Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
МАРНОТРАТСТВО — ГАЛЬМО ЕКОНОМІКИ
Представництво Світового банку в Україні оприлюднило новий економічний звіт про державні фінанси України «Створення фіскального простору для економічного зростання: огляд державних фінансів України».

Експерти Світового банку роблять висновок, що державний сектор України великий і неефективний. Його витрати торік становили 44% загального обсягу ВВП, однак на державні інвестиції у фізичний капітал було спрямовано лише 2,2% ВВП.
Світовий банк радить Україні зменшити витрати на утримання державного сектора та підвищити його ефективність. Для цього доведеться вживати непопулярних заходів, принаймні забезпечити жорстку фінансову дисципліну на всіх державних підприємствах і в установах.
Зокрема, радник із економічних питань представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер зазначає, що більшість видатків державного бюджету витрачаються неефективно, переважно на споживання і лише незначна частина у формі державних інвестицій використовується для капіталовкладень в реальний сектор економіки, який стимулює зростання ВВП і визначає рівень добробуту та економічного зростання.
Експерт вважає, що для модернізації державного сектора та стабільного зростання економіки уряд має перерозподілити бюджетні кошти, зменшити частку трансфертів на утримання державного сектора та збільшити частку державних інвестицій. Фактично в такий спосіб Світовий банк радить зменшувати витрати на утримання численних державних установ і стимулювати розвиток економіки. Наприклад, обсяг державних інвестицій у багатьох азійських країнах сягає понад 10% ВВП. Проте в Україні є чимало противників інвестицій у виробництво за рахунок коштів державного бюджету. Головний контраргумент — чому держава має розвивати приватний бізнес, нехай інвестує в державні підприємства. Справді, часто ці підприємства банкрутують, і зрештою приватизуються. Фактично, відсутність або дефіцит державних інвестицій у державний сектор економіки спонукає до роздержавлення основних виробничих галузей української економіки. Експерти Світового банку вважають, що мінімально необхідний рівень державних інвестицій в Україні має становити 4% обсягу ВВП. До цієї статті також мають бути включені бюджетні вкладення в розвиток людських ресурсів — на охорону здоров’я та освіту.
Таким чином, витрати на держсектор зменшаться до 35–37% ВВП, який за десять років має подвоїтися. Це — суть нової формули економічного успіху для України від Світового банку.

Універсальний рецепт зростання
На думку директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Пола Бермінгхема, зменшення обсягу та підвищення ефективності державного сектора може додатково збільшити обсяг щорічного ВВП на 2% і більше. Експерт вважає, що Україна потребує до 100 млрд. доларів США інвестицій до 2015 року. Цілком очевидно, що таких коштів державний бюджет країни не має. Тому Світовий банк водночас радить обережно збільшувати державний борг, аби уникнути витіснення приватних інвестицій і створення макроекономічної напруженості.
Рекомендується створити фіскальний простір для прискорення економічного зростання через зменшення неефективних витрат на субсидії та нецільові трансферти, а також реформування податкової системи й системи соціального захисту, для підвищення стимулів до сплати податків компаніями та підприємцями. Одним із варіантів зменшення соціальних витрат може стати збільшення пенсійного віку для жінок до 60 років, а чоловіків — до 65. Зважаючи на те, що в Україні майже половина чоловіків не доживає навіть до пенсійного віку в 60 років, можна не сумніватися, що збільшення на п’ять років пенсійного віку стане гарантованим способом кардинального зменшення кількості «нахлібників» держбюджету.
Окрім підвищення пенсійного віку і запровадження жорсткіших критеріїв у призначенні мінімальної пенсії для подолання дисбалансу в солідарній пенсійній системі, радять також запровадити другий рівень пенсійної системи у 2008 році, аби посилити стимули для платників пенсійних внесків.
Ще одна цікава порада — це виважене підвищення заробітної плати в державному секторі. Це формулювання означає якщо не зменшення фонду заробітної плати, то підвищення відносної заробітної плати кваліфікованих працівників у державному секторі з одночасним зниженням загальної зайнятості у ньому. Для того, щоб держсектор став ефективнішим, Світовий банк радить скоротити кількість працівників, а тим, які залишаться, за рахунок звільнених, підвищити зарплату.
Наступна стаття можливої економії державних коштів — запровадження адресності соціальних пільг і соціальної допомоги, надання їх лише тим громадянам, котрі справді цього потребують. У сільському господарстві рекомендують відмовитися від прямих субсидій на виробництво, а натомість розвивати конкурентоспроможність з розрахунком на вимоги вступу до СОТ.
Поступова ліквідація субсидій у вугільній промисловості та скорочення всіх інших субсидій через коригування регульованих цін на енергоносії, на думку експертів Світового банку, також сприятиме оздоровленню економіки.

