Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧИ «ДОТЯГНЕ» ЛУЧЕСКУ ДО ЗИМИ?
Стагнація в донецькому футбольному клубі «Шахтар» триває. Команда здатна домінувати на внутрішній арені в умовах жорсткого протистояння з єдиним реальним опонентом, не мають проти неї шансів й аутсайдери європейських кубкових змагань, такі як недавній суперник — варшавська «Легія». А коли проти гірників виходить міцний середняк континентального футболу (шотландський «Селтик», румунський «Рапід»), провідний вітчизняний клуб має вже не такий переконливий вигляд «гірникам». І вже зовсім важко з командами класу «Барселони», «Інтера», та й навіть «Роми» чи «Лілля».

Перед початком матчу першого туру групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА «Рома» — «Шахтар» наставник «гірників» Мірча Луческу з приємністю згадував, що рік тому в Італії на міланському стадіоні «Джузеппе Меацца» його підопічні спромоглися не програти «Інтеру» (1:1). Некоректність порівняння торішнього і нинішнього протистояння була очевидною одразу — «Інтер» у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів ще в Донецьку переконав господарів, що заслуговує на місце в груповому турнірі (2:0), тому вдома не особливо «напружував м’язи». Крім того, важливим чинником була відсутність глядачів на трибунах міланського стадіону — їх покарали за некоректну поведінку в принциповому матчі головного євротурніру, коли грали «Інтер» і «Мілан».
Публіка, яка зібралася у вівторок увечері на трибунах римського «Стадіо Олімпіко», стала одним з визначальних чинників розгрому. Самій команді, можливо б, і вистачило рахунку 1:0 чи 2:0, та невблаганні вболівальники прагнули того, що, зрештою, і отримали. Байки про «шахтарський кубковий характер» залишилися в далекому минулому, переважна більшість нинішніх «гірників» просто не чула про такий.
Стартовими складами тренери не здивували. Єдину дилему на воротарському місці головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу вирішив на користь досвіду Дмитра Шуткова, а не молодості Богдана Шуста. У решті позицій все було прогнозовано — Рац, Хюбшман, Левандовськи, Срна — в захисті, Тимощук і Дуляй — опорні півзахисники, ближче до форвардів — Елано і Матузалем, нападників одразу двоє — Марика й Брандао.
Лучано Спаллетті порівняно зі стартовим матчем національного чемпіонату зробив мінімальні зміни. Бразильському голкіперові Доні довірили місце у воротах, у захисті зіграли Пануччі, Феррарі, Ківу, Тонетто, у півзахисті — Аквілані, де Россі, Таддеї, Перротта, Мансині, та і єдиного номінального нападника Тотті логічніше зараховувати до хавбеків. На вістрі атаки міг з’явитися будь-який з гравців середньої лінії.
А як же добре все розпочиналося... Коли б хтось спізнився на перші п’ятнадцять-двадцять хвилин гри, а згодом побачив титр «posession» («володіння м’ячем»), то не повірив би своїм очам — господарі контролювали м’яч близько третини ігрового часу. Саме в першому таймі «Шахтар» створив свої найреальніші нагоди, але Брандао двічі пробачив захисників команди господарів — спершу не влучив по воротах, коли перед ним був сам-один Доні, згодом не зміг переграти співвітчизника, влучивши в нього зблизька. «Рома» в першому таймі запам’я-талася хіба що моментом, коли Мансині майстерно прилаштувався під укинутий з аута м’яч, але з вигідної ситуації пробив повз ворота.
«Шахтар» у першому таймі грав так, ніби виступає в чемпіонаті України, а суперник — команда на кшталт «Ворскли» чи «Таврії». Тривалий розіграш м’яча, пошук слабких місць у захисті суперника (і такі місця знаходили на правому фланзі атаки, адже Тонетто — перекваліфікований на захисника хавбек).
