Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ОАЗИСИ МОЖУТЬ ЗНИКНУТИ

Учасники конференції дійшли невтішного висновку: екологічні й соціальні умови, що погіршуються з року в рік, загрожують оазисам та іншим складним і унікальним екосистемам світу. Крім того, оази — не лише природне, а й культурне явище, яке помітно вплинуло на розвиток африканських країн.
Серед несприятливих чинників, які позначаються на оазисах, спеціалісти назвали ерозію та виснаження ґрунту, наступ пустелі, нераціональне використання водних і ґрунтових ресурсів, а також зникнення традиційних соціальних груп, які історично жили в оазисах і підтримували їхню життєздатність.
Екологи говорять про важливість оазисів як унікальної природної й культурної спадщини. За їхніми словами, збереження цього явища стане гарантом цивілізованого, гармонійного та стабільного розвитку нашої планети.
Однак зникнення оазисів — не єдиний наслідок, який несе нам глобальне потепління. Про швидке опустелювання земель говорять і китайські екологи. А згідно з даними британських учених, підвищення температури загрожує збільшенням у кілька разів ризику виникнення спонтанних лісових пожеж. Вони також стверджують, що постійним супутником земного клімату стане страшна виснажлива посуха, котра періодично перериватиметься стихійними потопами. Звісно, так буде, якщо не настане глобального похолодання...


НАЙДАВНІША ПИСЕМНІСТЬ В АМЕРИЦІ
У Мексиці виявлено кам'яну панель із символами, які, за словами фахівців, є найдавнішими письменами у Західній півкулі, повідомляє Укрінформ із посиланням на «Сайєнс».
Пам'ятка, знайдена в мексиканському штаті Веракрус, належить культурі ольмеків, розквіт якої припав на 1200–400 роки до нашої ери. На думку вчених зі США та Мексики, розташування знаків і їхній вигляд свідчать, що цей народ користувався власною системою писемності майже на три століття раніше, ніж це передбачалося. Археологи вважають, що пам'ятка, яка отримала назву «панель із Каскахаля», створена близько 900 р. до н. е.
Кам'яний блок із давніми символами (завдовжки 36 см, завширшки 21 см і завтовшки 13 см) знайшли на півдні Веракруса місцеві індіанці ще 1999-го. На початку цього року археологам стало відомо про знахідку 12-кілограмової панелі, цілковито вкритої стародавніми письменами

також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • МАНДРИ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».