Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗДОБУТКИ ТА ВТРАТИ ФАВОРИТІВ
Багатими на несподіванки були поєдинки в провідних європейських футбольних чемпіонатах. Після розгромної перемоги в Лізі чемпіонів над московським «Спартаком» незмінний лідер німецького футболу мюнхенська «Баварія» зазнала першої поразки в національній першості. Перші очки в італійському чемпіонаті втратив головний претендент у боротьбі за «золото» — міланський «Інтер». А англійська Прем'єр-ліга подарувала вболівальникам два матчі з префіксом «супер». Двобої «Манчестер юнайтед» — «Арсенал» та «Челсі» — «Ліверпуль» стали б головними за будь-яких умов, тож саме з туманного Альбіону й розпочнемо огляд футбольних подій у Європі.

Велика Британія
У поєдинку «Челсі» — «Ліверпуль» у першому таймі тривала рівна гра з незначною кількістю небезпечних і гольових моментів. «Челсі» потужно провів стартові хвилини, але загрожував воротам Рейни лише після розіграшів стандартних положень. На десятій хвилині після штрафного удару у виконанні Франка Лемпарда Террі, Шевченко та Дрогба ледь не запхнули м'яч у сітку воріт гостей. «Ліверпуль» відповів гострою атакою і виходом віч-на-віч з голкіпером господарів Куйта, але екс-форвард «Фейєнорда» пробив у поперечину. Поступово ініціатива перейшла до «червоних», натомість «Челсі» сподівався на швидкі прориви у виконанні Шевченка та Дрогба. На жаль, український форвард був не схожий сам на себе, відтак у середині другого тайму цілком логічно залишив поле. А Дрогба, який на старті сезону набув чудової форми, на 42-й хвилині організував, як виявилося, переможний гол. Після флангової передачі Лемпарда він обробив м'яч і завдав фантастичного удару в нижній кут. На початку другого тайму на «Челсі» чекала серйозна неприємність. Баллак наступив на ногу Сіссоко, за що його вилучили з поля. У час, який залишився, «Ліверпуль» мав значну перевагу, проте гольовими шансами не скористався.
За кілька хвилин після завершення матчу в Лондоні на поле «Олд трафорд» вишли «Манчестер юнайтед» та лондонський «Арсенал». Гра виправдала сподівання вболівальників. Обидві команди продемонстрували атакувальний футбол, створили величезну кількість небезпечних і гольових моментів. Гості впевнено почувалися в стартові хвилини. Спочатку дебютант «Манчестера Юнайтед» воротар Томаш Кушчак відбив пенальті у виконанні Жилберто Сілви. Потім «каноніри» відзначилися ударом у штангу, а на 19-ій хвилині Кушчак блискуче парирував удар Томаша Росіцкі. Наприкінці тайму «Манчестер юнайтед» перехопив ініціативу, але двічі в завершенні атак не пощастило Кріштіану Роналду. Більшу частину ігрового часу в другому таймі «Арсенал» домінував на полі. У підсумку на 85-ій хвилині гості все-таки втілили свою перевагу в забитий м'яч — після передачі Ческа Фабрегаса відзначився нападник «Арсеналу» Еммануель Адебайор. Тож команда Арсена Венгера здобула першу перемогу в чемпіонаті, таким чином «каноніри» перервали переможну серію «Манчестера», який до звітного туру не втратив жодного очка.
Вдала заміна тренера гостей Гері Реднаппа відіграла вирішальну роль у двобої «Чарльтон» — «Портсмут». Нападник гостей і збірної Конго Луа-Луа, який вийшов у другому таймі, забив єдиний гол у цій зустрічі: на 74-й хвилині він успішно вдарив по воротах Скотта Карсона. «Портсмут» після цієї перемоги вийшов на перше місце, маючи у своєму активі 13 очок. У двобої двох новачків Прем'єр-ліги — «Шеффілд юнайтед» — «Рідінг» сильнішими були гості, які перемогли з рахунком 2:1. «Евертон» не зміг зміцнити своїх позицій, зігравши внічию 2:2 з «Віганом». Безгольові нічиї зафіксовано в зустрічах «Болтон» — «Міддлсбро» та «Вотфорд» — «Астон вілла».
Результати решти матчів: «Вест хем» — «Ньюкасл» — 0:2, «Тоттенхем» — «Фулхем» — 0:0, «Блекберн» — «Манчестер сіті» — 4:2.