Та щось змінилося одразу по перерві. «Романісті» стали рухатися і, головне, приймати рішення набагато швидше, а «Шахтар» і далі діяв так, як на внутрішній арені (цікаво, у донеччан є якась інша тактика?). Нічого кращого, ніж випустити замість невдахи Брандао позбавленого практики Джуліуса Агахову, наставник донецького клубу не придумав. Ще до серії безглуздих замін у виконанні Мірчі Луческу стало зрозуміло, що лівий захисник Разван Рац просто не встигає за своїми опонентами. Та, вочевидь, румунський фахівець має таки якесь упередження до українських гравців, адже захисник нашої збірної В’ячеслав Свідерський навряд чи зіграв би гірше за румунського колегу.
На 67-й хвилині після флангового прострілу саме Рац був останнім, хто міг би завадити Таддеї з кількох метрів «розстріляти» Дмитра Шуткова. Минає ще дев’ять хвилин, і після кутового (якого, заради справедливості варто відзначити, і не було) ніхто не заважає Тотті завдати «більярдного» за точністю удару — в «дев’ятку» воріт гостей. І «Шахтар» поплив. Ще один фланговий навіс — так Давид Пізарро відзначає свій вихід на поле, — і де Россі з лінії воротарського майданчика розстрілює сітку.
Тому, що сталося, посприяв і тренер, який втратив важелі керування процесом. Ще між першим і другим голом він випустив на поле Олексія Гая замість травмованого Франселіно Матузалема, а через якихось дев’ять хвилин вже замість українця випускає на поле Жадсона. Після матчу Луческу сказав, що Гай не допоміг, коли у ворота «Шахтаря» влітали другий і третій м’ячі — так, ніби на полі був тільки Олексій.
Четвертий м’яч влетів у ворота «Шахтаря» вже без «допомоги» Гая — Пізарро приклався до шкіряної кулі з-за меж штрафного майданчика, а Дмитру Шуткову нормально зреагувати завадив мінімальний рикошет — 4:0.
Уперше в історії Ліги чемпіонів «Рома» розпочала сезон з перемоги. Утім, Лучано Спаллетті був не дуже задоволений грою своєї команди: «Остаточний результат насправді не відображає всіх подій на полі. «Шахтар» у прекрасному стилі провів перший тайм, ми ж ніяк не могли знайти слабкі місця в суперника. У другій половині зустрічі все кардинально змінилося: хлопці виконали всі мої вказівки, тому й було досягнуто хороший результат».
«Мені здається, що ми зможемо отримати позитивний урок для моєї команди, — сказав на післяматчевій прес-конференції головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу. — Перший гол від Таддеї — результат нашої неуважності, а другий підтвердив той факт, що на полі була команда без належного досвіду. Після третього пропущеного м’яча гравці «Шахтаря» здалися на ласку переможця. У цьому матчі мої підопічні не билися за результат, не виявили характеру. Зауважу, що другий гол був проведений італійцями після неправильно призначеного арбітром кутового удару. А третій гол, на мою думку, був забитий з положення поза грою. Але це просто констатація, я не шукаю виправдань ні для себе, ні для гравців. Під час матчу мені довелося замінити Гая, оскільки він був неуважним, коли «Шахтар» пропустив другий і третій м’ячі. Це йому доведеться запам’я-тати на все життя».
Цікаво, а що ж має статися, щоб Мірча Луческу всю відповідальність за резульат узяв на себе? Наскільки ще вистачить терпіння в президента «гірників» Рината Ахметова? Можливо, і до нього поступово приходить усвідомлення того факту, що своєї тренерської «стелі» румунський фахівець уже досяг і чогось якісно нового дати найбагатшій команді України вже не зможе?

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «ШАХТАР» НЕ САМОТНІЙ
  • ТРИНАДЦЯТІ — НА ЩАСТЯ?
  • З ПІДРІЗАНИМИ КРИЛАМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».