Зовнішній капітал готовий допомогти
Однією з причин уповільнення темпів розвитку економіки експерти Світового банку вважають високі граничні ставки податків, особливо податків на фонд заробітної плати, нерівномірний розподіл податкового тягаря. Рецепт подолання цієї економічної недуги простий — зниження податків завдяки закриттю «податкових лазівок», ліквідація податкових вилучень і пільг, чітке виконання податкового законодавства. Економіст Світового банку Пабло Сааведра вважає, що головна мета неминучої податкової реформи — зробити фіскальну систему простою і справедливою.
Загальний податковий тиск на підприємства в Україні становить понад 30%, велика частка прямих податків, на переконання експерта, є першопричиною, яка змушує підприємства приховувати свої доходи і переводити значну частину виробництва та обліку у «тінь».
Водночас експерт застерігає, що Україні треба обмежити збільшення державного боргу. В іншому разі можливе витіснення приватних інвестицій, створення макроекономічного напруження. Торік «чистий» державний борг України становив 18% обсягу ВВП. Одначе з урахування опосередкованих боргових зобов’язань це вже 42%. Якщо уряд братиме позики для покриття дефіциту бюджету, державний борг зростатиме, розбалансовуючи економіку.
Заохочуючи до збільшення державних інвестицій в розвиток реального сектора економіки, Світовий банк попереджає, що державні гроші можуть бути змарновані, якщо не буде вдосконалено процес підготовки бюджетних капіталовкладень. Показники реалізації місцевих проектів і проектів, фінансованих за кошти донорів, наднизькі. Головна проблема — бракує належного планування та моніторингу цих проектів, а їх управління слабке. Згідно з висновками експертів, без підвищення спроможності планування на багаторічну перспективу й підготовки бюджету капітальних інвестицій у майбутньому буде високий ризик марнотратства державних інвестицій, що часто в Україні відбувається радше з міркувань політичної доцільності, ніж на підставі ретельного аналізу витрат та економічної користі.
Світовий банк рекомендує реформувати спрощену систему оподаткування так, аби обмежити її використання невеликими підприємствами і приватними підприємцями. Радять також реформувати ПДВ для сільського господарства і вирішити питання подвійної сплати ПДВ за імпортований газ.
Усі внески соціального страхування та пенсійні внески пропонують об’єднати і водночас перейти до єдиного податку на фонд заробітної плати для всіх працівників. Це відновить збалансованість Пенсійного фонду.
Зменшення обов’язкових зборів з фонду заробітної плати зменшить обсяг «тіньової» економіки та поліпшить бізнес-клімат. На противагу урядовим ініціативам про відновлення пільгових режимів оподаткування для вільних економічних зон, Світовий банк рекомендує скорочувати податкові пільги і вилучити їх для вільних економічних зон.
Світовий банк заявив про підтримку процесу вдосконалення системи державних фінансів України у рамках системних позик, позик на політику розвитку та інвестиційних проектів із удосконалення податкової системи й модернізації системи управління державними фінансами. Таким чином, опосередковано авторитетна міжнародна фінансова установа заявила про готовність кредитувати українську економіку. Як наголосив Пол Бермінгхем, треба зважати, на які цілі використовувати кредитні фінансові ресурси. Якщо це споживання, такий шлях далеко не найкращий. Оптимальний варіант — використання кредитів Світового банку для розвитку реального виробничого сектора економіки, інфраструктури, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на світовому ринку товарів і послуг.

Роман ПІДВИСОЦЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • УРЯДОВИЙ ПРОГНОЗ ЗРОСТАННЯ ВВП
  • ЄБРР КРЕДИТУЄ БУДІВНИЦТВО СУХОВАНТАЖНИХ СУДЕН
  • ПОДАТКОВА РЕФОРМА РОЗПОЧНЕТЬСЯ ЗА РІК
  • ЧОРНОМОРСЬКА СУПЕРМАГІСТРАЛЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».