Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПАЛЕСТИНСЬКИЙ ГЛУХИЙ КУТ
Майже півмісяця триває перемир’я між Ізраїлем та рухом «Хезболла», але попри це мирний процес здається досить нестабільним. Це й не дивно, адже основні конфліктні питання досі не вирішено. Насамперед не розв’язано «вузол», що й призвів до нещодавнього витка конфронтації, тобто не звільнено ізраїльських військових, яких утримує «Хезболла».

Нестабільною є ситуація в Палестинській автономії. Після серпневих арештів ізраїльськими силами безпеки провідних активістів руху «Хамас» звільнити солдата Гілада Шаліда досі не вдалося. Натомість перебування у в’язниці Держави Ізраїль майже третини депутатів палестинського парламенту дало підстави президенту Палестини Махмуду Аббасу вести мову про фактичне скасування прав Палестинської автономії.
Насправді палестинського лідера турбує чимало проблем, адже через втрату міжнародної фінансової допомоги, насамперед ЄС та США, якої так і не змогли замінити саудівські та іранські спонсори, уряд «Хамасу» опинився сам на сам зі складними соціальними проблемами. Фактично він не може не лише виплатити заробітної плати «бюджетникам», а й фінансувати офіційну поліцію (мова, звісно, не про загони бойовиків, які завжди перебували на таємному утриманні з боку спонсорів тероризму). Частими в секторі Ґази є мітинги озброєних поліцейських, які теоретично мають вести непримиренну боротьбу з екстремістами, а насправді «добрі» і «погані» хлопці фактично є одними й тими самими особами, тільки в різний час.
Тож ситуація в палестинській автономії вкотре опинилася в глухому куті. Завдяки зусиллям європейських, єгипетських та американських дипломатів вдалося посадити за стіл переговорів представників «Хамас» та президентської партії ФАТХ, яка дуже хворобливо відреагувала на втрату за результатами парламентських виборів на початку поточного року не лише влади, а й доступу до фінансових потоків. Зрештою, минулого тижня оголошено про створення уряду національної єдності за участі представників ФАТХ. Правда, на чолі нового палестинського кабінету міністрів знову опинився представник «Хамасу» Ісмаїл Ханія, а не «технічна» постать, яка була б прийнятною для Заходу та Ізраїлю.
Тим часом ізраїльський уряд Єхуда Ольмерта, політично ослаблений через відносну поразку в Лівані, не може йти на значні поступки ще й на палестинському фронті. Ізраїль наполягає на визнанні «Хамасом» свого існування як держави та на відмові від терористичних дій. Підтримуючи цю позицію, США закликали Європейський Союз після можливого створення палестинського уряду національної єдності не поспішати зі скасуванням фінансових санкцій. Тож фактично вирішення палестинського питання не відбудеться найближчим часом. А це означає, що мирний процес на всьому Близькому Сході не прогресує, а найсумнішим є той факт, що тенденції до зміни цього становища не спостерігається.
Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПУТІН ІДЕ НА ТРЕТІЙ ТЕРМІН?
  • ВІЙСЬКОВИЙ ПЕРЕВОРОТ У ТАЇЛАНДІ
  • В УГОРЩИНІ ТРИВАЮТЬ ПРОТЕСТИ
  • У ГРЕЦІЇ ЗАТРИМАЛИ УКРАЇНСЬКЕ СУДНО З НЕЛЕГАЛАМИ
  • У НЬЮ-ЙОРКУ ВІДКРИЛАСЯ ГЕНЕРАЛЬНА АСАМБЛЕЯ ООН
  • ЯПОНІЯ МАТИМЕ НОВОГО ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».