Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ГУЧНЕ ВБИВСТВО В МОСКВІ
Убито заступника голови російського Центробанку Андрія Козлова. Фінансист, який відповідав за прозорість банківської системи країни, помер у лікарні. Нові деталі події оприлюднило слідство: у постраждалого стріляли крізь сумку. Кілер, скориставшись пістолетом з глушником, зробив чотири постріли. Останній — контрольний — був у голову.

Замах на 41-річного високопосадовця скоєно в Москві. Не опритомнівши, пан Козлов помер у лікарні. Постраждалого обстріляли двоє невідомих на території футбольного манежу «Спартак», де відбувався корпоративний матч працівників одного з комерційних банків. Банкіра поранили, коли він сідав у машину, а його водій вкладав сумки зі спортивною формою до багажника. Шофера також убили.
До лікарні Андрія Козлова доправили буквально за кілька хвилин. А за півгодини про замах дізналися не лише в міліції, а й у ФСБ та прокуратурі. У банківських колах фінансист опікувався ліцензуванням комерційних банків, тому припускають, що замах пов'язаний із професійною діяльністю загиблого.


МОСКВА — ВАШИНГТОН: ОХОЛОДЖЕННЯ ВІДНОСИН
Відносини Москви з Вашингтоном стають усе складнішими. Росія скасувала спільні з американцями військові маневри.

Міністерство оборони РФ поінформувало Вашингтон, що заплановані на осінь навчання треба відкласти на пізніший термін. На думку експертів, формулювання «пізніший термін» може означати «ніколи». Офіційний привід — «неврегульованість правових питань, пов'язаних з перебуванням іноземних військових на території Росії».
Причина, безумовно, досить дивна, якщо взяти до уваги, що торік маневри «Торгау-2005» за участі 160 військових США відбулись без жодних проблем, а правовий стан стосовно перебування іноземних вояків у Росії з того часу не змінився.
Прес-служба міністерства оборони РФ інформувала журналістів, що маневри можуть відбутись лише «після завершення процесу ратифікації Договору про статус військових сил між державами —членами НАТО й іншими учасниками програми «Партнерство заради миру».
Іван Сафранчук, директор московського представництва Центру оборонної інформації США, у розмові з журналістами іронізував: «Було б ще краще, якби проведення військових маневрів поставити у залежність від ратифікації країнами НАТО Договору про звичайне озброєння в Європі».
Пан Сафранчук вважає, що справжня причина скасування спільних навчань має політичне підґрунтя: «Те, що співпраця Росії з НАТО не складається, відомо вже досить давно. Досі обидві сторони вдавали, що все гаразд, але останнім часом імітація вдається все гірше». Він припустив, що одною з причин відмови від спільних з американцями маневрів могло бути прихильне ставлення Кремля до протестів, які відбувались у червні в Україні, в Криму. Вони були спрямовані власне проти військових маневрів за участі солдатів США.
Зрозуміло, що Росія не могла дозволити подібних акцій на своїй території, але Кремлю важко було б пояснити своїм політичним партнерам в Україні застосування подвійних стандартів. На додаток, російсько-американські навчання могли стати вагомим аргументом для демократичних сил України, які прагнуть до співпраці з НАТО. Але й це — не найголовніша причина відмови від маневрів. Більшість експертів переконана, що справа полягає в загальному охолодженні відносин між США та Росією.
Керівник центру міжнародної безпеки ІМЕМО РАН Олексій Арбатов нагадав, що на недавній зустрічі міністрів оборони обох країн не вдалось навіть укласти порядку денного обговорення проблемних питань, бо, «по-перше, між нами великі протиріччя, по-друге, є суб'єктивно дуже потужні угруповання всередині Росії, які хотіли б згортання всіх відносин із США. У Сполучених Штатах зростають невдоволення й недовіра до Росії, там дедалі жорсткіше реагують на нові тенденції в російській зовнішній політиці». Отже, процес лише починається...

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБУХИ В ІРАКУ: Є ЖЕРТВИ
  • РЕФЕРЕНДУМ У ПРИДНІСТРОВ'Ї СТАРТУВАВ
  • УРЯД ПАЛЕСТИНИ ПОДАВ У ВІДСТАВКУ
  • СЕРБІЯ КАТЕГОРИЧНО ЗАПЕРЕЧУЄ ПРОТИ НЕЗАЛЕЖНОГО СТАТУСУ КОСОВА
  • ТЕРАКТИ В ТУРЕЧЧИНІ: СВІЖА ІНФОРМАЦІЯ
  • ПРЕЗИДЕНТ СЛОВЕНІЇ — НАЙБІДНІШИЙ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».