став здобиччю Крейга Гордона.
Проте ніяка майстерність не спроможна була допомогти шотландцям на 60-й хвилині. Гол може здатися логічним з огляду на розвиток подій у матчі, але випадковим у конкретному ігровому епізоді. Шевченко подав зі штрафного, і здалося, що помилився в передачі, адже м’яч летів не до основної групи гравців, а до лінії штрафного майданчика. У боротьбі з оборонцем В’ячеслав Свідерський зміг проштовхнути кулю далі, а інший захисник донецького «Шахтаря» Олександр Кучер першим торканням метрів із дев’яти застав зненацька воротаря.
На жаль, після забитого м’яча українці розслабилися, і на 81-й хвилині лише брак майстерності завадив Кенні Міллеру реалізувати банальний фланговий навіс. Форвард, здається, не повірив ані в те, що немає офсайду, ані в те, що захисники господарів могли залишити його без нагляду перед воротами Шовковського. На наше щастя, нападник шотландців не зміг вдало зіграти головою. За кілька хвилин до цього Міллер мало не забив курйозного голу — навісний удар з правого флангу з гострого кута, і м’яч, перелетівши нашого воротаря, «поцілував» поперечину.
Згодом авторитет Андрія Шевченка дав змогу арбітрові зі Швеції прийняти «правильне» рішення: у контратаці в центральній зоні нападника «Челсі» збив Пресслі, й Ханссон без вагань показав червону картку. Шотландці марно доводили, що «фолу останньої надії» не було, адже до м’яча першим устигав інший захисник...
На 90-й хвилині Шева нарешті забив і сам. Свідерський навісив із правого флангу, Андрія притримали в боротьбі за м’яч — пенальті!
Перемога з рахунком 2:0 дозволила українцям залишитися в «обоймі» з чотирьох колективів, які реально претендують на участь у Євро-2008. У інших матчах групи В перемогли фаворити. Грузини змогли зіграти з італійцями на рівних тільки в першому таймі, який завершився внічию (1:1), а в другій половині матчу пропустили двічі. Французи розгромили фарерців — 5:0. У турнірній таблиці — нічого очевидного. Лідерів тепер двоє. У французів і шотландців по дев’ять очок після чотирьох матчів. Сім очок набрали в чотирьох зустрічах італійці, шість балів після трьох ігор — у нашої збірної. Серед аутсайдерів — литовці (три матчі — чотири очки), грузини (4 — 3), фарерці (4 — 0). Саме з литовцями команда Блохіна зіграє в наступному матчі. 28 березня 2007 року «синьо-жовті» прийматимуть суперника. Цікаво, що 24 березня збірна Литви вдома зіграє з французами, а українці заплановану на цю дату гру проти команди Фарер проведуть 22 серпня, адже в березні на островах ще сувора зима.
Коротко про події в інших групах.
Група А. Казахстан — Фінляндія — 0:2, Сербія — Вірменія — 3:0, Польща — Португалія — 2:1, Бельгія — Азербайджан — 3:0. Серби після чотирьох ігор мають десять очок, далі в турнірній таблиці Фінляндія (4 — 8), Бельгія і Польща (4 — 7), Португалія (3 — 4), Казахстан (4 — 2), Вірменія (3 — 1), Азербайджан (4 — 1).
Група С. Мальта — Угорщина 2:1 (так, це не помилка!), Туреччина — Молдова 5:0, Боснія і Герцеговина — Греція 0:4. Перед ведуть турки і греки (в обох команд стовідсотковий результат після трьох ігор), після цих збірних — норвежці (три поєдинки — шість очок), згодом боснійці (4 — 4), угорці (4 — 3), мальтійці (3 — 3), молдовани (4 — 1).
Група D. Ірландія — Чехія — 1:1, Словаччина — Німеччина — 1:4, Уельс — Кіпр — 3:1. Турнірне становище: Чехія (4 — 10), Німеччина (3 — 9), Словаччина (4 — 6), Уельс і Кіпр (3 — 3), Ірландія (3 — 1), Сан-Марино (2 — 0).
Група Е. Андорра — Македонія — 0:3, Росія — Естонія — 2:0, Хорватія — Англія — 2:0 (курйозним був другий гол, коли Гаррі Невілл відкидав м’яча воротарю Полу Робінсону, куля знайшла дефект газону, підскочила перед ногою голкіпера і по-зрадницькому закотилася у ворота). Турнірна ситуація: Хорватія і Ізраїль мають сім очок після трьох ігор, далі Англія і Македонія (4 — 7), Росія (3 — 5), Естонія (3 — 0), Андорра (4 — 0).
Група F. Ісландія — Швеція — 1:2, Ліхтенштейн — Данія — 0:4, Північна Ірландія — Латвія — 1:0. Становище команд: Швеція (4 — 12), Данія (3 — 7), Північна Ірландія (4 — 7), Латвія та Іспанія (3 — 3), Ісландія (4 — 3), Ліхтенштейн (4 — 0).
Група G. Білорусь — Словенія — 4:2, Люксембург — Болгарія — 0:1, Голландія — Албанія — 2:1. Турнірне становище: Голландія (4 — 10), Болгарія (4 — 8), Румунія (3 — 7), Білорусь (4 — 4), Словенія (3 — 3), Албанія (3 — 1), Люксембург (3 — 0).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНЦІ ВИБАЧАЮТЬСЯ
  • СЕНСАЦІЯ ВІД СТАХОВСЬКОГО
  • НА ЧЕРЗІ — НІМЦІ
  • НАЙПЕРШЕ — ОБЕРЕЖНІСТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».