Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ОБ’ЄДНАНІ НАЦІЇ: ЧАС ВИКЛИКІВ...
Учора о 5.10 на шахті ім. Засядька на Донеччині на глибині 1078 метрів стався раптовий викид вугільно-газової суміші. У лаві заблокованими опинилися 49 гірників. На момент викиду в копальні загалом було 400 шахтарів.

Українську делегацію в Нью-Йорку очолив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Розпорядком роботи українських дипломатів передбачено не лише участь у загальнополітичній дискусії на Генеральній Асамблеї, а й близько трьох десятків двосторонніх зустрічей. До 25 вересня керівник українського зовнішньополітичного відомства проведе переговори з трьома міністрами закордонних справ країн ЄС, засідання Ради міністрів закордонних справ ГУАМ.
У порядку денному 61-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН — внесено важливі питання, зокрема обговорення традиційно напруженої ситуації на Близькому Сході. Організація Об’єднаних Націй знову залучена до складного процесу підтримання миру між Ізраїлем та ліванським рухом «Хезболла». Серед інших питань, які стосуються загрози міжнародному миру та безпеці, виділяються проблеми Косова, чий статус має бути визначений до кінця 2006 року, Іраку, Ірану, Афганістану, Північної Кореї. З ініціативи України Генеральна Асамблея ООН розгляне питання про «заморожені» конфлікти на території колишнього СРСР.
Однак все частіше механізми ООН виявляються неефективними. Нинішні міжнародні непорозуміння розгортаються в чутливих зонах національних інтересів впливових геополітичних гравців, унаслідок чого перспективи їхнього врегулювання здаються досить примарними. Останнім свідченням цього є фактичний розкол Ради Безпеки через іранську ядерну програму. Незважаючи на титанічні зусилля американської дипломатії, Росія та Китай не в захваті від перспективи запровадження економічних санкцій проти Тегерана.
Політичні проблеми пов’язані з виконанням ООН миротворчих функцій, поглиблюють кризу в сфері реформування організації. Принциповими лишаються розбіжності насамперед щодо розширення кількості постійних членів Ради Безпеки та подальшої долі права вето. США сподіваються ще більше зміцнити свій вплив в організації після набуття статусу постійних членів їхніми союзниками — Німеччиною і Японією. Натомість інші постійні члени Ради Безпеки ООН — Росія та Китай стурбовані можливим обмеженням застосування права вето. До того ж відкритим лишається питання, чи надавати це право потенційним новим постійним членам Ради Безпеки, адже в такому випадку цей ключовий орган ООН взагалі може перетворитися на дискусійний клуб, учасники якого не здатні будуть ухвалити жодного принципового рішення, яке не йшло б у руслі інтересів когось із монополістів права вето.
Країни так званого третього світу, тобто найбідніші члени ООН, слушно зазначають, що затверджена на «саміті тисячоліття» у вересні 2000 року амбітна програма боротьби з голодом, хворобами, бідністю фактично так і лишається на папері. Брак належного фінансування означає, що не виконуються плани з розширення мережі освітніх та лікувальних закладів у найбідніших країнах світу. Перспектива радикальної зміни такого сумного становища і виконання рекомендацій «саміту тисячоліття», до 2015 року, як це й було заплановано, видається лише мрією. Зрештою, важкого воза ООН мав би зсунути з місця новий Генеральний секретар, оскільки нинішній головний адміністратор Об’єднаних Націй ганець Кофі Аннан першого січня 2007 року залишає свою посаду. У кулуарах називають імена багатьох претендентів на його крісло, зокрема неофіційного фаворита серед них — корейця Пан Гі Муна. Поки що постійні члени Ради Безпеки не досягли злагоди в цьому важливому кадровому питанні. Зробити це вони мають до кінця вересня, аби вибори нового Генерального секретаря ООН не перетворилися на черговий скандал, який здатен ще більше підірвати авторитет цієї міжнародної організації.

Андрій МАРТИНОВ


...І ЗМІНИ ГЕНСЕКА
Щомісяця Рада Безпеки ООН проводить пробні голосування, щоб визначити рейтинг окремих кандидатів. І хоча під час цих праймеріз визначається фаворит, ніхто не відкидає імовірності несподіваного рішення.