Італія
Уже в другому турі головний фаворит італійської першості міланський «Інтер» втратив очки, зігравши вдома внічию з «Сампдорією». Центральний матч був напруженим і певною мірою скандальним, адже рефері двобою не зарахував двох м'ячів у ворота гостей. «Сампдорія» не вигравала в гостях в «Інтера» від грудня 1996 року, а останню нічию датують вереснем 2003 року. Загалом у Мілані генуезці з 50 протистоянь перемогли лише в сімох. «Інтер» напередодні двобою перебував не в доброму гуморі. Незрозуміла поразка в Лізі чемпіонів від «Спортинга» не додавала оптимізму. Виправдовуватися перед уболівальниками міланці розпочали з перших хвилин. Голкіперу «Сампдорії» Луці Кастелацці двічі довелося рятувати свою команду після ударів Майкона та Ібрагімовича. Але стартовий натиск господарів скоро згас, і гості почали здійснювати вилазки до штрафного майданчика суперника. Наприкінці тайму небезпечним ударом відзначився півзахисник «Сампи» Рубен Олівера, однак «шкіряна куля» пролетіла вище від поперечини. А на початку другого тайму гості відкрили рахунок. Іван Кордоба у власному штрафному майданчику збив Франческо Флакі. Сам постраждалий чітко реалізував одинадцятиметровий. Після пропущеного гола футболісти «Інтера» активізувалися. Ібрагімович міг зрівняти рахунок, однак не влучив у порожні ворота. На 64-й хвилині після навісу Станковича за лічені сантиметри від штанги пробив Фігу. На 71-й хвилині ворота «Сампи» чудовим ударом вразив Вієра, але суддівська бригада в дуже суперечливій ситуації визначила положення «поза грою». Проте на 79-й хвилині рахунок на табло все-таки став нічийним. Після навісу Фігу голкіпер гостей не встиг до м'яча, який вдарився об голову захисника «Сампдорії» Бонані і влетів у ворота. Через хвилину Адріано вже, здавалося, вивів господарів поля вперед, але арбітр Тальявенто не зарахував і цього м'яча, побачивши в діях бразильця порушення правил у боротьбі із захисником. Після цього «Інтер» заволодів територіальною перевагою, однак небезпечних моментів створити не спромігся.
«Мілан» стрімко вибирається з «підвалів» турнірної таблиці. У другому турі «россо-нері» обіграли в гостях «Парму» з рахунком 2:0. Тепер у команди Карло Анчелотті мінус два очки. Дебют зустрічі минув без небезпечних моментів, однак все змінилося на 25-й хвилині. Поблизу штрафного майданчика «Парми» був призначений штрафний, і Зеєдорф сильним ударом у «дев'ятку» вивів «Мілан» уперед. Після цього в грі знову настало затишшя. Дії «пармезанців» дещо активізував вихід на поле білоруського нападника Віталія Кутузова. За хвилину після його появи «Парма» мала можливість зрівняти рахунок, але Гасбароні не реалізував виходу віч-на-віч. А наприкінці поєдинку «Мілан» подвоїв перевагу. Після відмінної передачі з глибини поля Кака з крейсерською швидкістю втік від захисника «Парми». У штрафному майданчику бразильця збив голкіпер. З одинадцятиметрової позначки півзахисник гостей не схибив.
Після розгрому донецького «Шахтаря» впевнену гостьову перемогу над «Сієною» здобула «Рома» (1:3). Голи за столичний клуб забили Тадеї, Піцаро та Окака Чука.
Результати решти матчів: «Ліворно» — «Фіорентина» — 1:0, «Лаціо» — «Палермо» — 1:2, «Удінезе» — «Торіно» — 2:0, «Емполі» — «К'єво» — 1:1, «Асколі» — «Мессіна» — 1:1, «Катанья» — «Аталанта» — 0:0, «Реджина» — «Кальярі» — 2:1.

Іспанія
Суперник київського «Динамо» мадридський «Реал» зміг реабілітуватися за поразку від французького «Ліона» в рамках групового раунду Ліги чемпіонів, забивши вдома два м'ячі у ворота «Реалу сосьєдад». Утім, до 69-ої хвилини команда Фабіо Капелло мала серйозні проблеми в лінії атаки. Проте чудовий штрафний у виконанні Хосе Антоніо Рейєса дозволив уболівальникам «вершкових» зітхнути з полегшенням, а мадридцям повести в рахунку. Невдовзі після цього гості залишилися вдесятьох: Мікель Аранбуру одержав червону картку за грубий фол проти Серхіо Рамоса. Упродовж часу, що залишився, «Реал» домінував на полі та зумів закріпити свою перемогу другим голом. Його автором став Девід Бекхем, який опинився віч-на-віч з голкіпером гостей і холоднокровно пробив повз воротаря. Суперник донецького «Шахтаря» в Лізі чемпіонів, «Валенсія» теж здобула перемогу. Завдяки голам Морієнтеса та Вікенте «кажани» вдома обіграли «Гетафе».
Результати решти матчів: «Расинг» — «Барселона» — 0:3, «Рекреативо» — «Леванте» — 0:1, «Сарагоса» — «Мальорка» — 2:0, «Еспаньйол» — «Сельта» — 2:1, «Осасуна» — «Гімнастик» — 2:0, «Атлетик» — «Атлетіко» — 1:4, «Севілья» — «Бетіс» — 3:2, «Депортиво» — «Вільярреал» — 2:0.

