Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОЛЮВАННЯ НА ЗАКОЛОТНИКІВ
Грузинські спецслужби оголосили: розкрито спробу державного перевороту. За словами міністра внутрішніх справ Іване Мерабішвілі, заколотники намагались привести до влади колишнього міністра державної безпеки Ігоря Георгадзе, який очолює партію «Справедливість». Над ранок в офісах і квартирах у Тбілісі, Горі, Зугдіді, Самтредіа, Батумі, Телаві та інших містах і райцентрах почались обшуки й затримання, на що заздалегідь були видані судові санкції. Усього заарештували 30 опозиціонерів, але половину з них випустили протягом доби.

Усі затримані є прихильниками Георгадзе, оголошеного в розшук за санкцією Інтерполу. Колишнього міністра вважають людиною Москви, свого часу його підозрювали в замаху на президента Едуарда Шеварнадзе в 1995 році, а також у підготовці замаху на теперішнього президента Саакашвілі.
Георгадзе переховується в Росії і часто з'являється в російських медіа. Виступив він і після арештів своїх прихильників, щоб звинуватити Саакашвілі в намаганні залякати суспільство й змусити голосувати за владні партії під час призначених на п'яте жовтня місцевих виборів.
Партія «Справедливість», очолювана Георгадзе, неодноразово вимагала відставки нинішнього президента і відходу від прозахідного курсу в закордонній політиці.
Більшість експертів вважає, що й досі складні й напружені відносини Грузії і Росії погіршаться ще більше, особливо на тлі конфліктів навколо сепаратистських утворень — Південної Осетії й Абхазії. У фахівців немає сумніву, що організації, до яких належать заарештовані, виступають під проросійськими гаслами і є креатурою Москви.
Проте опозиція впевнена, що арешти засвідчили страх Саакашвілі перед поверненням Георгадзе.
Крім лідерів «Справедливості» серед затриманих є керманич партії монархістів Темур Жоржоліані. Монархісти і партія колишнього міністра безпеки тісно пов'язані з рухом «Анти-Сорос» (від прізвища американського філантропа, який підтримує формування громадянського суспільства в посткомуністичних країнах).
У підвалі житлового будинку в Тбілісі, який належить одному з лідерів партії «Справедливість» Кахаберу Кантарії, поліція знайшла значну кількість зброї, у тому числі гранатомети. Правоохоронці показали відеозапис, здійснений під час вилучення великої кількості 100-доларових купюр з квартири прес-секретаря партії Майї Топурії. МВС Грузії показало й відеозапис розповіді двох невідомих про таємне засідання керівництва партії «Справедливість» у травні. На зібранні було повідомлено, що в серпні лідер партії Ігор Георгадзе перекаже велику суму грошей на придбання зброї. Один з невідомих заявив, що під час запланованого мітингу перед будинком держканцелярії Грузії він повинен вистрілити в напрямку натовпу. Для проведення операції і збройного протистояння владі мали бути сформовані ударні бригади, кожен член якої отримав би по три тисячі доларів.
Представники партій, члени яких арештовані, розповідають, що їх звинувачують в обговоренні з Ігорем Георгадзе планів усунення влади. Ця зустріч нібито відбулась 24 травня в Москві, коли після 11 років підпілля Георгадзе вперше відкрито з'явився на людях. Він провів прес-конференцію, на якій пообіцяв влаштувати Саакашвілі «кропивну» революцію. Хоча самого Георгадзе як головного фігуранта справи не було в Тбілісі, він заявив, що «репресовані партії й рухи діяли абсолютно прозоро». За його словами, «жодних натяків на силове вирішення політичних проблем не було», натомість відбувається черговий наступ на опозицію. Проте заступник глави парламенту Грузії Михаїл Мачаваріані впевнений, що ці політичні організації фінансувались «російськими спецслужбами», тобто «недругами Грузії», а гроші ввозились валізами... Перший заступник міністра закордонних справ Грузії Валерій Чечелашвілі повідомив, що МЗС обов'язково вимагатиме від російської сторони назвати джерела фінансування «Справедливості», бо кошти призначались для протиправної діяльності. Дипломат зауважив: «Подібні дії створюють загрозу не тільки нашій державі, але й тій країні, звідки ведеться фінансування».
Відносини Грузії з Росією є напруженими. Останнім часом посилились провокації на кордоні сепаратистського утворення Південна Осетія. Звідти двічі нападали на грузинські гелікоптери, на борту яких були грузинські політики; 28 серпня вони ледве не збили вертоліт з президентом Грузії і делегацією американських сенаторів, а четвертого вересня обстріляли гелікоптер міністра оборони Іраклія Окруашвілі.
Перебуваючи в Польщі на економічному форумі президент Грузії Михаїл Саакашвілі прокоментував події в Тбілісі. На його думку, вони спровоковані діяльністю колишнього міністра Ігоря Георгадзе: «Можна сказати, що його діяльність легалізована росіянами. Ми заплющували очі, коли ця група організовувала в Грузії різноманітні демонстрації тільки для того, щоб їх знімало російське телебачення».
Президент зауважив, що ситуація змінилася, і не став кваліфікувати дії затриманих як спробу антидержавного заколоту, але висловив переконаність, що планувалися конкретні незаконні заходи, зокрема терористичні акції (щодо цього у влади є документальні докази). Свою позицію він сформулював так: «Хоча росіяни й підтримували групу Георгадзе, не вважаю, що внаслідок наших дій відносини між країнами погіршаться. Навпаки, вони мають бути більш відвертими і щирими. Росіяни повинні ставитись до нас не як до «сезонної держави», а як до серйозного партнера. Найменше нам потрібний конфлікт з Росією».

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА: МІЖ ЄВРОПЕЙСЬКОЮ І ЄВРАЗІЙСЬКОЮ ІНТЕГРАЦІЄЮ
  • ТРАГЕДІЯ ДАРФУРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».