Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«БЕРКУТ» НАД «СОКОЛОМ»?
Сьогодні розпочинається чемпіонат України з хокею. На старт змагання вийдуть шість клубів — чотири київські («Сокіл», АТЕК, СДЮШОР «Сокіл» і «Компаньйон»), «Дніпровські вовки» з Дніпропетровська і броварський (тепер так!) «Беркут».

На відміну від попередніх першостей не передбачено серії плей-оф, у фіналі якої чинний чемпіон України київський «Сокіл» зустрічався з найкращою командою за підсумками внутрішніх змагань. Тепер усі учасники в однакових умовах: переможця буде визначено за підсумками триколового турніру. Єдиний виграш, який отримають лідери за підсумками двох кіл, — перевага власного майданчика в зустрічах останнього кола.
Ще рік-два тому повноцінна участь «Сокола» у внутрішніх змаганнях була б сенсацією, адже головним турніром для підопічних Олександра Сеуканда був відкритий чемпіонат Республіки Білорусь, у якому кияни реально претендували на найвищі місця. Нинішня зміна курсу спричинена наполегливістю керівництва «Беркута» і «Дніпровських вовків», адже цим клубам у неповноцінному турнірі грати було нецікаво. До того ж, після втрати провідних виконавців через брак упевненості в стабільності фінансування «Сокіл» не видається таким собі Гуллівером у країні хокейних ліліпутів — колишньому рівневі «Сокола» нині відповідає тільки перша п’ятірка.
«Честолюбних дублерів» надто довго «маринували» на лаві для запасних. Як свідчать результати білоруського чемпіонату, молодим Шевченкові й Черненкові разом із колегами до майстерності Віталія Литвиненка чи навіть Юрія Гунька ще працювати й працювати. «Соколу» навіть складно було оформити заявку на чемпіонат Білорусі — голкіпером Вадимом Селіверстовим «поділився» головний конкурент «Беркут». У чемпіонаті України Вадим захищатиме ворота броварської команди, а в Олександра Сеуканда не буде альтернативи набагато менш досвідченому Миколі Ворошнову.
До речі, «броварським» раніше столичний «Беркут» став завдяки новому майданчику, який нещодавно відкрився під Києвом. Льодова арена «Термінал» (прикро про це казати, але факт) стала першою спорудою такого рівня, зведеною в Україні за останні кількадесят років. Київська муніципальна влада, попри зміну персоналій, нічого не робить для оновлення чи хоча б збереження спортивної інфраструктури столиці, тож новий стадіон у Броварах став домашнім для «Беркута».
На відміну від Києва, який представлятимуть чотири колективи, інший традиційний хокейний центр України — Харків своєї команди не виставив. Небезпідставним є враження про те, що в найбільшому місті Слобожанщини молодих спортсменів готують винятково «на експорт». Ті, хто залишаються в хокеї, поповнюють або клуби нижчих ліг за океаном, або їдуть шукати щастя до Росії.
Профільне Інтернет-видання «Українська хокейна агенція» (hockey.org.ua) перед стартом чемпіонату ставить вболівальникам запитання, хто стане чемпіоном України. За день до початку змагання в інтерактивному опитуванні вів перед «Беркут» (37 відсотків опитаних поставили цю команду на перше місце). Менше третини респондентів (30 відсотків) гадають, що «Сокіл» має підтвердити свій статус, незважаючи на вагомі кадрові втрати. Третім претендентом на звання чемпіона нашої держави називають «Дніпровських вовків» (13 відсотків).
Сьогодні й завтра в рамках спареного туру мають відбутися матчі «Сокіл» — «Компаньйон» (на льоду Палацу спорту «Авангард»), «Беркут» — СДЮШОР «Сокіл» (Бровари, «Термінал») і «Дніпровські вовки» — АТЕК (через проблеми з льодом у Дніпропетровську зустріч буде проведено в Харкові на майданчику місцевої СДЮСШОР).
Тим часом у відкритому чемпіонаті Білорусі справи в «Сокола» кепські. Сенсаційна перемога молодої команди над мінським «Кераміном» стала явищем факультативним, і на зміну позитивним результатам прийшла серія з п’яти поразок. Найприкрішим став програш сусідові по аутсайдерському нещастю ХК «Брест». На виїзді кияни боролися до останньої секунди, та все ж поступилися з рахунком 3:4. «Від «Сокола» порівняно з минулим сезоном залишилися тільки автобус і назва», — сказав після гри наставник киян Олександр Сеуканд. Головний тренер команди нарікав на необ’єктивне суддівство вітебського арбітра Биковського.
Згодом із рахунком 1:6 у останньому матчі першого кола «Сокіл» програв на виїзді «Гомелю», у складі якого голом і результативною передачею відзначився ветеран українського хокею Віталій Литвиненко. 36-річний киянин двічі асистував партнерам по «Гомелю» і в першому поєдинку другого кола, який відбувся вже в українській столиці. В другій двадцятихвилинці зусиллями капітана Василя Бобровникова і його молодшого колеги Сергія Черненка господарі відігралися, та рівновага протрималася недовго — ще за хвилину до останньої перерви інший колишній хокеїст «Сокола» Валентин Олецький приносить своєму нинішньому колективу перемогу, а в третьому періоді гомельчани завдають «контрольного» четвертого влучного удару і перемагають (4:2).
Сьогодні о 18.30 у рамках відкритого чемпіонату Білорусі київський клуб прийматиме гродненський «Німан», тому зустріч першості України з «Компаньйоном» навряд чи відбудеться. Залишається незрозумілим, як планують надалі одразу грати у двох турнірах хокеїсти «Сокола»?

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ОРДЕН ДЛЯ РОГЕ
  • ВІКТОРОВІ КАНЕВСЬКОМУ — 70!
  • УЖЕ БЕЗ НАС
  • ХИЖНЯК ЗАЛИШАЄТЬСЯ В КИЄВІ
  • «ДНІПРО» СТАВИТЬ НА ІНОЗЕМЦІВ
  • УСЕ НИЖЧЕ Й НИЖЧЕ
  • ЩАСЛИВИЙ ШЕВЧЕНКО
  • СТАХОВСЬКИЙ ВИБУВАЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».