Німеччина
Четвертий тур чемпіонату Німеччини виявився вкрай невдалим для трьох представників цієї країни в Лізі чемпіонів. «Баварія», «Вердер» і «Гамбург» не здобули на трьох бодай одного очка, програвши всі матчі. Напевно, найнесподіванішою є поразка чемпіона країни мюнхенської «Баварії». Після феєричної перемоги з рахунком 4:0 над московським «Спартаком» у Лізі чемпіонів баварці в гостях програли скромній «Армінії», зазнавши першої поразки в сезоні.
Гості дуже потужно провели стартові хвилини. На початку гри після чудової передачі Клаудіо Пісаро мав забити Роке Санта Крус, але голкіпер «Армінії» Матіас Хайн блискуче парирував удар парагвайського форварда. Друга атака гостей на шостій хвилині завершилася взяттям воріт. Бастіан Швайнштайгер з кутової позначки виконав подачу на Лусіо, від якого м'яч відскочив на ногу Ван Боммелу. Екс-півзахисник «Барселони» пробив у кут воріт, оформивши перший гол за «Баварію». Гості й далі володіли ініціативою, але наступний гольовий шанс створили лише на 24-й хвилині — Санта Крус пробив у штангу. Через хвилину одержав травму і залишив поле Оуен Харгрівз. «Армінія» відразу ж скористалася тимчасовою плутаниною в захисті «Баварії»: після подачі зі штрафного Йорга Беме Віхнярек чудовим ударом головою зрівняв рахунок.
Друга половина зустрічі минула з помітною перевагою «Баварії». Але ближче до фінального свистка господарі поля почали створювати небезпечні моменти біля воріт суперника. У підсумку на 84-й хвилині за фол Лусіо проти Віхнярека був призначений штрафний, який чудово виконав Кампер, встановивши остаточний рахунок гри.
Ще неприємнішої поразки зазнав бременський «Вердер». «Музики» потужно провівши початкові хвилини поєдинку проти «Штутгарта», забили «швидкий» гол. На сьомій хвилині після навісу зі штрафного у виконанні Дієго Хілберт зрізав м'яч у сітку власних воріт. На 33-й хвилині «Вердер» забив другий гол. Після довгої передачі Франка Баумана півзахисник господарів Зідан холоднокровно перекинув м'яч через голкіпера. Однак ще до перерви «Штутгарт» скоротив різницю в рахунку — після передачі Гомеса Хілберт реалізував вихід віч-на-віч з голкіпером суперника.
Другий тайм знову розпочався з атак «Вердера». Після флангової передачі Торстена Фрінгса в поперечину пробив Дієго. А за шість хвилин «Штутгарту» пощастило відігратися. Після удару Пардо здалеку шкіряна куля рикошетом від захисника перелетіла через Візе. Надалі тривала рівна гра без небезпечних моментів. Однак за три хвилини до завершення основного часу «Штутгарту» знову всміхнулася фортуна. Після передачі Марко Штреллера з лінії воротарського майданчика Гомес пробив під поперечину.
Третій учасник Ліги чемпіонів від Німеччини програв менш драматично. Долю двобою між дортмундською «Боруссією» та «Гамбургом» вирішив за вісім хвилин до завершення матчу єдиний влучний удар у виконанні Вернса.
Результати решти матчів: «Нюрнберг» — «Бохум» — 1:1, «Енергі» — «Майнц» — 2:0, «Алеманія» — «Боруссія» (М.) — 4:2, «Вольфсбург» — «Ганновер» — 1:2, «Герта» — «Шальке-04» — 2:0, «Айнтрахт» — «Байєр» — 3:1.

Суперники українських клубів
Кривдник київського «Динамо» в першому турі Ліги чемпіонів румунська «Стяуа» в сьомому турі національної першості зіграла внічию 1:1 з бухарестським «Рапідом». Інший суперник киян — французький «Ліон» у шостому турі в гостях обіграв «Лор'ян» (3:1). Ліонці разом з «Марселем» очолюють французьку першість, маючи у своєму активі по 16 очок. Цього тижня успішно виступили й представники грецького чемпіонату. Суперник донецького «Шахтаря» в Лізі чемпіонів, «Олімпіакос» на виїзді обіграв ОФІ (2:1), а опонент запорізького «Металурга» в Кубку УЄФА «Панатінаїкос» теж у гостях здолав «Паніоніос» (1:0). Суперник одеського «Чорноморця» тель-авівський «Хапоель» розгромив команду «Рамат-Ган» з рахунком 4:1.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЇМ СПОКІЙ ТІЛЬКИ СНИТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».