Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
ЩОБ ОСІНЬ РАДІСТЬ ПРИНЕСЛА
Упустиш осінь у душу, а вона такого в тілі понавиробляє... Осіння нудьга може «розбудити» гастрит і виразкову хворобу, захворювання суглобів, викликати різні запалення і навіть зіпсувати зовнішність. Але винуватити в цьому погоду не варто, зазначають медики. Наші хвороби — не через осінь.
Незважаючи на різноманітність захворювань, що загострюються восени, у них є одна спільна особливість: «запускає» їх наша слабкість, переважно слабкість нервової системи та імунітету, а ще нерозважливість, яка заважає нам правильно поводитися.
Чомусь всі психози, неврози, депресії та й просто поганий настрій зазвичай підбираються до нас саме восени. У цю пору року відбуваються значні зміни в природі, а ми ж то — її частина.

Організм намагається пристосуватися до похолодання, зменшення світлового дня, а от голова — звикнутися з думкою, що ще довго доведеться чекати наступного літа, а з ним і відпустки. Багато хто просто не витримує. Організм реагує на цей фактор по-різному. Комусь хочеться впасти в сплячку, комусь плакати, хтось позбавляється сну і гнівається на весь світ. Медики вживають термін — невротична (або сіра) депресія, а найважчі випадки називають психотичною депресією, або «чорною меланхолією». Нервовими та психічними розладами вплив осені не обмежується. Поганий настрій повільно, проте неухильно підточує організм.
Статистика свідчить, що майже кожна людина до 30-ти років набуває кілька хронічних захворювань, щоправда, не завжди про це знає. Об’єктивну інформацію про свої недуги можна отримати в міжсезоння, тому що саме в цей час звичайно загострюються хвороби, насамперед шлунково-кишкового тракту. Медики упевнені: їх провокують нервово-психічні чинники. Про проблеми з шлунково-кишковим трактом свідчать відчуття важкості в шлунку після їди, печія, нудота, блювота, відрижка. Про гастрит — те ж саме, плюс ще й так званий «безсистемний» біль — і від голоду, і після споживання їжі. Про наявність виразки шлунка «сигналізує» печія, кисла відрижка та біль через 2-3 години після їди. З’являються ці ознаки — час іти до лікаря. Правда, доведеться зважитися на ендоскопічне дослідження.
Навіть якщо вилучити з нашого переліку солідний блок хронічних захворювань сфери «вухо-горло-ніс», які обожнюють з’являтися в негоду, список осінніх недуг можна продовжувати.
До остеохондрозу схильна практично будь-яка жінка після 30 років. Переохолодження в умовах підвищеної вологості і різких змін погоди, малорухоміший, ніж улітку, спосіб життя — сприятливий грунт для загострень.
Безсоння, яке виникає на тлі стресу частіше в жінок (60%), ніж у чоловіків також є, по суті, стресом для організму і веде до його хронічного виснаження.

Осінні поради можна звести до такого:
1. Балуйте себе. Якщо пригнічений стан, який посилюється з наближенням зими, вам вже знайомий — плануйте відпустку на осінь і втішайтеся теплим закордонним морем і яскравим сонцем якомога довше. Якщо ознаки осіннього настрою виникли несподівано, терміново починайте розважати себе всілякими приємними дрібницями і старайтеся, щоб позитивні емоції заступили негативні.
2. Пийте валеріану. Щоб підтримати нервову систему, позбутися сумних думок і налагодити сон, увечері приготуйте настій валеріани за інструкцією на аптечній упаковці. Уживайте по дві столові ложки настою вранці і в обід, а на ніч — третину склянки, додавши 20 крапель настойки собачої кропиви і 10 крапель настойки півонії.
3. Запасіться обліпихою. Одна-дві чайні ложки ягід обліпихи, перетертих з цукром, забезпечать денну потребу організму у вітамінах.
4. Не експериментуйте. У разі загострення виразкової хвороби можна втамувати напад болю склянкою молока з дрібкою соди. Але майте на увазі — це екстрений захід, нічого спільного з лікуванням він не має. Про харчові добавки й трав’яні збори забудьте — ви піддаєте себе великому ризику.
5. Бережіть суглоби. Якщо з’являється сезонний біль у суглобах, вживайте вітаміни групи В, які поліпшують живлення нервових корінців і хрящових поверхонь суглобів, а також препарати кальцію.

Ніна ГУЖВА (Укрінформ)
також у паперовій версії читайте:
  • У ВАС ДУША НЕ БОЛИТЬ?
  • ГОРОБИНА НА ВСІ ВИПАДКИ
  • ЛІКУВАЛЬНИЙ «КОМБАЙН»
  • РІВЕНЬ ЦУКРУ І ПОЛОГИ
  • ХИТКА КЛАДКА НАД БЕЗОДНЕЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».