Незважаючи на побажання Джона Болтона, американського представника при ООН змінити неписане правило географічної ротації, досягнуто консенсусу, що цю посаду обійме представник Азії.
Висунуто кілька кандидатур, зокрема, заступника Генерального секретаря ООН з питань комунікації та інформації Шаші Тарура з Індії, міністра закордонних справ Південної Кореї Пан Кі Муна, заступника Генерального секретаря ООН з питань роззброєння Джаянти Дханапали з Шрі Ланки та віце-прем’єра Таїланду Суракіата Сатієнтая. Останнього, попри те, що він веде свою кампанію вже протягом року, у Нью-Йорку досі називають «Тай», через труднощі із запам’ятовуванням його прізвища.
Як відбувається сама кампанія? «Якщо один з кандидатів розпочинає серію візитів до чужих столиць, інші відчувають потребу зробити те саме»,— жартує Шаші Тарур. Регіональні групи ООН організували спеціальні зустрічі, щоб вислухати кандидатів. «Це елемент відкритості в процесі, який будується за зачиненими дверима»,— каже Тарур вишуканою французькою (Париж наполягає, щоб Генеральний секретар, незалежно від того, хто ним стане досконало володів цією мовою).
Статутом ООН передбачено, що Генерального секретаря обирають представники 192 держав — членів організації за рекомендацією Ради Безпеки, п’ять членів якої володіють правом вето. «Багато країн скаржилось на незрозумілість вибору Ради Безпеки, тому в цьому році здійснюються певні кроки, щоб процес став прозорішим»,— зазначає Едвард Лук, професор Колумбійського університету, колишній консультант з питань реформування ООН.
Ініціативу в цьому напрямі виявив представник Франції Жан-Марк де ла Саблер. Французи запропонували процедуру попереднього відбору кандидатів. Вона полягає в організації щомісячного таємного голосування у Раді Безпеки. У бюлетені треба вибрати з трьох рішень: «підтримую кандидатуру», «не підтримую», «немає рішення щодо кандидатури». Але ця процедура має лише консультативне значення.
Перше таке голосування відбулось 24 липня, причому для збереження анонімності голосування всі члени Ради Безпеки отримали однакові олівці. Посол США Джон Болтон зазначив, що свого він потім повернув, «аби не руйнувати бюджету ООН». Результати голосування, теоретично таємні, швидко стали таємницею полішинеля. «Це мене не дивує»,— іронізував Болтон, який користається будь-якою нагодою, аби покритикувати роботу в ООН.
Найвищий рейтинг отримав Пан Кі Мун з Південної Кореї. З-поміж представників 15 держав — членів Ради Безпеки дванадцятеро заохотили його до продовження кампанії. Наступним був посадовець ООН Шаші Тарур (десять голосів). Суракіат і Дханапала отримали відповідно тільки сім і п’ять голосів підтримки. За цим голосуванням важко дійти висновків, оскільки решта членів РБ мають право вето.
Чи американці дали голос проти Шаші Тарура, якого вони вважають занадто близьким до Кофі Аннана? Джон Болтон не повідомив про свого фаворита. Він вважає, що на нинішньому етапі це був би «поцілунок смерті». Французький представник так само не назвав, за кого висловився, зауважив, що можуть бути запропоновані нові кандидати. Ніби на його заклик кілька днів тому заявлено кандидатуру президента Латвії Вайре Віке-Фрайберге, але оскільки вона з Європи, то це радше символічний жест. Так само ніхто не говорить про екс-президента Польщі Александера Квасьнєвського, якого тривалий час вважали можливим кандидатом на цю посаду.
Проте Едвард Лук зазначає: «Несподіванки можливі. У 1991 році кандидатура Бутроса-Галі була заявлена однією з останніх».
А тим часом відбувся другий тур рейтингового голосування. У ньому, як і в попередньому, перше місце посів міністр закордонних справ Південної Кореї Пан Кі Мун, який отримав 14 з 15 голосів членів РБ. Другим став Шаші Тарур — 10 голосів, на третьому місці — Суракіат Сатієнтай (9 голосів). Два інші кандидати — постійний представник Йорданії при ООН принц Зейді аль-Хуссейн і Джаянта Дханапала отримали відповідно шість і три «бали».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • АФГАНСЬКЕ ВИПРОБУВАННЯ НАТО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».